Haluatko, että otsikkoasi klikataan? Varo näitä kahta kirjainta!

Jos haluat kertoa, mitä EU:ssa tehdään ja päätetään, älä kirjoita tiedotteen tai jutun otsikkoon kirjaimia E ja U. Kierrä nämä kirjainpaholaiset esimerkiksi kertomalla, miten eurooppalaisten elämänmeno muuttuu, kun ajamasi politiikka astuu voimaan.

Tämä hieman kyyninen vinkki jäi päällimmäiseksi mieleeni Brysselin-vierailustani syyskuussa. Politiikka on puhetta, ja vaikuttava viestintä ratkaisee poliitikon menestyksen.

VPK:laisten matkalla Brysseliin puhuttiin koko ajan. Puhuimme viestinnästä, mediasta, lobbaamisesta ja poliittisen päätöksentekokoneiston hitaudesta. Puhuimme TTIP:stä, investointirahastosta, infosodasta, NATOsta, Brexitistä, EU:n kriisistä ja siitä, miten EU-asiat eivät jaksa kiinnostaa kotimaassa.

Suomalaisista medioista Brysselissä on kirjeenvaihtajia ainakin STT:llä, Kauppalehdellä, Maaseudun Tulevaisuudella ja YLEllä, joista viimeksi mainitulla on kaksi, muilla yksi. Enemmänkin voisi tietysti olla.

Unionin kuplan sisäinen viestintä hoidetaan yhdysvaltalaisomisteisen Politicon avulla, jonka toimituksessa onkin sitten hyvä määrä toimittajia. Roaming-maksujen parissa työskentelevät MEP Mia-Petra Kumpula-Natri sai taannoin viestinsä läpi Politicon haastattelussa. Lisäksi lehti on käsitellyt hyvin Junckerin taannoista Unionin tila -puhetta, mikä taisi olla iso juttu Brysselissä, omassa arjessani ei niinkään.

Puhuimme myös siitä, miten Euroopan Unioni ei ole varsinaisesti koskaan päättänyt mitään. Sillä eiväthän instituutiot tee päätöksiä, vaan ihmiset. Siksi kontaktit, verkostot ja luottamuksellinen tieto ovat käypää valuuttaa Brysselin käytävillä.

Eri etujärjestöt ja teollisuudenalat ajavat asiaansa Brysselissä sekä yksin että yhdessä. Liittoutumalla saa tietenkin oman äänensä paremmin kuuluviin – Suomi-riepu kun on kovin pieni tekijä Euroopan mittakaavassa.

Joidenkin arvioiden mukaan Brysselissä olisi jopa 30 000 lobbaria. On ilmiselvää, että tehokas ja tuloksellinen lobbaaminen vaatii Brysselissä asumista ja arjessa elämistä. Parlamentin tupakkapaikan kokouksiin ei voi osallistua etänä.

– En voisi kuvitellakaan työskenteleväni Brysselissä. Asiat etenevät niin tuskastuttavan hitaasti, eräs VPK:lainen pohdiskeli ääneen matkan virallisen ohjelman päätyttyä.

Niinpä niin. Kun normilobbarin komennus kestää kahdesta kolmeen vuotta, harva pääsee näkemään paikan päällä työnsä lopullisia tuloksia – lobbauksen vaikutuksia lainsäädäntöön. Mutta voihan se olla, että lopulta päämäärää tärkeämpi on itse matka.

 

Tiina Rytky
Tiedottaja
Fennovoima Oy

 

Like and share with your friends:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone