Vahvistava henkilöstötyö

Henkilöstöjohto – näytä kyntesi

Henkilöstöjohto – näytä kyntesi

Henkilöstöjohdolta odotetaan paljon: pitäisi olla kävelevä lakikirja ja työehtosopimus, valmentaja ja coach, psykologi ja poliisi samassa persoonassa. Tämäkään ei riitä – sillä henkilöstöjohdolla on avaimet aarrearkkuun, joka on organisaatioille kultaakin kalliimpaa.

Tunnen paljon henkilöstöjohdon ammattilaisia, jotka ovat raudanlujia tekijöitä. He osaavat työlainsäädännön ja tessit etu- ja takaperin. He auttavat rekrytoinneissa, työsopimusasioissa, luotsaavat esimiehiä läpi suorituksen johtamisen karikoiden, ja toinen toistaan kiperämpien työilmapiiriryteikköjen. He jaksavat lempeästi neuvoa niitäkin esimiehiä, jotka soittavat HR:ään kuin korjaamolle, kun ”henkilöstökone” ei kumma kyllä toimikaan loogisesti, manuaali on hukassa, ja kun se ”kone” sanoo vastaan tai ratkeilee liitoksistaan (lue: on jatkuvasti sairaslomalla).

Nämä henkilöstöjohdon ammattilaiset tietävät, miten ihmisiä tulisi kohdella ja johtaa. He ymmärtävät niin työhyvinvoinnin, toimivan sisäisen viestinnän kuin ehkäisevän työterveyshuollonkin merkityksen yritykselle. He vannovat jatkuvan oppimisen ja kehittymisen nimeen, ovat etunenässä haalimassa organisaatiolleen uusimpia trendejä ja viisauksia, ja saavat virtansa siitä, kun näkevät ihmisten kasvavan ja puhkeavan kukkaan. He vaalivat yhteisöllisyyttä, seuraavat aikaansa, kehittyvät ja kehittävät.

Ihmiset tekevät tuloksen – aikuisten oikeesti

 

Nykytyöelämässä peräänkuulutetaan innovaatioita. Monissa tutkimuksissa on osoitettu selvä yhteys työhyvinvoinnin ja organisaation tulosten, sekä työhyvinvoinnin ja innovaatioiden synnyn välillä. Samaan aikaan työelämää valtaava Y-sukupolvi kaipaa Susanna Kultalahden väitöskirjatutkimuksen mukaan valmentavaa johtamista ja työlleen merkitystä. Johtamiseen tarvitaan uudistusta.

Henkilöstöjohdon rautaisten ammattilaisten tulisi osata pukea nämä itselleen itsestäänselvyyksiltäkin tuntuvat asiat sellaiseen muotoon, että liiketoimintajohtokin ne tajuaisi.

Monet yritykset vannovat, että ”Henkilöstö on meille tärkein.” ja ymmärtävänsä, että ”Ihmiset tekevät tuloksen. ” Kuitenkin, kun niukasta ajasta johtoryhmien kokouksissa kilpailevat tärkeät asiakasprojektit, talousraportointi, markkinointitoimet ja henkilöstöasiat, niin kumma kyllä henkilöstöjohtaja ”pehmeine asioineen” jää useimmiten jalkoihin. Saati sitten budjetoinnissa.

Haasteena on monta kertaa jopa tulla kutsutuksi niihin keskusteluihin ja foorumeille, joissa liiketoiminnan ratkaisevat päätökset tehdään.

Älä anna tuumaakaan periksi

Nyt jos koskaan kuitenkin on henkilöstöjohdon aika astua esiin, ja näyttää kyntensä. Henkilöstöstrategian tulisi nyt olla aivan liiketoimintastrategian ytimessä – ja henkilöstöön ja johtamiseen panostaminen tärkeimpiä kilpailutekijöitä. Miten tämä saadaan aikaan?

Omien kokemusteni mukaan henkilöstöjohtajien yksi monista vahvuuksista on vuorovaikutustaidot. Se on jo sinällään melkoinen valttikortti. Lisäksi tarvitaan oman työn ja osaamisen arvostusta, sisua ja taitoa pukea oma asiantuntemuksensa liiketoiminnan kielelle. Liiketoimintajohdolle tulee osoittaa, miksi panostukset kannattavat ja että niillä on ihan aikuisten oikeesti vaikutusta siihen, millaista tulosta ja jälkeä yritys – eli sen henkilöstö – saa aikaan.

Henkilöstöjohtaja: älä anna tuumaakaan periksi. Muista, että vaikka talousjohtaja saattaakin istua rahakirstun päällä, ja myyntijohtajan verkot ovat vahvat ja tiheäsilmäiset, niin sinun taskussasi on avaimet yrityksesi tärkeimpään aarrearkkuun – henkilöstöön.

 

Tarja Seppänen

Tarja Seppänen

Johtamisen ja työyhteisöjen valmentaja, FM, johdon työnohjaaja (STOry), Coach ACC (ICF)
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje