Blogi

Äänestäjä: asiakas vai alamainen?

Vaalien jälkeen on mielenkiintoista tarkastella äänestäjää asiakkaan näkökulmasta. Muutamia keskeisiä eroja nimittäin löytyy.

Asiakkaalle annetut lupaukset on pidettävä. Tähän velvoittaa jo laki ja muu kuluttajansuoja. Äänestäjille annettuja lupauksia ei sen sijaan tarvitse pitää. Jopa oikeus on todennut poliitikon lupauksen olevan ”poliittinen lausuma”, jonka ei edes tarvitse olla totta. Nyt nähdään, miten annetut lupaukset pidetään!

Yritystoiminnassa hyvästä asiakkaasta pidetään kiinni kynsin hampain. Mitä parempi asiakas, sitä enemmän asiakkaan tyytyväisyyden eteen tehdään töitä. Politiikassa näyttää olevan juuri toisinpäin. Mitä suurempi ja parempi veronmaksaja on, sitä enemmän veroja korotetaan. Viimeinen esimerkki on valtionvarainministeri Rinteen lausuma yli 70 000 € ansaitsevien lisäverosta.

Eikö voisi ajatella, että verotuksessa olisi katto, jonka yli veroja ei enää tarvitsisi maksaa? Esimerkiksi jos on maksanut 500 000 € veroja, niin loput tienestit olisivatkin verovapaata. Tällöin pidettäisiin hyvät veronmaksajat Suomessa, eikä heitä peloteltaisi täältä pois. Hyvistä veronmaksajista kun on huutava pula. Vain alle puolet kaikista veronmaksajista on niin sanottuja nettomaksajia, loput saavat enemmän yhteiskunnalta takaisin kuin mitä maksavat veroja.

Äänestäjää ja asiakasta verrattaessa voidaan myös todeta, että asiakkaaseen pyritään jatkuvasti pitämään yhteyttä. Äänestäjiin sen sijaan pidetään yhteyttä noin neljän vuoden välein eli juuri vaalien alla.

Äänestäjillä ei myöskään ole niin sanottua kuluttajansuojaa. Ei ole olemassa äänestäjien riitalautakuntaa, joka ratkaisisi asioita äänestäjän eduksi, kuten kuluttajariitalautakunta tekee.

Näin voidaan sanoa, että äänestäjä on varsin lainsuojaton asiakkaaseen verrattuna. Äänestäjä on enemmänkin alamainen kuin poliitikkojen asiakas. Ainakin näin heti vaalien jälkeen.

 

Jarmo R. Lehtinen

KTT, dosentti, MIF-asiantuntija
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje