Viestintäkoulutus

Kirjoita kuvia lukijan mieleen

Julkaistu 01.03.2018

”Tämä sinun tekstisi on vähän niin kuin väsynyt”, sanoi kirjoittamisen opettaja minulle eräällä kurssilla. Nätisti sanottu.

Ei käynyt kieltäminen. Teksti pönötti paikallaan. Kieli oli kuiva kuin hapankorppu.

Kysyin kerran eräältä valokuvaajalta, millainen on hyvä valokuva. Hän vastasi: ”Hyvä valokuva on sellainen, jossa on katsottavaa.” Nerokas vastaus, joka sopii loistavasti myös kirjoittamiseen:

Hyvässä tekstissä on nähtävää. Teksti piirtää lukijan mieleen kuvia asioista, ajatuksista, tapahtumista ja ihmisistä. Hyvä teksti on elossa.

Elävän tekstin kirjoittaminen käy työstä. Kirjoittajan on löydettävä tarkat ja tarpeelliset sanat. Löperöt ja turhat sanat on luudittava armotta pois.

Kun kuvitat sanoilla tekstiäsi

Luo mielenkiintoisia kuvia.  Älä tyydy ensimmäisenä mieleesi tulevaan sanaan. Maista ja haista.

Luo ainutlaatuisia kuvia.  Kirjoita persoonallisesti omalla äänelläsi. Piirrä sanoilla omat kuvasi.

Luo teräviä kuvia. Piirrä tarkkoja kuvia lukijasi verkkokalvolle.

Luo aistivoimaisia kuvia.  Etsi aarrearkustasi sanat, jotka tuntuvat joltakin. Sukella sanavarastoosi ja poimi pohjalle peittyneet helmet.

Luo pysäyttäviä ja oivalluttavia kuvia. Luota lukijasi älyyn ja mielikuvitukseen. Liian valmiiksi pureskeltu teksti pilaa lukemisen nautinnon. Kun kuvasi ovat pysäyttäviä, vähemmän on enemmän.

Kirjoittamistaitojen määräaikaishuolto

Yritykset ja julkisyhteisöt panostavat päivä päivältä enemmän kirjallisen ilmeensä kehittämiseen. Se miltä tone of voice näyttää ja kuulostaa, vaikuttaa suoraan oman henkilöstön ja asiakkaiden kokemukseen.

Työelämän tekstien joukosta erottuu, kun kirjoittaa kiinnostavasti ja elävästi. Kertoo tarinoita. Tekee mielenkiintoisia lainauksia. Pysähtyy yksityiskohtiin ja esimerkkeihin. Käy vuoropuhelua lukijan kanssa. Kaikki tämä vaatii kirjoittajilta osaamista ja uskallusta.

Kirjoittamisen taidot karttuvat lukemalla ja kirjoittamalla. Taitojaan kannattaa myös säännöllisesti huoltaa samoin kuin autoaan tai ilmalämpöpumppuaan.  Kirjoittamisvalmennuksista saa uutta virtaa. Jokainen kirjoittaja ansaitsee palautetta, uusia ideoita ja inspiraatiota.

Osallistu Inforin Kukoista kirjoittajana! -kirjoittamisvalmennukseen ja sytytä tekstisi uuteen hehkuun Tainan opastuksessa!

Kirjoittaja: Taina Mertasaari, viestintävalmentaja

Mertasaari Taina

Taina Mertasaari on kirjoittamisen ja suomen kielen rautainen asiantuntija, innostava valmentaja ja osaava ryhmän vetäjä. Taina valmentaa ja sparraa työelämän tekstien kirjoittajia ja editoijia yli 20 vuoden kokemuksella. Valmennustyyliltään Taina on toiminnallinen ja vuorovaikutteinen, ja hän kerää pitämistään kirjoittamiskoulutuksista toistuvasti erinomaiset palautteet.

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.