Vaikuttava viestintä

Eka kerta? 7 vinkkiä Periscope neitsyyden menetykseen [ladattava ohje]

Periscope esimerkkikuva

Mhhhh….Ähh. Näinkö päin? Onko nyt hyvä…? Haparoiden ja epävarmasti. Uteliaisuutta ja intoa puhkuen. Tästä ei kyllä kovinkaan paljon kannata muille hiiskua. Mutta niille, joille kerrotaan, kerrotaan kyllä hieman totuutta kaunistellen.

Tunnustan. Menetin Periscope neitsyyteni vasta jokunen kuukausi sitten. Mutta mikä tämä paljon puhuttu mobiili videopalvelu oikein on? Ja miten se toimii?

Lataa Periscope ohje tästä

Mielenkiintoisia tutustumismatkoja suorilla videolähetyksillä maailmalta

Periscope on Twitterin omistama mobiililaitteisiin ladattava sosiaalinen videopalvelu, joka lanseerattiin noin vuosi takaperin. Ohjelman avulla voi lähettää ja kommentoida video-ohjelmaa reaaliaikaisena. Maailmalla sen käyttäjäkunta on jo valtava, mutta Suomessa scooppauksen makuun ovat päässeet vasta diginatiivit ja somen heviuserit. MTV3:n ja Curio Marketingin kyselyn mukaan 6 % kaikista vastanneista käyttää Periscopea. Suurin osa scooppaajista on nuoria, mutta 35+ ikäluokan käyttäjät lisääntyvät mukavaa vauhtia.

Kynnys hyödyntää livekuvaa on monelle suuri, ja varsinkin organisaation nimissä. Itse sovelluksen käyttäminen on kuitenkin varsin yksinkertaista eikä juurikaan eroa puhelimen videokameran käyttämisestä. Suurimpana erotuksena tietenkin se, että koko maailma pystyy näkemään lähetyksesi juuri tässä ja nyt (ellet ole tätä asetuksista erikseen rajannut). Lähetyksen pitäjä voi myös asetuksista käsin sallia tallenteen uusinnan, jolloin se on nähtävissä 24 tuntia käyttäjän profiilin kautta. Tämän jälkeen video katoaa bittiavaruuteen ellei sitä ole erikseen tallennettu Katch-palvelulla.

Periscopen käyttöohjeet – näin aloitat Periscope-sovelluksen käytön

Että sinun eka kertasi ei olisi yhtä haparoiva kuin minun, kokosin sinulle 7 kohdan vinkkilistan, miten pääset alkuun:

Periscope vinkkejä

 • Lataa ilmainen sovellus mobiililaitteellesi App Stores (iPhone, iPad) tai Google Playsta (Android).
 • Luo käyttäjäprofiili:

  – Luo käyttäjätili joko jo olemassa olevilla Twitter-tunnuksilla tai luo kokonaan uusi käyttäjätunnus. Jos kirjaudut Twitter-tunnuksilla, Periscope nappaa profiilikuvan sieltä. Voit myös vaihtaa sen klikkaamalla kuvaa.

  – Lisää profiilille nimi, mikä näkyy keskusteluissa ja kerro itsestäsi jotakin. Kuvaukseen kannattaa liittää muutama hakusana, että muut saman henkiset löytävät sinut. Valmista profiilia pääset muokkaamaan oikean ylänurkan henkilöikonista.

  – Ala seuraamaan tuttuja ja mielenkiintoisia tahoja. Jos kirjauduit Twitter-tunnuksilla, Periscope ehdottaa sinulle seurattavaksi kaikki ne tilit, joita seuraat Twitterin kautta. Voit myös hakea hakutoiminnolla yksittäisiä käyttäjiä.

 • Nyt kun profiilisi on valmis, voit alkaa suunnittelemaan ensimmäistä lähetystäsi. Mieti ensin lähetyksesi sisältö. Organisaation näkövinkkelistä tämä on varsin toimiva mm. tapahtumaraportointiin, koulutuksen livevideointiin tai vaikkapa asuntoesittelyyn (Vink, vink: tulevaa scooppausta kannattaa mainostaa verkostoille jo etukäteen, että he osaavat olla H-hetkellä valppaina). Scooppauksen ei tarvitse olla pitkä, lyhyt ja napakka toimii hyvin. Huomioi, että lähetys elää yleisösi mukana, joten tarkemmat käsikirjoitukset sikseen.
 • Lähetystä pääset tekemään alareunan neliön muotoisesta ikonista. Kerro mitä näet; anna lähetyksellesi koukuttava otsikko. Voit myös antaa sijaintisi klikkaamalla pientä nuoli ikonia. Tämän vaiheen kanssa ei tarvitse hötkyillä. Livelähetys alkaa vasta sitten, kun painat Aloita lähetys –painiketta.
 • Jos käytät Periscopea Twitter-tunnuksilla, lähetykset voidaan jakaa automaattisesti Twitter seuraajillesi. Twitteristä lähetyslinkin saaneet henkilöt voivat katsella lähetystä, vaikka eivät vielä itse käyttäisikään Periscopea. Kaikki Persicope seuraajasi saavat automaattisesti ilmoituksen mobiililaitteeseen, kun aloitat lähetyksen.
 • Kun aloitat lähetyksen, kamera kuvaa lähetystä näytöltä poispäin (tässä kohdin haparoin ja pahasti ekan lähetykseni kanssa). Kun haluat kääntää kameran itseäsi päin, saat kameran käännettyä kaksoisnapauttamalla ruutua. Seuraajasi voivat antaa sinulle sydämiä ja tekstimuotoisia kommentteja. Muista siis välillä tarkistaa kommentit ja vastata niihin.
 • Lähetyksen saat lopetettua pyyhkäisemällä ruudun ylälaidasta alaspäin (klikkaa Lopeta lähetys –painiketta). Lähetyksen päätyttyä voit mm. katsoa montako katsojaa sinulla oli ja kommenttien määrän.

Periscope on mielenkiintoinen uusi mahdollisuus keskustella ja verkostoitua ympäri maailmaa. Se tarjoaa myös organisaatioille täysin uuden tavan viestiä asiakkaiden kanssa. Nyt rohkeasti mobiili käteen ja scooppaamaan.


Tanja Sundström

Tanja Sundström

Marketing Specialist Management Institute of Finland MIF Oy, a Soprano Company
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje