Tehostuva työskentely

Rohkea rokan syö

Rohkea rokan syö -blogi

”Se joka uskaltaa yrittää, saa nauttia tuloksesta.” Vanha suomalainen sananlasku on harvinaisen osuva juuri nyt. Meitä ympäröivä maailma muuttuu vauhdilla. Miten pärjäämme muutoksessa? Miksi muutos tuntuu niin pelottavalta?

Mitä meillä ihmisillä on sellaista, jota koneeseen ei voida koodata?

Jokaisen meistä on otettava vastuuta entistä enemmän omasta osaamisestamme, jotta pärjäämme muutoksessa. Liiketoimintamallit muuttuvat, digitalisaatio hävittää työtehtäviä ja muuttaa jäljelle jäävien töiden sisältöä. Työ polarisoituu heikosti palkattuihin ja vähänosaamista vaativiin tehtäviin, joita ei voida siirtää koneille. Toinen työelämän ääripää on korkean arvonluonnin alat ja erityisosaamisen tarve. Lienee aika itsestään selvää kumpaan päähän haluamme asemoitua.

Tylsät ja toistoa edellyttävät tehtävät voidaan koodata koneiden tehtäväksi. Kone ei kuitenkaan ole yleisälykäs. Sen tähden ihmisen osaamisella, jossa painotetaan luovuutta, päättelyä ja yksituumaisuuden synnyttämistä, on kova kysyntä tulevaisuudessakin.

Olemme itse oman onnemme seppiä

Suurin haaste on oma päämme, kuinka opimme olemaan rohkeita ja pelkäämättömiä. Mistä löydämme sen kävelemään opettelevan lapsen sitkeyden, halun tavoitella kuuta taivaalta ja ponnistella mahdottomilta tuntuvien asioiden parissa? Jokainen meistä, joka on seurannut lapsen kävelyn opettelua, on sydän syrjällä todistanut kuinka pieni vartalo on oikoiseltaan kaatunut selälleen ja pää kolissut lattiaan aivovauriota enteillen. Silti yksikään meistä vanhemmista ei ole viheltänyt harjoitusta poikki todeten:

– Tuo on sinulle aivan liian vaativaa puuhaa, etköhän vain tyytyisi konttaamaan.

Ehei, me olemme hyssytelleet murheen pois, kannustaneet uuteen yritykseen. Vaikka pienelle vauvalle ei kovin suuri ymmärrys vielä ole kehittynyt, se on varmaa, että kävelemään oppimisen halua emme olisi häneltä kyenneet juurimaan pois.

”Muutos on kaiken todellisen oppimisen lopputulos” (kirjailija Leo Buscaglia)

Edellä kertomaani esimerkkiin kiteytyy yksi elämän perusasia. Uuden oppiminen ja uusien haasteiden asettaminen ovat innostavia asioita – elämän suola. Meidän on otettava askel ulos turvallisesta osaamisestamme.

Ensimmäinen askel edellyttää erityistä rohkeutta, sillä tämä askel otetaan kohti uutta ja tuntematonta maaperää.

 

Päivi Lipponen

Päivi Lipponen

FT, MBA
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje