Mitä sinun pitäisi tietää kiinalaista investointirahaa havitellessasi

Suomi oli yksi Euroopan suurimmista suorien Kiina-investointien saajista 2016. Suurten investointien lisäksi investointeja tehdään jatkuvasti myös pienemmässä mittakaavassa. Kiinalaisten kaikista sijoituksista 74 % oli 2016 yksityisten yritysten tekemiä.

Kiinalaisyrityksillä on rahaa ja markkinapotentiaalia, Suomessa on korkea koulutustaso ja teknologiaosaaminen sekä hyvät poliittiset ja logistiset yhteydet. Tällainen vakaa maa kuin Suomi kiinnostaa sijoittajia yleisestikin.

Kiinalaisten säätiöiden ja teollisuusinvestointien avulla suomalaisyritykset saavat uusia mahdollisuuksia kasvuun ja kehittämiseen.

Kiinalaisten business-käyttäytyminen

Kiinalainen kulttuuri ja kaupankäynnin tavat eroavat suuresti länsimaisesta. Monet neuvottelut ovat Kiinassa kaatuneet jo alkumetreille, kun on oletettu länsimaisten tapojen toimivan universaaleina sääntöinä.

Kiinassa kauppaa tehdessä on ensiarvoisen tärkeää tuntea paikallinen kulttuuri ja toimintatavat välttääkseen tulemasta väärinymmärretyksi, mikä voi pahimmillaan johtaa kaupankäyntisuhteen katkeamiseen ja luottamuksen menetykseen.

Mitä taustalla tapahtuu ennen investointien käynnistämistä ja neuvottelujen aikana?

Hanki investointirahaa Kiinasta -koulutus | MIFKiinalaisten investointiprosessit ovat usein turhauttaneet länsimaisia hitaudellaan, joka on johtanut monien diilien kaatumiseen. On kuitenkin huomioitava, että kiinalaiset tekevät huolellisia taustaselvityksiä, ja toiminnan läpinäkyvyys on varsinkin valtio-omisteisissa yhtiöissä ensiarvoisen tärkeää.

Kiinalaiset seuraavat aina keskusjohdon strategiaa investoinneissaan, mikä nykyään usein tarkoittaa, että Kiinalaiset yhtiöt etsivät sijoituskohteita, joista hyötyvät myös kotimarkkinallaan.

Kiinalaisten tapa ajaa omaa agendaansa isolla mittakaavalla ja sitouttamalla

Kiinalaiset ovat taitavia diplomaatteja, eivätkä usein ajaudu turhiin konflikteihin, mutta ovat taitavia edistämään omia tarkoitusperiään omien kanavien ja verkostojen kautta. Verkostot ovat ensiarvoisen tärkeitä, ja kiinalaiset ymmärtävät myös sitouttamisen päälle.

Kiinan talouden avautuessa yritykset ovat yhä useammin tajunneet, että tarvitsevat maailmalla toimiessaan paikallista osaamista.

Sopimuskäytöntöistä tärkeimmät asiat

Kiinalainen sopimuskulttuuri on hyvin erilainen länsimaisiin nähden. Siinä missä sopimuksen allekirjoitus on länsimaissa kaupantekohetken viimeinen vaihe, on se kiinalaisessa kulttuurissa vasta yhteistyön alku. Vahvojen suhteiden ja molemminpuolisen luottamuksen vallitessa kiinalaiset toimivat usein hyvin kevyillä sopimuksilla. Investointien ollessa kyseessä, kansainväliset toimintatavat saattavat yllättää ja aiheuttaa vaikeuksia molemmille osapuolille.

Markku Kauneela ja Lauri Sulanto_Fintrade Mercer, Hongkong | MIFin Kiinakoulutusten asiantuntijoita

Markku Kauneela ja Lauri Sulanto
Fintrade-Mercer Company, Hongkong

Kirjoittajat ovat Hongkongissa yli 30 vuotta toimineen Fintrade-Mercer Companyn asiantuntijoita. MIF ja sitä edeltänyt Fintra on toteuttanut Kiina-koulutuksia yhteistyössä Fintraden kanssa yli 10 vuoden ajan.

 

Kiinalaisen sijoittajan mindset
ja muuta hyödyllistä tietoa:

Hanki investointirahaa Kiinasta»
Like and share with your friends:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email