Vahvistava henkilöstötyö

Osaamisen johtaminen voi onnistua

Asiantuntijatehtävissä työskentelevistä lähes 70 prosenttia kokee, että osaamisen johtamisessa omassa organisaatiossa ei ole onnistuttu, selviää Ekonomiliitto Sefen haastattelututkimuksesta. Selvityksessä tutkittiin osaamisen johtamista työpaikoilla. Tulosten perusteella asiantuntijoiden ja esimiesten näkemykset osaamisen johtamisen onnistumisesta työpaikoilla poikkeavat toisistaan.

Sefen haastattelututkimus ei yllätä. Osaamisen johtaminen ontuu useissa työpaikoissa. Vaikeutena koetaan tarvittavan osaamisen määrittäminen, sen todentaminen ja lisääminen. Osaamisen johtamisen lähtökohta on se, että jokainen työntekijä tietää, mitä organisaation tavoitteet tarkoittavat hänen työssään. Organisaation tavoitteet ohjaavat toimintaa ja toiminta kuvataan prosesseina. Prosessien kuvaamisen avulla on mahdollista määritellä, mikä on tärkeää osaamista; valita ja päättää, minkälaisen osaamisen varassa aiotaan edetä ja menestyä; arvioida, millä tasolla ollaan nyt; suunnitella ja tehdä tarvittavia asioita osaamisen kehittymiseksi sekä seurata, ottaa opiksi ja suunnata toimintaa uudelleen.

Organisaation menestyksen kannalta on tärkeää, että oikeat ihmiset ovat oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Organisaation menestystä ja työntekijöiden hyvinvointia lisää myös, että osaamisen johtamisella mahdollistetaan, että työntekijät saavat käyttää osaamistaan optimaalisesti, saavat positiivista palautetta, heidän kykyjään ja osaamistaan tuetaan, heitä motivoidaan ja heille annetaan vastuuta. Osaamisen johtamisessa on kiinnitettävä huomio perusosaamisen kehittämisen lisäksi perehdyttämiseen, henkilöstön työelämätaitojen sekä oman työminän kehittämiseen.

Osaamiskartoituksia voidaan tehdä monella eri menetelmällä ja työkalulla. Yksi menetelmä on kehityskeskustelu. Kehityskeskusteluja käydään työpaikoilla melko yleisesti, mutta niitä ei osta vielä hyödyntää osaamisen johtamisessa. Kehityskeskustelujen avulla organisaatiossa on mahdollista laatia mm. henkilöstön koulutus- ja kehittämissuunnitelma.

Osaamisen johtamista voi opiskella. Management Institute of Finland, MIF tarjoaa sekä räätälöityjä että avoimia valmennuksia osaamisen johtamisen tueksi. Esimerkkinä mainittakoon Strategisen henkilöstöjohtamisen tutkinto. MIF tarjoaa konsultointia eri tehtävissä ja rooleissa tarvittavien osaamisten analysoinnissa. MIFin asiantuntijat antavat myös henkilökohtaista sparrausta ja coachausta.

Kauppalehden artikkelin ”Asiantuntijat tyytymättömiä johtamiseen” löydät tästä.
Johtamistaidon opisto JTO:n Henkilöstökehittäjän koulutusohjelman löydät täältä

Pirkko-Liisa Vesterinen

Dosentti, esimiesten henkilökohtainen sparraaja
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje