Tehostuva työskentely

Mind Full vai Mindful?

Mulla on yleensä Mind Full, sillä tunnustan olevani tyypillinen multitaskaaja. Ennen työpaikalle tuloa olen jo lukenut Hesarin ja Kauppalehden printtiversiot, käynyt Facebookissa ja Twitterissä. Olen lukenut ensimmäiset sähköpostit ja vastannutkin osaan niistä. Samaan aikaan päässä on pyörinyt päivän työt, tulevien viikkojen tapaamiset ja menneetkin. Sekä oman putkirempan jälkisiivoukset, kesälomasuunnitelmat, ystävien tapaamiset jne.

Istun MIFin järjestämässä Mindfulness in Business -seminaarissa. Näyttää olevan muillakin samoja haasteita asioiden fokusoinnissa, keskittymisessä ja ylipäätään itsensä johtamisessa. Sali on lähes täynnä pääasiassa hr-ammattilaisia.

Kiinnostus trendikkään mindfulnessin hyödyntämiseen bisneksessä, muutoksessa ja organisaatioiden kehittämisessä on suurta. Enkä ihmettele, sillä niin monet muutokset epäonnistuvat, vaikka suunnitelmat ovat loistavia.

Seminaarin puhujat ovat vieneet mindfulnessin ilosanomaa maailman eri kolkkiin jo vuosia. Suomessakin sen antia on hyödynnetty esim. Nordeassa, missä mindfulness-ajattelulla on ollut tärkeä rooli johtamisvalmennuksissa. Nordean Pirjo Kuusela kertoi, että lähiesimies tavataan kerran kuukaudessa tunnin ajan, keskustelu on strukturoitu ja hr tuottaa keskusteluja varten uusia teemoja ja kysymyksiä. Nordeassa uskotaan, että henkilöstötyytyväisyys korreloi asiakastyytyväisyyteen ja sitä myötä tulos paranee. Tähän uskon minäkin.

Mitä tehdä harhailevalle mielelle?

Jo 20 vuoden ajan mindfulnessista valmentanut Rasmus Hougaard todisti omat tuntemukseni todeksi. 53 % ajatuksistamme keskittyy työn alla olevaan asiaan, loput harhailee ties missä. Rasmus muistutti meitä siitä, miten vaikeaa on keskittyä nykyhetkeen. Ajattelemme menneitä ja tulevia – nykyhetkeen on vaikeaa keskittyä.
Pieni seminaariväen hengitysharjoitus oli hyvä muistutus siitä, miten vaikeaa on keskittyä yhteen asiaan kerallaan. Mutta myös siitä, miten helppoa sitä on tietoisesti ohjata. Jos keskitymme. Päätin tehdä näitä hengitysharjoituksia työpaikalla. Jos kollega luulee, että torkun, luulkoon!

Kun yritämme multitaaskaajana tehdä kaikkea yhtä aikaa, vie se enemmän aikaa. Stressaannumme, teemme virheitä ja se vie meiltä energiaa. Se jopa kutistaa aivojamme. Ja mikä tärkeää, se vähentää luovuutta. Miten organisaatio voi siis olla innovatiivinen, jos tämä keskeytysten kulttuuri koko ajan voimistuu.

Vastustus on luonnollista

Kanadalainen mindfulness-asiantuntija Jacqueline Carter analysoi puheenvuorossaan muutosten epäonnistumista ja ihmismielen yhteyttä niihin. Muutokset suunnitellaan usein huolella, mutta suunnitelmat eivät toteudu halutulla tavalla. Hän on huomannut, että muutosprosessien alussa ihmisten state mindiin ei kiinnitetä riittävästi huomiota.

Carterin mukaan alitajuntamme ohjaa meitä enemmän kuin tiedostamme ja se usein vastustaa muutosta. Luonnollista siis olla vastahankaan muutostilanteessa. Onnistuneessa muutosprosessissa siihen osallistuvat ovat tietoisia omista ajatuskuluistaan ja pystyvät ohjaamaan niitä tietoisesti.

Lähden seminaarista pää täynnä hyviä ajatuksia. Nyt mindfulnessia lisää omaan elämään – työssä ja privaatissa.

 

Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje