Tehostuva työskentely

Ravistellaan rutiinit

Kesälomien päättymisen jälkeen on istumisen määrä lähtenyt taas tehokkaasti nousuun, ainakin itselläni. Oletko huomioinut saman? Kuin huomaamatta päivittäiset kiireettömät aamulenkit koiran kanssa, pyöräretket, uimareissut ja puutarhassa puuhastelut ovat vaihtuneet palaveripähkäilyihin, tietokoneen ruudun tuijottamiseen ja autolla tai julkisilla kuljettuihin työmatkoihin. Istumiseen. Ollaan takaisin tuttuakin tutummissa rutiineissa. Kesän energisyyskin alkaa olla vain muisto.

Ryhdytään vastaiskuun!

Pyristellään pois koukuttavista liikkumattomuuden rutiineista. Piristetään kehoamme ja mieltämme lisäämällä liikkumista. Keinotkin jo tiedämme, vai mitä? Mikäli teet toimistotyötä ja istut päivittäin paljon, kiinnitä huomiota istumisesi määrään. Istumisen haittojen torjuminen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista – istu vähemmän. Siis vähennä ja tauota istumistasi. Nouse ylös tuolilta vähintään tunnin välein

Istuvan kehon elvyttämiseen tarvitset vain pientä liikettä ja liikuskelua. Pari kyykkyliikettä, muutama askel ja venyttelyliike seisten käyvät hyvin lyhyestä elpymisliikunnasta. Keho kiittää; kolotukset, kipuilut ja kiristykset vähenevät.

Huomioi myös arjen liikettä lisäävät pienet teot. Käytä portaita aina kun voit, puhu puhelut seisten ja kokeile esimerkiksi kahvitaukoja pystypöydän äärellä, ne ovat yhtä hauskoja hetkiä niin seisten kuin istuen. Tärkeätä on vaihdella työasentoja ja päästä pois pitkään jatkuvasta jumittavasta istumisesta, jossa lihasten aktivaatiotaso on lähes nolla ja alaraajojen verenkierto heikkenee merkittävästi.

Hyvä uutinen, etenkin toimistotyötä tekeville, on se että uusimpien tutkimusten mukaan päivän istumisen haitat voisi kompensoida myös tunnin päivittäisellä reippaalla liikunnalla. Valitettavasti tunnin päivittäinen reipas lenkki on vain harvalle suomalaisista työikäisistä realismia. Vain noin yksi kymmenestä työikäisestä liikkuu edes terveysliikuntasuosituksen minimin mukaan, joka tarkoittaa 2,5 tuntia reipasta tai 1.15 min rasittavaa liikuntaa viikossa sekä kahta lihaskuntoharjoitusta viikossa.

Arjen teot ratkaisevat!

Jokainen ylösnousu, jokainen askel ja lyhytkin liikkuminen ovat hyväksi. Sieniretki tai ruohonleikkuu käy kestävyyskunnon harjoittamisesta, siinä kuin kävelylenkkikin. Ei kannata myöskään piilottaa vielä pyörää talliin kesän jälkeen. Hyödynnä työmatkat ja pyöräile mahdollisuuksien mukaan niin töihin, kauppaan kuin harrastuksiinkin. Jos pyöräily ei maita, niin aina voi jäädä ainakin bussista pysäkkiä aikaisemmin. Voisiko lounaan yhteydessä ottaa tavaksi lyhyen, virkistävän kävelyn ulkona, entä kävelypalaveri ulkona silloin tällöin, sään salliessa?

Palkintona virkeämpi mieli ja pidempi pinna, kokeile!

Satu Ålgars

Satu Ålgars

Työyhteisöliikunnan asiantuntija, Olympiakomitea
Lähetä sähköpostia
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje