Tuloksellinen johtaminen

Mitkä ovat ihmismielen johtamisen menestystekijöitä

Elämme monimutkaisessa maailmassa jossa ideat ja ajatukset liikkuvat yhä suuremmalla nopeudella. Pärjätäksemme tällaisessa maailmassa tarvitsemme hyviä itsensä johtamisen taitoja.

Itsensä johtamisen keskiössä on oman mielen johtaminen. Se on ensisijaisesti kolmen asian: 1) ajattelun, 2) tunteiden ja 3) tekemisen selkeyden tarkastelua, ja pienten omaa arkielämää löytävien keinojen löytämistä.

Ajattelu on asia, josta olen huolissani kaiken kaikkiaan. Ajattelemme joka päivä, mutta todennäköisesti meitä on melko harvoin opetettu tarkastelemaan omaa ajatteluamme, kysymään missä oman tai tiimin ajattelun rajat ja mahdollisuudet ovat ja miten ajattelun joustavuutta voi lisätä. Ajattelua on siis hyvä lähestyä taitona, jota kannattaa kehittää jatkuvasti.

Tunteiden ohjaaminen on myös olennainen osa oman mielen johtamista. Tällöin tavoitteena ei ole päästä eroon negatiivisista tunteista. Se ei edes ole mahdollista eikä suotavaakaan. Kielteisten tunteiden hallinnassa ensisijaista on nimenomaan hyväksyä ne. Monia tunnetaitoja voi oppia, ja sitä kautta äärimmäisen tärkeää tilannetajua, joka itse asiassa on pitkälti juuri tunnetajua. Voimme oppia näkemään sekä omia että muiden tunteita tarkemmin muun muassa suuntaamalla huomiota läsnäoloon, keskittymällä juuri käsillä olevaan hetkeen.

Tekemisen selkeyttä voi myös lisätä pienin keinoin – pelkästään se auttaa, että huomaamme pysähtyä säännöllisesti kysymään voisiko asiaa selkiyttää tai yksinkertaistaa. Kyse on siis samalla huomion tietoisesta suuntaamisesta. Uudistumisen perusta lähteekin kyvystä havainnoida ja luoda sen pohjalta uusia systemaattisia tapoja. Moni johtaja on huomannut rankalla tavalla sen, ettei voi enää toimia kuten ennen.

Mikä on se pieni tapa, jota muuttamalla Sinä saat aikaan hyvinvointia ja parempia tuloksia?

 

Lähde:
Åhman, Helena. 2012. Mielen johtaminen organisaatiossa. Kirja voitti Ekonomiliiton kirjallisuuspalkinnon paras bisneskirja -sarjan.

 

Helena Åhman

Hunting Minds Oy:n hallituksen puheenjohtaja, kouluttaja, Työpsykologiasta väitellyt tekniikan tohtori
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje