Vaikuttava viestintä

Miksi ääntä pitää lämmitellä?

Onko pala jäänyt kurkkuusi? Pitääkö sinun rykäistä ennen kuin pystyt puhumaan? Tuntuuko, että äänesi ei kanna? Äänihuulet ovat ne pienet lihakset, jotka värähtelevät kymmeniä tuhansia kertoja päivässä. Vokologian (äänitutkimuksen) mukaan opettajien äänihuulet värähtelevät keskimäärin jopa miljoona kertaa päivässä.

Mitä tapahtuu, jos lähdet lenkille venyttelemättä? Kaikki tietävät, että seuraavana päivänä lihaksia särkee ja kovaa. Sama ilmiö tapahtuu äänihuulillesi ja äänellesi. Jos et pidä huolta äänestäsi ja joudut käyttämään ääntäsi työssäsi ja arjessasi paljon, ennen pitkään äänesi väsyy ja myös sinä väsyt. Äänen menettäminen on pelottava asia, johon olemme saattaneet törmätä, jos olemme kuormittaneet ääntämme paljon tai flunssanpoikanen on iskenyt. Meillä on säädöksiä kuulon ylikuormittumisesta mutta ei äänen ylikuormittumisesta. Tosiasia on kuitenkin se, että äänen ylikuormittaminen ja äänen rasittaminen sairaana, esimerkiksi flunssassa, voivat johtaa vakaviinkin seuraamuksiin, kuten äänikyhmyihin.

Miten sitten äänestä voi pitää huolta? Ennen lenkille lähtöä on hyvä venytellä. Myös ennen puhumista ääntä tulee lämmitellä. Äänenkäytön koulutukset on suunnattu kaikille, jotka haluavat huolehtia äänestään ja itsestään. Äänen suojeleminen on erityisen tärkeää puheammattilaisille. Yksinkertaisilla, mutta hyödyllisillä harjoitteilla ääntä voi lämmitellä, jolloin ääni kantaa paremmin ja myös sinä voit paremmin. Halutessasi saat koulutuksissa myös vinkkejä siihen, mitä tehdä jos äänesi on käheä, kireä tai siinä esiintyy esimerkiksi paljon narinaa. Äänianalyysin avulla opit kuuntelemaan omaa ääntäsi ja kehittämään sitä.

Äänenkäyttö saattaa olla myös mallioppimista

Minkälainen mielikuva sinulle syntyy möreästä, matalasta miesäänestä? Kuvitteletko eteesi vahvan, ison miehen vai pienen, hoikan miehen? Ääni synnyttää päässämme mielikuvia ja joskus ääni ja mielikuvat eivät täsmää. Hoikalla, pienellä miehellä saattaa olla matala, vahva ääni ja toisinpäin. Ääni on osa persoonallisuuttamme ja monet asiat opimme jo kotona pienenä kuunnellessamme vanhempiemme puhetta. Koska ääni on osa persoonallisuuttamme, siitä saatu palaute saattaa joskus tuntua rajulta. Koulussa saamme palautetta oppimisestamme, mutta emme koskaan äänenkäytöstämme tai ylipäätään viestintätaidoistamme. Useissa äänenkäytön tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että tapa, jolla ihminen viestii ja hänen äänenkäyttönsä, sekä äänensävy vaikuttavat merkittävästi siihen, miten vastaanottaja ottaa viestin vastaan. Hyvät viestintätaidot sekä hyvä äänenkäyttö voivat siis vaikuttaa jopa henkilön menestymiseen. Pehmeää ääntä on miellyttävämpi kuunnella kuin kireää ääntä.

Mikä ihmeen vokologia?

Kun kerron opiskelleeni Tampereen yliopistossa puheviestintää ja vokologiaa, kohtaan aina välillä hämmästyneitä ilmeitä. Ihmiset kysyvät usein: Mitä on vokologia? Vokologia on tieteenala, joka tutkii ääntä ja äänenkäyttöä. Tutkimustulosten avulla kehitetään muun muassa erilaisia harjoitteita, joilla ääntä voi kehittää ja suojella. Vokologit työskentelevätkin usein ennaltaehkäisevässä työssä. Ideana on, että asiakkaat saavat vinkkejä siihen, miten ääntä tulee suojella ennen kuin ääni muuttuu pihinäksi. Jos äänikyhmyjä tai muita vaurioita on, peli ei ole vielä menetetty, sillä harjoitteiden avulla jotain saattaa olla vielä tehtävissä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Vokologeja ei kuitenkaan pidä sekoittaa logopedeihin, jotka ovat puheterapeutteja. Vokologit eivät siis korjaa esimerkiksi ärrävikoja.

Äänenkäyttö ja viestintätaidot avain menestykseen?

Suomessa vokologi sanana saattaa vielä olla vieras, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa vocal trainer tai speech coach on arvostettu ammatti. USA:ssa on ymmärretty jo aikoja sitten, että avain menestykseen on ihmisen ulosanti, viestintätaidot ja äänenkäyttö. Koulussa speech communication, puheviestintä on oppiaine. Poliitikot ja kuuluisuudet palkkaavat omia kouluttajia auttamaan heitä menestyksen tiellä. Mieti hetki, miltä presidentti Obaman ääni kuulostaa? Karismaattinen ja syvä ääni maustettuna nerokkaalla retoriikalla pysähdyttää kuulijan. Meidän on aika myös pysähtyä täällä Pohjolassa ja muuttaa hieman asennettamme. Suomalaista puhekulttuuria kuvataan hyvin asiakeskeiseksi. Suomalaiset puhuvat asiaa ja vain asiaa. Väitän kuitenkin, että pieni small-talk, nokkelat argumentit, hyvä artikulaatio ja miellyttävä ääni vievät pitkälle. Globaalissa maailmassa viestintätaidot ja äänenkäyttö ovat elinehto. Jos haluamme menestyä kansainvälisillä markkinoilla tulevaisuudessa, on meidän jätettävä mongerrus taaksemme ja kiinnitettävä huomiota lausumiseen, artikulaatioon ja yleiseen ulosantiin.

 

Kuusi vinkkiä, miten suojella ääntä:

– Juo paljon vettä, koska äänihuulet tarvitsevat tietyn kosteustasapainon toimiakseen hyvin

– Vältä liiallista kahvin litkimistä, kahvi kuivattaa äänihuulia. Nauti aina kahvikuppia vastaan yksi lasi vettä

– Tee säännöllisesti äänen lämmittelyharjoituksia ennen äänen kuormitusta

– Jos olet flunssassa tai äänesi ei kulje, pidä äänisiesta! Kuormittaminen saattaa aiheuttaa äänihäiriöitä

– Jos epäilet äänihäiriötä eli äänessäsi esiintyy jatkuvasti ongelmia, hanki apua

– Mieti, milloin käytät voimakasta ääntä ja miten. Äänen puskeminen saattaa aiheuttaa kireän, hyperfunktionaalisen äänen, joka voi aiheuttaa äänen käheyttä

 

Sara Rouvinen | MIF-asiantuntija

Sara Rouvinen

MIF-asiantuntija, puheviestinnän maisteri
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje