Tehostuva työskentely

Mitä teen, kun aina on kiire?

Tutkijat ovat määritelleet kiireen jännitteiseksi tilaksi, jolla on suhde aikaan. Kiire tekee näkyväksi sen, mikä ei enää toimi elämässämme ja työssämme. Se haastaa meidät pohtimaan valintojamme ja arvojamme: Mikä on oikeasti tärkeää juuri nyt? Mikä on kaiken tekemisen tarkoitus? Mihin haluan kallisarvoisen aikani sijoittaa?

Kiireen pysäytys

Neuvot auttavat vain hetkellisesti. Haluankin sen vuoksi esittää sinulle kysymyksiä, jotka ohjaavat löytämään perustan ajan käytölle. Vastaus näihin kysymyksiin ei löydy pakottamalla, vaan alitajuntamme tuottaa jossakin vaiheessa vastauksen.

Mikä on sellainen asia, josta et missään nimessä halua luopua?

Monelle meistä vastaus on terveys.

Milloin kiire muuttuu työntekoa ja elämää häiritseväksi? Työn, vapaa-ajan ja unen tarpeen voi jakaa 8 + 8 + 8 jaksoihin. Tee ajankäytöstäsi seurantaa. Kun vertaat todellista ajankäyttöäsi asioihin, joihin haluat jatkossa panostaa, pallo jää sinulle. Mitä teet arjessa niiden asioiden eteen, joita pidät tärkeinä?

Listaa 3 tärkeintä asiaa

Mieti, milloin mielestäsi työ on tehty riittävän hyvin. Mitä työantajasi sinulta ja työltäsi odottaa? Mistä työnantaja tietää aikataulusi ja sitoumuksesi? Mikä saa sinut suostumaan ongelmallisiin aikatauluihin, ja miten neuvottelet niistä? Osaatko sanoa ei? Mikä auttaa sinua tärkeysjärjestyksen tekemisessä? Mieti kolme asiaa, jotka vaativat täyden keskittymisesi tänään, tällä viikolla tai tänä vuonna. Kun päivä alkaa olla täynnä myöhästyviä tehtäviä ja keskittyminen herpaantuu, vilkaisu listaan palauttaa ajatukset oleelliseen. Mutta jos laitat listaasi enemmän kuin kolme asiaa, olet taas samassa liemessä. Miten viet tärkeät tehtävät kalenteriisi? Miten pidät kiinni sovitusta? Yllätyksillekin on hyvä varata tilaa.

Kiire tarttuu kuten innostus

Yksilön kiireessä on kysymys myös yhteisön kiireestä. Miten esimiehenä toimit esimerkkinä? Mikä omassa toimintatavassasi synnyttää kiirettä? Kuinka tietoinen olet toimintatyylisi vaikutuksista itseesi ja muihin?

Ihmisten painissa kiirehaasteidensa kanssa on erilaisia kiirettä synnyttäviä tai ylläpitäviä tyylejä. Löydätkö niistä itsesi? Täydellisyyden tavoittelija hioo asioita viimeiseen asti. Tavoitehakuinen kurkottaa kiihkeästi tulevaisuuteen. Menneisyyteen liikaa luottava analysoi ja pidättelee asioita viime tippaan. Jos on monta rautaa tulessa, kannattaa miettiä, minkä projektin valitsee juuri tänään. Erityisen empaattinen suostuu ongelmallisiin aikatauluihin, auttaa liikaa muita eikä osaa sanoa ei.

Kiireen hallinnalla kokonaisvaltaista hyvinvointia

Kiire tekee työyhteisössä näkyväksi aikansa eläneet toimintatavat. Voitko sinä ottaa puheeksi työpaikallasi kiireen? Saatko ihmiset keskustelemaan, mitä sille voisi yhdessä tehdä? Ehkä huomattaisiin epätasaiset kuormitukset, osaamisvajeet tai -keskittymät, suunnittelun vähäisyys tai toimimaton vuorovaikutus. Ehkä ne on huomattu ennenkin, mutta ei ole yhdessä pysähdytty asiaa korjaamaan.

Kiireen hallinta on ennen kaikkea itsensä johtamista, mutta myös työkulttuurin kehittämistä. Se, joka uskaltaa pysähtyä näitä asioita pohtimaan, pääsee matkalle kokonaisvaltaiseen hyvän elämän tasapainoon, jonka tuloksena on hyvinvoiva yksilö ja hyvinvoiva, tuottava yhteisö.

Onnea sinulle itsesi johtamisessa ja työyhteisösi herättelyssä!

JTO-asiantuntija-Pirjo-Jääskeläinen-apunasi

Pirjo Jääskeläinen

INS., Johdon ja esimiesten työnohjaaja ja coach, työyhteisö- ja esimiesvalmentaja
Lähetä sähköpostia
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje