Pätevyyskurssit

Korona ei vapauta yrityksiä pakollisesta työturvallisuuskoulutuksesta

Tiedote. Julkaistu: 8.12.2020, 19:30
Soprano Oyj

Laiminlyönnistä voi seurata sanktio ja vakuutuskorvauksen epääminen vahinkotilanteessa

Yritysten on huolehdittava työturvallisuuslain mukaisesta koulutuksesta, vaikka korona on estänyt paikan päällä tapahtuvat luokkahuonekoulutukset. Nyt Työturvallisuuskurssit siirtyvät kokonaan itseopiskeluna suoritettaviksi online-kursseiksi verkkoon. Kaikki uudet virallisesti sertifioidut suoritukset kirjataan kansalliseen pätevyysrekisteriin ja ovat ensimmäistä kertaa voimassa myös kansainvälisesti. Työturvallisuuspätevyys vanhenee jopa yli 200 000 henkilöllä vuodessa.

Työturvallisuuskurssien avulla varmistetaan työturvallisuus yritysten yhteisillä työpaikoilla. Yli miljoona suomalaista on saanut koulutuksen, jonka tavoitteena on vähentää työtapaturmien ja vaaratilanteiden määrää työpaikoilla. Enää ei esimerkiksi tehtaille ja rakennustyömaille pääse ilman työturvallisuuskoulutusta. Sama vaatimus koskee myös teollisuuden ja rakennusalan vierailijoita, kuten tavarantoimittajia tai vaikkapa kiinteistövälittäjiä.

”Laiminlyönnistä voi seurata sanktio ja vakuutuskorvauksen epääminen vahinkotilanteessa”

Työantajilla on ollut tänä vuonna vaikeuksia hoitaa lakisääteiset työturvallisuuskoulutukset, sillä koronapandemia on estänyt paikan päällä tapahtuvat luokkahuonekoulutukset. Väliaikaisesti ongelmaa on pyritty ratkaisemaan verkon yli tapahtuvilla webinaareilla, mutta niiden osalta testien järjestäminen luotettavasti on koettu ongelmalliseksi.

–Työturvallisuuslain mukaan työnantajan pitää pystyä luotettavalla ja dokumentoidulla tavalla osoittamaan antaneensa riittävä perehdytys turvallisiin työtapoihin. Työtapaturman sattuessa todistustaakka on työnantajalla. Laiminlyöntien seurauksena voidaan yritykselle ja sen vastuuhenkilöille oikeudessa määrätä sanktioita. Vahinkotilanteessa myös vakuutusten voimassaolo on liitetty työntekijän suorittamiin pätevyyskoulutuksiin, huomauttaa Soprano Oyj:n vt. toimitusjohtaja Pauliina Lautanen-Nissi.

Itseopiskeltavat verkkokurssit korvaavat nyt luokkahuone- ja webinaarikoulutukset kokonaan

Korona nopeutti väistämätöntä muutosta. Nyt Työturvallisuuskurssin voi suorittaa ja tenttiä verkossa viiden tunnin online-kurssina. Kurssi vastaa kahdeksan tunnin luokkahuonekoulutusta. Pätevyys on voimassa viisi vuotta. Koulutusyhtiö Sopranon tytäryhtiöt MIF ja Tieturi organisoivat verkossa toteutettavat Työturvallisuuskurssit sekä koulutukseen kuuluvat väli- ja lopputestit. Kiwa Inspecta vastaa Suomessa pätevyyksien sertifioinneista, koulutuksen laadunvalvonnasta sekä ylläpitää kansallista pätevyysrekisteriä. Nyt suoritettu pätevyys on ensimmäistä kertaa voimassa myös kansainvälisesti.

–Isot työnantajat ja tilaajat ovat määritelleet, että jokaisella työntekijällä sekä aliurakoitsijalla on oltava Työturvallisuuden peruskoulutus. Koulutus luo ymmärryksen työturvallisuuden keskeisimmistä vaaratekijöistä ja mahdollistaa tietämyksen turvallisesta toiminnasta yhteisellä työpaikalla. Puutteellinen tai virheellinen perehdytys tai työnopastus voi johtaa merkittäviin rangaistuksiin niin yritykselle kuin asiasta vastuussa oleville henkilöillekin, toteaa toimitusjohtaja Mikko Törmänen Kiwa Inspectalta.

Työturvallisuuskurssi on tärkeä osa työntekijän työturvallisuusasioiden peruskoulutusta ja lain vaatimaa perehdytystä. Mikäli yrityksessä sattuu vahinko, niin koulutuksen toteen näyttäminen on avainasemassa, toteaa Pauliina Nissi-Lautanen.

– Lain vaatiman perehdytyksen osana käytettävä Työturvallisuuskurssi on eräänlainen yritysjohdon vastuuvakuutus vahingon varalta. Kokonaan verkossa opiskeltava ja tentittävä Työturvallisuuskurssi on yritykselle luotettava ja edullinen tapa huolehtia työnantajan lakisääteisestä velvollisuudesta toimialasta riippumatta. Verkkokurssin sisältö ja testitulokset ovat dokumentoituna kansallisessa pätevyysrekisterissä, kertoo Sopranon vt. toimitusjohtaja Pauliina Lautanen-Nissi.

 

Lisätietoja:
Pauliina Lautanen-Nissi
Soprano, vt. toimitusjohtaja
puh. 050 3516 277
pauliina.lautanen-nissi@soprano.fi

Mikko Törmänen
Kiwa Inspecta, toimitusjohtaja
puh. 050 3814 829
mikko.s.tormanen@kiwa.com

 

Soprano Group on Pohjoismaiden johtava yksityinen koulutusorganisaatio. Tarjoamme koulutukset, diplomit, sertifikaatit, ammattitutkinnot ja pätevyydet verkossa, verkon yli tai perinteisesti. Yhtiön digitaalisten ratkaisuiden avulla opinnot, käytännön projektit, testit ja keskustelut opiskelijoiden ja kouluttajien välillä voidaan tehdä itsenäisesti verkossa tai verkon yli. Palvelemme seitsemässä kaupungissa Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä, verkoston kautta kymmenissä maissa sekä virtuaalisesti ympäri maailman. Vuonna 2019 koulutuksiimme osallistui 29 111 henkilöä 2 457 organisaatiosta 27 maasta.  Soprano Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle.

Soprano Group | MIF | Infor | Johtamistaidon Opisto | Fintra | Informator | Tieturi | www.soprano.fi

 

Kiwa on yksi maailman suurimmista testaus-, tarkastus- ja sertifiointialan toimijoista (TIC). Sertifiointi-, tarkastus-, testaus-, koulutus- ja teknologiapalvelumme synnyttävät luottamusta asiakkaidemme tuotteisiin, palveluihin, johtamisjärjestelmiin ja työntekijöihin. Toimimme useilla eri toimialoilla, ne vaihtelevat rakentamisesta ja energiantuotannosta juomaveteen, terveydenhuoltoon ja elintarvike-, rehu- ja maatalousalaan. Asiantuntija-aloihimme sisältyvät johtamisjärjestelmät, yrityksen sosiaalinen vastuu ja testaukset, muiden muassa. Asiakkaamme toimivat mm. tuotanto- ja prosessiteollisuudessa, palvelualoilla, julkisten ja yksityisten paikallispalveluiden aloilla sekä hallituksissa ja kansainvälisissä järjestöissä. Kiwa työllistää yli 4 600 henkilöä yli 100 toimipaikassa yli 40 maassa, pääasiassa Euroopassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Lisätietoa Kiwasta: https://www.kiwa.com/fi/fi/tietoa-kiwasta/

MIF Financial Juntunen

Juha Juntunen

asiakkuuspäällikkö pätevyyskoulutukset
Lähetä sähköpostia

Aku Kaartinen

asiakkuuspäällikkö pätevyyskoulutukset
Lähetä sähköpostia
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje