Inspiroiva esimiestyö

Esimiehen kompastuskivi: vaikeat asiat?

Vaikeita asioita voivat olla erilaiset työtehtävien laiminlyönnit, alisuoriutuminen, väärinkäytökset, kiusaaminen, päihteiden käyttö tai irtisanominen. Niiden käsittelyä varten löytyy jo monenlaisia toimintamalleja työpaikoilta, mutta edelleen hankalia asioita lakaistaan maton alle. Sieltä ne kuitenkin heijastuvat koko työyhteisöön, sen ilmapiiriin ja viime kädessä tulokseen.

Miksi vaikeista asioista on niin vaikea puhua?

MIFin esimiesvalmentaja Pirjo Jääskeläinen katsoo, että persoonallisuutemme ja erityisesti kasvatuksemme vaikuttavat suuresti siihen, miten suhtaudumme vaikeisiin asioihin. Vaikeista asioista puhuminen pelottaa, on epämukavaa ja siihen liittyvät vaikeat tunteet kuten häpeä, kateus ja kasvojen menetyksen pelko.

Jääskeläisen mukaan on helpompi kietoutua hienotunteisuuden viittaan. Monet voivat myös pelätä voimakasta reaktiota ja suuttumusta ja sen vuoksi ovat mieluummin hiljaa tai hautaavat ongelman. Suoraan puhuminen tai kissan nostaminen pöydälle voidaan kokea epäkohteliaana ja huonona käytöksenä.

Kun kokemus ja rohkeus ottaa asiat esille rakentavasti lisääntyvät, huomaamme omankin olomme parantuvan. Vaikeiden asioiden hautaaminen tai sisällä pidättäminen vie nimittäin valtavasti energiaa ja verottaa työhyvinvointia, muistuttaa Jääskeläinen.

ComBaro-mitauksissa hyviä arvioita annetaan esimiehille heidän läsnäolostaan, välittömyydestään, inhimillisyydestään ja hyvästä keskusteluyhteydestä. Perusta vaikeiden asioiden puheeksi ottamiselle on siis olemassa. Kanava on auki.

Vuorovaikutustaitoja ja rohkeutta voi kehittää esim. MIFin esimieskoulutuksissa. Ne ovat turvallisia paikkoja harjoitella erilaisten ihmisten kohtaamista, kinkkisiä keskusteluja ja vaikeiden asioiden puheeksi ottamista.

Paula Pauniaho

Paula Pauniaho

Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje