Pätevyyskurssit

Eurooppalaisen tulityöpätevyyden voi nyt suorittaa itseopiskeluna verkossa

Tiedote. Julkaistu: 12.1.2021, 9:30
Soprano Oyj

Koronan vuoksi jopa kymmenet tuhannet työntekijät tekevät työtään ilman vaadittavaa pätevyyttä

Tulityöpätevyys vanheni viime vuonna joka viidenneltä hitsaajalta, putkimieheltä ja kattomieheltä

Palovaaran aiheuttavissa töissä vaaditaan aina tulityöpätevyys. Jopa kymmenien tuhansien rakennuksilla, teollisuudessa ja omakotityömailla palovaarallisissa tehtävissä työskentelevien ammatillinen pätevyys on koronan vuoksi vanhentunut tai juuri vanhenemassa. Joidenkin tulityöpätevyyksien kestoa on nyt keinotekoisesti venytetty helmikuun loppuun saakka, mutta sen jälkeen tilanne on maanlaajuisesti kestämätön, ellei ratkaisua löydy. Jos pätevyys on vanhentunut, voi vakuutusyhtiö vahingon sattuessa alentaa korvausta.

Hitsausta, polttoleikkausta, kulmahiomakonetta tai vaikkapa nestekaasupolttimoa tarvitaan kymmenissä ammateissa rakennusteollisuudessa, tehdasteollisuudessa ja myös omakotityömailla. Näissä palovaaran aiheuttavissa töissä vaaditaan aina tulityöpätevyys.

– Suomessa viisi vuotta voimassa oleva tulityöpätevyys on yli 400 000 henkilöllä ja suorituksia on vuosittain noin 75 000. Koronan vuoksi vuonna 2020 suoritusten määrä oli eri arvioiden mukaan jopa alle puolet normaalista. Jos tulityöpätevyys puuttuu tai se on vanhentunut, niin vakuutusyhtiö voi alentaa vahingon sattuessa maksettavaa korvausta, toteaa Sopranon toimitusjohtaja Pauliina Lautanen-Nissi.

”Eurooppalaisen tulityöpätevyyden voi nyt suorittaa itseopiskeluna verkossa”

Kaikkiin Euroopan maihin oikeuttava European Hot Work Certificate on itseopiskeltava verkkokurssi, joka on Kiwa Inspectan sertifioima. Suomalaisen tulityöpätevyyden ennestään omaavat voivat uudistaa pätevyytensä kansainväliseksi kahden tunnin itseopiskeluna ja tenttinä verkossa. Uudet pätevyyden suorittajat käyvät läpi vastaavan itseopiskelupaketin ja tentin lisäksi käytännön harjoitukset virtuaalitodellisuudessa.

VR-teknologia on käytössä ensimmäistä kertaa virallisten pätevyyksien kurssituksessa

Pätevyyteen liittyvä harjoittelu on siirretty virtuaaliympäristöön. Virtual Training Center on fyysinen tila, jossa harjoittelija pääsee tietokonesimulaation avulla luotuun keinotekoiseen ympäristöön. Etuna on, että virtuaalitodellisuudessa voidaan harjoitella toimintaa hätätilanteessa merkittävästi perinteistä harjoittelua laaja-alaisemmin.

– Kaikki European Hot Work Certificate -tulityöpätevyydet kirjataan Kiwan ylläpitämään eurooppalaiseen pätevyysrekisteriin, josta henkilön voimassa olevat pätevyydet on helppo luotettavasti tarkistaa. SFS-standardin mukaisesta tulityön turvallisuustutkinnosta saa todistuksena pätevyyskortin, joka on voimassa 5 vuotta kaikissa Euroopan maissa, kertoo Kiwa Inspectan toimitusjohtaja Mikko Törmänen.

Itseopiskeltava verkkokurssi on aina tasalaatuista ja kustannustehokasta. Lisäksi tietokoneavusteinen harjoittelu on tutkitusti tehokkaampaa. Säästöä yritykselle syntyy perinteiseen verrattuna 40–60 prosenttia.

Suomen suurin tulityökorttien käyttäjä siirtyi kokonaan itseopiskeltaviin verkkokoulutuksiin

Meyerin Turun telakalla risteilyalusta rakentaa yhtä aikaa jopa 8 000 työntekijää ja heistä 5 000 on suorittanut tulityöpätevyyden. Lähes kaksikymmenkerroksista laivaa valmistaa monikielinen tulityöväki, tyypillisesti noin 80 eri kansallisuutta tekee tulitöitä laivalla jopa 300 eri pisteessä samanaikaisesti.
– Turun telakka on jo siirtynyt kokonaan itseopiskeltaviin verkkokursseihin, sillä kokemuksemme mukaan luokkaopetus on aivan liian tehotonta. Tulityökursseja on nyt tarjolla 17 eri kielellä, kertoo Meyer Turun telakan palopäällikkö Harri Koivisto.

– Ensi vuoden alusta alkaen vanhaa kotimaista tulityökorttia ei enää Turun telakalla hyväksytä. Tehdasalueelle tulevilla pitää olla aina luvat kunnossa, joten emme hyväksy myöskään koronan varjolla keinotekoisesti jatkettuja pätevyyksiä. Sen sijaan haluamme olla mukana kehittämässä eurooppalaista tulityöpätevyyttä yhdessä Sopranon, Kiwan ja muiden eurooppalaisten telakoiden kanssa, sanoo palopäällikkö Koivisto.

Itä-Eurooppalaiset rakennusmiehet voivat jatkossa suorittaa tulityöpätevyyden jo kotimaassaan

– Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ja Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Aleksi Randell pohtivat tuoreessa loppiaisen Ilta-Sanomissa, että tuhansilta Suomeen saapuvilta rakennusmiehiltä voitaisiin ottaa koronatestit jo rajalla. Vastaavasti ulkomaiset työmiehet voivat jatkossa suorittaa tulitöiden turvallisuustutkinnon itseopiskeltavana verkkokurssina jo kotimaassaan, kertoo Sopranon toimitusjohtaja Pauliina Lautanen-Nissi.

Aikaisemman tulityöpätevyyden voi uusia tammi–helmikuussa erikoisehdoin

Mikäli henkilöllä on aikaisemmin todistetusti hyväksytty tulityöpätevyys Suomessa, niin hän voi automaattisesti päivittää sen kansainväliseksi European Hot Work Sertificate -pätevyydeksi www.mif.fi -sivustolla kaksi tuntia kestävällä kokonaan itseopiskeltavalla verkkokurssilla tammi–helmikuun ajan. Päivitys maksaa 49 euroa.

Lisätietoja pätevyyskursseista »

Pauliina Lautanen-Nissi
Soprano, toimitusjohtaja
puh. 050 3516 277
pauliina.lautanen-nissi@soprano.fi

Mikko Törmänen
Kiwa Inspecta, toimitusjohtaja
puh. 050 3814 829
mikko.s.tormanen@kiwa.com

Soprano Group on Pohjoismaiden johtava yksityinen koulutusorganisaatio. Tarjoamme koulutukset, diplomit, sertifikaatit, ammattitutkinnot ja pätevyydet verkossa, verkon yli tai perinteisesti. Yhtiön digitaalisten ratkaisuiden avulla opinnot, käytännön projektit, testit ja keskustelut opiskelijoiden ja kouluttajien välillä voidaan tehdä itsenäisesti verkossa tai verkon yli. Palvelemme seitsemässä kaupungissa Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä, verkoston kautta kymmenissä maissa sekä virtuaalisesti ympäri maailman. Vuonna 2019 koulutuksiimme osallistui 29 111 henkilöä 2 457 organisaatiosta 27 maasta.  Soprano Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle.

Lisätietoa Sopranosta: www.soprano.fi

Soprano Group | MIF | Infor | Johtamistaidon Opisto | Fintra | Informator | Tieturi | www.soprano.fi
Kiwa on yksi maailman suurimmista testaus-, tarkastus- ja sertifiointialan toimijoista (TIC). Sertifiointi-, tarkastus-, testaus-, koulutus- ja teknologiapalvelumme synnyttävät luottamusta asiakkaidemme tuotteisiin, palveluihin, johtamisjärjestelmiin ja työntekijöihin. Toimimme useilla eri toimialoilla, ne vaihtelevat rakentamisesta ja energiantuotannosta juomaveteen, terveydenhuoltoon ja elintarvike-, rehu- ja maatalousalaan. Asiantuntija-aloihimme sisältyvät johtamisjärjestelmät, yrityksen sosiaalinen vastuu ja testaukset, muiden muassa. Asiakkaamme toimivat mm. tuotanto- ja prosessiteollisuudessa, palvelualoilla, julkisten ja yksityisten paikallispalveluiden aloilla sekä hallituksissa ja kansainvälisissä järjestöissä. Kiwa työllistää yli 4 600 henkilöä yli 100 toimipaikassa yli 40 maassa, pääasiassa Euroopassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Lisätietoa Kiwasta: https://www.kiwa.com/fi/fi/tietoa-kiwasta/

MIF Financial Juntunen

Juha Juntunen

asiakkuuspäällikkö pätevyyskoulutukset
Lähetä sähköpostia

Aku Kaartinen

asiakkuuspäällikkö pätevyyskoulutukset
Lähetä sähköpostia
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje