Kehittävät analyysit ja työkalut

Kollegat näppäimistön päässä

Aika ajoin kuulee etätyöstä mainittavan, kuinka se on ”muuten hyvää, mutta yksinäistä”. Oletuksena tuntuu edelleen olevan, että etätyötä tekevä istuu ypöyksin kotosalla työhuoneessa tai ergonomisesti keittiön pöydän äärellä, ilman kontaktia kollegoihin.

Oikeastihan etätyötä tekevällä on nykyään ihan samalla lailla työkaverit ulottuvillaan kuin toimistollakin. Ei toki pöydän toisella puolella tai sermin takana, mutta heti näppäimistöllä. Microsoft Lync, Skype ja muut pikaviestimet mahdollistavat yhteydenotot akuuteissakin kysymyksissä, videopuhelun ja verkkopuhelun saa päälle napin painalluksella ja tarvittaessa pääsee jakamaan koneen näytön kysymyksen tai keskustelun tueksi.

Minä olen tänään(kin) naputellut menemään keittiön pöydän äärellä. Tässä päivän mittaan olen ollut moneen kertaan yhteydessä kollegoihin pikaviestillä, samoin useampi kollega on kysynyt kuka mitäkin. Osa heistä istuu muutenkin toisaalla kuin Helsingin toimistollamme, mm. ruotsalainen kollegani, joten emme kuitenkaan olisi sermin takana toisistamme.

Kansainvälisissä organisaatioissa vaikkapa Sydneyssä istuva kollega on joka tapauksessa näppäimistön päässä, tosin aikaeron takia harvemmin suoraan pikaviestimellä tavoitettavissa. Tätä nykyä yhteisötyökalut auttavat pitämään myös nämäkin kollegat lähellä ajatuksenvaihtoa varten. Yammeriin laitettu tiedonmurunen vaikkapa myynticasesta tavoittaa myös sydneylaisen, joka voi oman aikavyöhykkeensä aamulla lukea, mitä Suomen päässä on tapahtunut.

Palaveri isolle porukalle? Lync-kokous pystyy vaan, luurit korville ja vaihtamaan ajatuksia, paikasta riippumatta. Tehokas kokoustaminenkaan ei enää vaadi fyysistä paikalla oloa. Toki on hyvä neukkarin päässä huomioida myös luurin päässä olijat, mutta jaetun näytön kanssa osallistuminen onnistuu sujuvasti monesta eri paikasta yhtä aikaa.

Maailma pienenee, myös työelämässä, ja entistä useampi ihminen on vain näppäimistön päässä – myös videon ja äänen osalta. Nautitaan siitä, napsuttelemisiin!

***

Kirjoittaja Anna Sahinoja toimii tuoteryhmäpäällikkönä MIFin tytäryrityksessä Tieturissa.

Anna Sahinoja

Anna Sahinoja

Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje