Vahvistava henkilöstötyö

Avoimuutta, kiitos!

Kuuluvatko työyhteisön jäsenten perheasiat työpaikalle vai eivät? Yksi kertoo muun elämän asioista halukkaasti, toinen pitää ne mieluummin itsellään. Myös työyhteisöt ja niiden kulttuurit eroavat toisistaan.

Mistä syystä perheasiat sitten haluttaisiin pitää yksityisinä, poissa työpaikalta? Tottahan tietenkin on, että työpaikalla ollaan ensisijaisesti työtä tekemässä ja työn perustehtävää toteuttamassa. Työkaverista ei tarvitse pitää kuin ystävästä, mutta silti yhteistyön pitää sujua.

Joskus työyhteisön ilmapiiri koetaan kireäksi ja kyräileväksi, itsestä ei haluta sen takia antaa mitään ylimääräistä muille. YT-neuvottelujen uhatessa esimerkiksi muun elämän hoivavastuista kertominen voi tuntua itsensä tuomiselta esiin haitallisessa valossa. Lisäksi joissakin raskaissa elämäntilanteissa mahdollisesti halutaan pitää työ erillisenä ”saarekkeena”, jossa saakin ajatella ja puhua vain työasioista, mikä voi olla virkistävää yksityiselämän kuormitusten vuoksi.

Miksi avoimuus olisi kuitenkin tärkeää? Ainakin siksi, että se mahdollistaa työyhteisön paremman keskinäisen ymmärryksen ja sen myötä joustavuuden. Myös johtamisen ja esimiestyön näkökulmasta mahdollisuudet yksilöllisyyden ja monimuotoisuuden huomioimiseen kasvavat. Tasapäistävä johtaminen ei ole enää nykypäivää, vaikka oikeudenmukaisuuden kysymykset haastavatkin esimiehiä ajoittain paljonkin. Annanko koululaisten vanhempien valita loma-aikansa ensin? Vai olisiko parempi olla antamatta kenellekään mitään vaikutusmahdollisuutta asiassa, jos kaikki eivät voi sitä kuitenkaan saada? Yksi yleisluontoinen ohje oikeudenmukaisuuteen voisi olla, että kaikille ei voi ehkä tarjota samaa, mutta kaikille samassa tilanteessa oleville olisi sama mahdollisuus.

Esimieskin voi kertoa omasta tilanteestaan: ”joudun lähtemään aina jo puoli neljältä, kun lapset pitää hakea päivähoidosta” tai ”sairaan isäni tilanteen vuoksi teen jonkin verran etätöitä hänen luotaan”. Näin esimies samalla kannustaa avoimuuteen omalla esimerkillään. On luonnollisestikin tärkeää suhtautua muutenkin myönteisesti ihmisten perhe- ja muun elämän asioihin. Usein on hyödyllistä esimerkiksi kehityskeskustelussa kysyä neutraalisti työntekijän yksityiselämästä: mitä elämääsi työn ohella muuten kuuluu?

 

Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje