Vaikuttava viestintä

Opiskelua Sipilän kelkassa

Opiskelua Sipilän kelkassa

Ajatus opiskelemisesta kiehtoo aina. Ajatus opiskelemisen helppoudesta työn ohessa on todellakin liian helppo ja auvoinen. Mutta käytännössä asiat voivat olla toisin ja sitten olivatkin.

Olin päättänyt virallistaa suhteeni viestintään eli saada sen osaamisesta jonkin virallisen todistuksen. Niinpä laitoin koulutushakemuksen henkilöstöhallintoon Inforin viestintäpäällikön koulutukseen VPK. Olin lukenut innolla ja ilolla Inforin esitettä koulutuksesta. Sisällöt olivat kohdillaan ja opiskelutahtikin mätsäsi hyvin työtahtiin. Toisin kuitenkin kävi. Jo koulutushakemuksen perusteita rustatessa koin, että hakemus jää tekemättä. Aika ei vain yksinkertaisesti ollut puolellani. Sain kun sainkin perustelut tehtyä ja hakemukseni liitossa hyväksyttiin. Ilmoittauduin Inforiin ja siitä se sitten lähti – opiskeleminen helposti työn ohessa.

Eduskuntavaalit keväällä 2015 toivat uusia tuulia ja hektisyyttä ammattiliittojen arkeen. Hallituksen tavoitteena oli luoda heti hallituskauden alusta yhteiskuntasopimus, jossa työmarkkinajärjestöt yhdessä hallituksen tuella olisivat luoneet sopien mahdollisen maailman Suomen kilpailukyvyn nostoon. Helpommin sanottu kuin tehty. Heti toukokuusta tilanne alkoi näyttämään vaikealta sopimuksen aikaansaamiseksi. Sopimusta yritettiin synnyttää yhteistuumin kesällä ja vielä ennen syksyä. Tilanne kuitenkin kärjistyi ja syyskuun 18. palkansaajajärjestöt yhdessä liittojensa kanssa järjestivät poliittisen mielenilmauksen maan hallituksen työehtojen yksipuolisten heikennysten takia. Samanaikaisesti viestintäpäällikkökoulutus oli käynnissä ja pyörät opinnoissa pyörivät eteenpäin. Itselläni vaikeudet opintoihin osallistumisessa kasautuivat. Enää vain nuo kaksi päivää kuukaudessa opintoja paikan päällä eivät olleetkaan helppoja.

Koko loppuvuosi jatkui yhteiskuntasopimuksen kimpussa ajatuksella syntyäkö vai ei. Monen monta kertaa opintojen edelle menivät lobbauskeikat. Lobbaukseen aiheina olivat myös maakuntahallinto- ja sote-uudistus. Jäsenille oli myös käytävä kentällä kertomassa, missä mennään niin yhteiskuntasopimuksen kuin valtioneuvoston julkisten hankkeiden osalta. Samalla oli tietysti johdettava omaa linjaa liitossa ja pidettävä pyörät pyörimässä lobbaamisessa ja järjestötyössä. Opintovapaata en ollut harkinnutkaan ottaa. Olisi varmaankin pitänyt, mutta ajatus helppoudesta ja vähäisistä opintopäivistä harhautti ajatukseen, että kyllä se siitä.

Sanotaan, että ihminen on parhaimmillaan paineessa ja tilanteissa, joissa on haettava ratkaisuja. Asiat siis aina ratkeavat suuntaan tai toiseen. Niin nytkin. On ollut helppoa keskustella Inforin viestintäpäällikökoulutuksesta vastaavien kanssa siitä, miten saisin opinnot päätökseen. Hyviä ratkaisuja on löytynyt ja nyt minusta jo tuntuu tämän kaiken härdellin keskellä, että valmistun. On jo lopputyökin viimeistelyä vaille valmis. Mutta Sipilän kelkassa matka jatkuu edelleen.

Päivi Niemi-Laine

Toimialajohtaja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje