search login
Blogi

Luottamus on pääomien pääoma

Johtamisen ROI näkyy kassavirrassa ja tuloslaskelmassa. Sen me totesimme yhdellä tavalla viime viikolla MIFin tietoiskussa Palacessa.

Ja senkin totesimme yhdessä, että ilman todellista ja aitoa luottamusta ei pääse johtamaan oppimista. Luottamus on pääomien pääoma, jota ilman ei voi johtaa. Se on äärimmäisen tärkeä tase-erä. Tuo toteamus pääomasta on lainaus professori Risto Harisalolta, joka on tutkinut luottamuksen syntymistä…..?

Sitten joku kysyi : ”Mitäs sitten jos johtaja on menettänyt luottamuksen?”. Oppimisen johtamisen kantilta tilanne on silloin huono. Ihminen ei päästä lähelleen muita kuin ne ihmiset, joihin hän luottaa. Johtajalla on toki aina jäljellä asemavaltaan perustuva kontrolli. Pelkällä kontrollilla ei kuitenkaan saada ihmistä innostumaan työstään ja sen kehittämisestä, eikä silloin synny aivotyön tuottavuutta.

Luottamuksen voi yrittää ansaita uudestaan. Mutta vain ajan kanssa. Onnistumiseen ja tarvittavaan aikaan vaikuttaa se, mistä syystä luottamus meni. Aito ja syvä luottamus on kolmen oven takana: kyvykkyyden, hyväntahtoisuuden ja eheyden ovien.

Jos luottamus katoaa ensimmäisen oven takaa niin se on vielä yleensä jotenkin hyväksyttävissä, sillä kukaan ei voi osata kaikesta kaikkea. Ja osoittamalla halunsa ja kykynsä oppia itse, esimies avaa tuon oven uudestaan.

Kolmannen oven takaa mennyt luottamus on hankala juttu. Kun ihminen on ensin todennut esimiehensä olevan aito ja eheä ja sen jälkeen joutuu toteamaan olleensa väärässä, niin pettymys on suuri. Ja pettymys on todella henkilökohtainen, koska silloin tuntuu, että on mennyt halpaan ja on tullut huijatuksi.

Eheys. Ajatusten, sanojen ja tekojen harmonia sekä moraalinen ja eettinen kestävyys. Tuossa kun luottaa toiseen ja pettyy niin se on vaikea paikata.

Kommentteja?

Jorma Sonninen

Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje