Sokrates kohtaa Selfien

Paula Pauniaho ja Pirjo Jääskeläinen

Antoisan dialogin ytimenä ovat kysymykset, ihmettely ja aito kuuntelu. Jo Sokrates ajatteli, että kaikilla ihmisillä on piilevä tietämys totuudesta. Kysymysten ja annettujen vastausten kautta kyselijä voi auttaa kysymysten kohteena olevaa ”synnyttämään” ajatukset itsestään. Avointen kysymysten avulla ihmisen ajattelu käynnistyy ja uudistuu. Hyvien kysymysten ja yhdessä ihmettelyn avulla myös omat uskomukset nousevat tietoisuuteen.

Sokrates tiesi käsiteltävän aiheen syvästi, mutta hän halusi kysymyksillä avata oppilaansa ajatusmaailmaa. Sokrates tekeytyi itse tietämättömäksi ja pyysi vastapuolelta opetusta jostakin asiasta.

Tarvitseeko meidän tekeytyä tietämättömäksi vai voimmeko yhdessä ihmetellä työssä olevia ilmiöitä ja kyseenalaistaa asioita, jotka vallitsevat organisaation kulttuurissa.

Dialogissa vahvistuu myös oma sisäinen dialogi. Oman sisäisen puheen kuuleminen edellyttää läsnäoloa itselleen. Ihmiset kokevat itsessään läsnä olevan turvalliseksi ja luotettavaksi. He hakeutuvat tällaisen ihmisen seuraan ja kunnioittavat häntä. Itsessään läsnä oleva kykenee kuuntelemaan toista ihmistä aidosti.

Aito dialogi tarjoaa voimaa, inspiraatioita ja saattaa aiheuttaa jopa hieman pöllähtäneen tunteen. Sitä saattaa ihmetellä, että mistä tuo kaikki viisaus tulikin – kenties yhteisestä tietoisuudesta.

Aitoa dialogia tarvitaan tänään kipeästi kaikilla työpaikoilla. Sitä tarvitaan strategian juurruttamisesta työntekijän innostamiseen, konfliktien ratkomisesta maineen rakentamiseen.

Yhä merkittävämpi osa tästä dialogista on muuttunut digitaaliseksi ja globaaliksi. Ja se tekee viestintäammattilaisen työstä entistä vaativampaa ja samalla kiehtovampaa.

Minkä kysymyksen Sokrates olisi mahtanut esittää sinulle, joka otat kuvia itsestäsi ja jaat ne verkossa?

Elonmerkin inspiroivia dialogeja odotellessa!

Kirjoittajina Elonmerkin tuottaja Paula Pauniaho, asiakkuuspäällikkö, viestinnän osaamisaluejohtaja ja tuotantotyöryhmän jäsen Pirjo Jääskeläinen, tuoteryhmäpäällikkö, ACC Coach

 

Like and share with your friends:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email