Blogi

Selviätkö muutoksista voittajana?

Pitkien välimatkojen Suomessa logistiikka- ja kuljetusala on perinteisesti ollut merkittävä työllistäjä. Eikä ihme – harvaan asutussa maassamme junaverkosto ei yllä kuin murto-osaan taajamista, eikä toisaalta vesikuljetuksia voi hyödyntää kuin harvakseltaan. Siksi 90 prosenttia tavaraliikenteestä kulkee edelleen perinteiseen tapaan maanteillä rekkakyydissä. Ja kukapa muu lastaisi, kuljettaisi ja purkaisi rahdin kuin alan ammattilainen?

Yllättävää kyllä, erityisesti logistiikka-alalla on syytä pysähtyä miettimään digitalisaation vaikutuksia työllisyyteen. Etlan vuosi sitten julkaiseman raportin mukaan tietotekniikalla korvataan seuraavan parin vuosikymmenen kuluessa noin 30 % Suomen työpaikoista. Muutoksen arvioidaan koskettavan erityisen voimakkaasti myös kuljetus- ja varastointialaa. Tarkoittaako se, että työpaikat katoavat? Ei, ne vain muuttavat muotoaan. Entä tarkoittaako se, että sinun on opeteltava rutkasti uusia taitoja lyhyessä ajassa? Aivan varmasti kyllä.

Työnkuvat muuttuvat ja monipuolistuvat

Vaikka muutoksia on luvassa, digitalisaatiota ei ole syytä ajatella työpaikat ryöväävänä peikkona. Se voidaan nähdä myös parhaana ystävänä, joka vapauttaa ammattilaisten resursseja muuhun kuin toistuviin rutiinitoimenpiteisiin. Päivittäisestä työstä tulee monipuolisempaa ja, uskallan luvata, mielenkiintoisempaa kuin koskaan ennen.
Miksi väitän näin? Kun tietotekniikka niveltyy nykyisiin palveluihin, vaaditaan uudenlaisia taitoja. Taitoa käyttää erilaisia järjestelmiä, ja ennen kaikkea taitoa käyttää uudenlaista tietoa monipuolisesti hyödykseen.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry:n tuoreen barometrin mukaan kaksi kolmesta kuljettajasta olisi valmis ainakin joskus suunnittelemaan reittinsä uudelleen, jos saisi ennakkotietoa vapaista levähdysalueista. On enää ajan kysymys, milloin nokkela start-up tuo markkinoille tarvittavan työkalun, ja pian voi kenties reaaliaikaisesti suoraan navigaattorista seurata levähdyspaikkojen ruuhkatilannetta, vapaita pysäköintitiloja tai bensan litrahintoja. Suomi säilyy voittajana niin kauan kuin olemme pelissä mukana tuottamassa ja hyödyntämässä kärkiluokan IT-ratkaisuja.

Kehityksessä on pysyttävä mukana

Yritysten valtataistelu menee digitaalisessa rytäkässä kertaheikolla uusiksi. Ne selviävät, jotka uskaltavat muuttua. Vanhasta pois siirtyminen vaatii rohkeutta, mutta ennen kaikkea se vaatii uusia taitoja.

Koulutusta ei kuitenkaan kannata hankkia varastoon, vaan tarpeeseen. Tähän ovat havahtuneet myös yrityspäättäjät. Tuoreen tutkimuksemme mukaan 70 % suomalaisista katsoo, että koulutuksen tietoa pitäisi pystyä hyödyntämään heti omissa työtehtävissä.

Jotta täydennyskoulutuksesta saa mahdollisimman suuren hyödyn, palveluntarjoaja kannattaa valita huolella. Erityisen tarkkana pitää olla siitä, että eritaustaisten henkilöiden tarpeet pystytään huomioimaan. Tähän pystyvät vain kokoluokaltaan riittävän suuret koulutusorganisaatiot.

Viime syksynä yhdistimme Tieturin ICT-koulutukset Management Institute of Finland MIFin tarjoomaan ennestään tuttujen johtamisen, viestinnän sekä kansainvälisen liiketoiminnan koulutusten rinnalle. Nyt tuomme ulottuvillesi entistä monipuolisempia ohjelmisto- ja käyttäjäkoulutuksia sekä syvällistä näkemystä siihen, kuinka tehostat liiketoimintaasi järkevillä it-ratkaisuilla.

Valitsitpa koulutuskumppaniksesi kenet tahansa, suosittelen kiinnittämään erityisesti huomiota konkreettisiin tuloksiin jotka yhteistyöstä saat. Loppupeleissä koulutuksista saadun hyödyn tulee näkyä suoraan viimeisen viivan alla, liiketoiminnan kannattavuuden kehityksenä. Me MIFissä yhdistämme vuosikymmenien kokemuksen, modernit menetelmät ja monialaisen osaamisen. Tinkimätön laadunvalvontamme varmistaa alan parhaat kokonaistaloudelliset tulokset. Muutoksella varmistamme huippuosaaminen, vahvan toimituskyvyn ja innovatiiviset ratkaisut.
Kun uudistuminen on helppoa, menestyminen on mahdollista!

 

Sinua voi kiinnostaa:
Uuden sukupolven johtajille suunniteltu EMBA Leadership Evolution >>

Timo Helosuo

Timo Helosuo

Toimitusjohtaja, Rehtori, Management Institute of Finland, MIF, 2012-2015
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje