Tuloksellinen johtaminen

Jaettua johtajuutta: itsetuntemuksesta itsensä johtamiseen

Jokainen meistä on itsensä johtaja. Itsensä hyvä johtaminen lähtee itsetuntemuksesta. Omien kykyjen ja rajojen tunnistamisesta: mihin voin ja haluan sitoutua, missä tarvitsen itsesäätelyä, missä tietoista kehittymistä.

Itsensä johtaminen edellyttää myös tervettä itsekkyyttä, joka jättää tilaa erilaisuuden arvostamiselle ja ymmärtämiselle. Itsensä johtaja hallitsee omaa elämäänsä ja ajankäyttöään. Hän menestyy siinä, mihin ryhtyy – ja tekee työnsä hyvin.

Tiedon tavoittelua, ei täydellisyyden

Itsetuntemus tietoisuutta omasta käyttäytymisestä, sen vaikutuksesta toisiin ja oman toiminnan päämääriin. Hyvän itsetuntemuksen uskotaan vapauttavan energiaa ja antavan uusia sisäisiä voimavaroja.

Itsetuntemuksen osa-alueita on luonnehdittu seuraavasti:

 • Tietoisuus: tietoinen ihminen pystyy näkemään, mitä itsessä tapahtuu.
 • Myönteisyys: myönteinen ihminen lataa itseensä elvyttävää, eteenpäin vievää elinvoimaa.
 • Vastuullisuus: vastuullinen ihminen kantaa vastuun tunteistaan, käyttäytymisestään ja elämästään.
 • Itsenäisyys: itsenäinen ihminen ohjaa elämäänsä itse. Hän ei ole joukkosielu, normien orja eikä muiden alistama uhri.
 • Selkeys: selkeä ihminen ei sekoile havainnoissaan, ajatuksissaan, tunteissaan, tulkinnoissaan ja ilmaisuissaan. Käyttää ”minä”-ilmaisuja.
 • Luovuus: luova ihminen osaa jatkuvasti nähdä asiat uusista näkökulmista ja elää sen mukaan.

Kokonaiskuva itsestä

Jaksaminen riippuu toki muustakin kuin kyvyistä. Fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja henkistä kuntoa kutsutaan kokonaiskuntoisuudeksi.

Fyysiseen kuntoon sisältyy muun muassa terveys, toimintakyky, liikunta, ravinto, nautintoaineet, uni ja lepo.

Psyykkistä kuntoaan voi arvioida esimerkiksi sen mukaan, miten oppii, muistaa, havaitsee ja ajattelee. Huomaatko ja tunnetko kuormittumisesi oireet? Jos ajatus katkeilee ja muisti pettää, havaitseminen herpaantuu ja oppiminen vaikeutuu, niin kysymys voi olla liian suurista paineista elämässä.

Tunnetko sosiaalisen minäsi? Millainen olet vuorovaikuitustilanteissa? Miten hallitset tunteesi, provosoidutko helposti, kenen/keiden kanssa seurustelet, miten suhtaudut ihmisten erilaisuuteen? Näetkö oman erilaisuutesi ja ainutlaatuisuutesi?

Henkisen minän tunteminen tarkoittaa tietoisuutta siitä, mitkä asiat elämässä tuottavat mielihyvää. On tärkeää tunnistaa asiat, joista erityisesti saa voimaa itselleen ja joiden avulla voi ladata akut. Nuo asiat voivat olla luonto, esteettiset asiat, harrastukset, iloa tuottavat tapahtumat jne.

Edellä kuvattuja kokonaiskuntoisuuden osa-alueita voi myös mitata. Fyysistä jaksamista voidaan mitata esimerkiksi tekemällä hyvinvointianalyysi First Beat -mittauksella. Tuolla mittauksella on mahdollista saada tietoa kehon stressistä ja palautumisesta. Mikäli palautumista ei vuorokauden aikana ole riittävästi, voimavarat alkavat ehtyä. Sosiaalista kuntoisuutta voidaan mitata esimerkiksi 360°-arviointityökaluilla. Tarjoamme myös monipuolisesti erilaisia johtamiskoulutuksia. Tässä mainituista sekä lukuisista muista mittareista voit kysyä lisää MIFin asiantuntijoilta.

Arvosta itseäsi ja muita

Omaa itsetuntoa voi tukea ja kasvattaa seuraavilla keinoilla:

 • hyväksy itsesi ja ainutkertaisuutesi
 • aloita päiväsi toteamalla ”olen hyvä” ja voin vielä kehittyä
 • tuo kykysi esille, ole ylpeä osaamisestasi, älä vähättele itseäsi
 • tee asioita, joista tulee hyvä mieli; nauti oppimisesta ja työn tekemisestä
 • harrasta asioita, jotka lisäävät jaksamista
 • opettele ottamaan vastaan positiivista palautetta ja kehitä sosiaalisia taitojasi.

On tärkeää tukea myös toisen itsetuntoa. Rohkaise ja kannusta epävarmaa ihmistä ja anna positiivista palautetta. Auta vaikeissa tilanteissa, mutta älä tee puolesta. Kunnioita toista ja tuo esille toisen vahvuudet. Hyväksy toisen erilaisuus. Vaikuta siihen, että ilmapiiri on avoin, salliva ja turvallinen.

Pirkko-Liisa Vesterinen
Dosentti, esimiesten henkilökohtainen sparraaja

Kirjoittaja on ollut asiakkuuspäällikkönä Management Institute of Finland MIF Oy:ssä

Pirkko-Liisa Vesterinen

Dosentti, esimiesten henkilökohtainen sparraaja
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje