Menestyksekäs kansainvälistyminen

Hong Kong on portti Kiinaan ja Aasiaan

MIFin aamiaistilaisuudessa 2.10. ensimmäisen puheenvuoron piti MIFin verkostokumppani Jari Vepsäläinen. Hän valotti, minkälaisia etuja Hong Kong tarjoaa Kiinan ja Aasian liiketoiminnan porttina. Verotusasiantuntija ja lakimies Jari Vepsäläinen on toiminut lähes 30 vuotta Hong Kongissa liikemiehenä.

Hong Kongissa kaikki toimii, ”Hong Kong works”

Jos haluaa päästä nopeasti kiinni bisnekseen Aasiassa, kannattaa aloittaa liiketoiminta juuri Hong Kongin markkinoilla. Siellä tavoittaa 8 miljoonaa ihmistä, ja markkinoille pääsee suoraan CE-merkillä. Vepsäläinen ihmettelee, miksi suomalaiset hinkuvat Shanghaihin ja Pekingiin, vaikka manner-Kiinassa verotus on todella paljon korkeampi ja markkinoillepääsy hidasta.

Vaikka tietäisi että liiketoiminta tulee keskittymään manner-Kiinaan, kannattaa silti ensiksi perustaa yhtiö Hong Kongiin. Tämä yhtiö voi sitten perustaa vaikkapa sen tehtaan muualle Kiinaan. Näin esimerkiksi omistusjärjestelyt tai sijoittajien mukaan saaminen on paljon helpompaa.

Hong Kong on todella tärkeä koko Kiinan talouden kannalta. Kiinan suuret yritysjohtajat eivät enää asu maakunnissa, vaan verotukselliset syyt ovat tuoneet kaikki Hong Kongiin. Verotus on pientä ja politiikka sekä lainsäädännöt ovat ennustettavia, mikä tekee kaupungista otollisen liiketoiminnan harjoittamiselle. Kaupungin slogan on ”Hong Kong works” joka kuvastaa hyvin sitä, että siellä asiat sujuvat.

Suomessa viime aikoina Hong Kong on ollut otsikoissa lähinnä mellakoiden takia. Vepsäläisen mielestä mellakoista huolimatta alueella on todella rauhallista, ja ihmiset tuntuvat osallistuvan mellakoihin samalla mielialalla kuin suomalainen menee HIFKin matsiin: ei ole paljon muutakaan jännää tekemistä.

Ammattilainen apuun verotusasioissa

Kiinan verotus saattaa tuntua täydeltä anarkialta, ja yrittäjän on tärkeää varustautua sopivalla määrällä verotukseen erikoistuneita osaajia, jotta saa liiketoiminnasta tulleet rahat itselleen sen sijaan että ne jäisivät pyörimään monimutkaisen byrokratian rattaisiin. Jos kuviot tuntee, on alue verotuksen kannalta hyvinkin houkutteleva – Hong Kongissa ei esimerkiksi ole lainkaan osakkeiden myyntiveroa.

Kiinasta rahan saaminen ulos on erittäin vaikeaa. Tämä tyypillisesti vaatii jo yrityksen perustamisvaiheessa sekä yrityksen hallituksella että paikallisella verottajalla hyväksytetyt järjestelyt, esimerkiksi brändistä laskuttamisen. Hong Kongin suhteen tilanne on täysin toinen. Siksi etukäteissuunnittelu on erittäin tärkeää, jos haluaa päästä käsiksi ansaitsemaansa rahaan.

Hong Kongissa verotetaan vain siellä saadut tulot. Ne rahat mitkä ansaitset liiketoiminnallasi Hong Kongin ulkopuolella, eivät kuulu sikäläiselle verottajalle. Lisäksi jos työntekijä on alle 50 päivää vuodessa Hong Kongissa, hän ei ole millään lailla verovelvollinen kaupungille. Normaali palkkavero on 16,5 %, tasaveromallin mukaisesti.

Kiinan verottajille on asetettu tavoitteeksi kerätä tietyn rahasumman edestä veroa, joten heillä on omana intressinään saada kiinni yrityksiä veronkierrosta ja muista huijauksista. Verottajat kiertävät säännöllisesti koputtamassa yrityksien oveen. Kaikki verotukseen liittyvät paperit on siis syytä pitää ojossa ja päivitettynä, niin verottajan käynnistä pääsee helpolla. Kaupunki yrittää myös kitkeä korruptiota. Hong Kongissa on 6 000 aseistettua agenttia, jotka seuraavat mahdollisia korruptiotapauksia ja vahtivat samalla myös virkamiehiä, jotteivat he sotkeutuisi laittomuuksiin.
Korruptiota silti esiintyy laajalti, esimerkiksi Kiinan oikeusjärjestelmästä on arvioitu että 30 % ratkaisuista syntyy lahjonnan tuloksena. Kiinaan on jopa syntynyt uusi ammattikuntakin, tuomareiden ammattilaislahjojat. ”Jos teet bisnestä Kiinassa, ei kannata riitautua eikä varsinkaan mennä oikeuteen”, Vepsäläinen neuvoo.

Kolme yritystä kertoo kokemuksistaan

Ensimmäisenä puhui Risto Ojanperä Elisalta, joka omaa usean vuoden kokemuksen Itä-Aasiasta. Hän kertoi että 130 vuotta toiminut suomalaisoperaattori Elisa haluaa nyt kansainväliseksi ICT-palveluntarjoajaksi. Elisalla on ollut Hong Kongissa inbound-yhtiö vuodesta 2010, joka on vastannut yhtiön Kiinasta ja Aasiasta hankituista komponenteista. Näitä käytetään Suomessa palveluntuotantoon. Matalampi kustannustaso ja hyvä laatu ovat saaneet Elisan luottamaan aasialaiseen osaamiseen.

Seuraavaksi kuulimme Saintex-heijastinyrityksen toimitusjohtajan Susanna Blomqvistin puheenvuoron. Blomqvist sai vuosi sitten soiton MIFiltä, ja häntä pyydettiin mukaan ELY-keskuksen ja MIFin toteuttamaan ”Viisaasti vaativille markkinoille” -ohjelmaan. Blomqvist tarttui innoissaan oljenkorteen ja lähti tutkimaan, minkälaisia mahdollisuuksia heidän design-heijastimillaan Aasiassa on. Heijastimia suunnittelee mm. Paola Suhonen ja muut kärkiluokan suunnittelijat, ja ne valmistetaan Helsingissä 15-henkisen työntekijäkaartin voimin. Kaikki Kiinan-bisneksessä on vielä uutta, mutta takana on useat, lupaavanoloiset neuvottelut. Blomqvist kertoo innostuksen olevan kova, ja hän odottaa mielenkiinnolla kuinka Kiinan-markkinoilla käy.

Päivän viimeisen puheenvuoron piti Tuomas Tiirinki Halax Oy:stä. Tiirinki on asunut aiemmin elämässään useita vuosia Aasiassa, ja nyt on aikeissa aloittaa toden teolla vientiponnistukset Kiinaan. Halax on uuden, hajuttoman ja bakteerittoman wc-istuimen ympärille kehitetty myynti- ja markkinointiyhtiö. Tänä päivänä wc-hajut peitetään kemikaaleilla, ja bakteerit leviävät valtoimenaan pytystä pyyhkeisiin ja hammasharjoihin. Ongelmia syntyy erityisesti sairaaloissa ja julkisissa tiloissa. Aasiassa suu- ja sorkkataudit ja esimerkiksi Afrikassa Ebola ovat herättäneet ihmiset pohtimaan wc-hygieniaa uudessa valossa. Halax-pytyn juju on uudenlainen putkisto, joka imee alipaineen voimin hajut, bakteerit ja virukset. VTT:n tutkimus todistaa, että Halax-pöntöt tosiaan eliminoivat hajut lähes täydellisesti. Halax on vasta vuosi sitten perustettu firma, jonka tuotetta jälleenmyydään jo yli 300 myymälässä Suomessa. Myös Tuomas Tiirinki on osallistunut MIFin vienninedistämismatkalle Hong Kongiin, vastaavaan kun marraskuussa alkava Finland is Technlogy Roadshow, ja hän on innoissaan Aasian tuomista mahdollisuuksista. Halax-pönttöjen tuotanto sijoittuu Kiinaan – onhan se luonteva valinta, sillä heillä on useiden tuhansien vuosien kokemus posliininvalennasta. Hong Kongiin on myös perustettu myyntiyhtiö, jonka kautta ulotutaan Malesiaan,Vietnamiin ja koko Itä-Aasiaan.

Lisätiedot:
Jos sinua kiinnostaa tietää lisää Kiinan-kaupan mahdollisuuksista, voit ottaa meihin yhteyttä: heidi.leidenius@mif.fi.

Tutustu tästä myös vientikoulutuksiimme.

Adèle Couavoux

Fintran asiantuntija Heidi Leidenius apunasi

Heidi Leidenius

Portfolio Manager
Lähetä sähköpostia
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje