Tuloksellinen johtaminen

Strateginen johtaminen on kyseenalaistamista

Matti Kalliokoski kirjoitti (HS Merkintöjä 22. 5), kuinka ”Virossa pöytäkirjojen allekirjoittaminen ja sopimusten tekeminen verkossa on arkipäivää”. Hän arveli, että EU:n asetus voisi pakottaa Suomen tunnustamaan virolaisen sähköisen allekirjoituksen. Turhauttaa. Sähköisestä allekirjoituksesta on Suomessa puhuttu kohta 20 vuotta. Mitään ei ole saatu aikaan.

”Tikitalisaatio” on käsite, jonka matka Suomessa yliopistojen tutkijakammioista kansan ja kansakunnan päättäjien trenditermiksi on kestänyt yli 50 vuotta. Perille on päässyt vain sana. Ymmärrys näyttää hukkuneen.

Olkaamme kuitenkin nykyajassa uteliaita ja kyseenalaistavia tekijöitä. Trenditermien käyttäjiltä kannattaa kysyä lähteiden ja tekojen perään. Ketä olet lukenut? Mitä osaat? Mitä olet kokeillut? Mitä rakenteita haastat? Mitä suunnittelet? Mitä tarvitset toteuttamiseksi?

”Tikitalisaatio” haastaa myös koulumaailman. ”Tikitalisaatiolla” rakennetaan uutta verkosto- ja tietotaloutta, jonka ytimessä on oikeuksien uusjako ja siitä seuraava talouden uusjako.

Mitä jos suomalaisilta poistettaisiin koulutuksen lasikatto? Mitä jos heitä kannustetaan osallistumaan maailman parhaiden koulujen maksulliseen opetukseen sallimalla koulutuksen verovähennyskelpoisuus henkilökohtaisessa verotuksessa?

Amerikkalaiset huippuyliopistot tarjoavat opetustaan jo nyt ilmaiseksi verkossa, myös meille suomalaisille. Mitä jos suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen verorahoituksen edellytyksenä olisi, että veronmaksaja pääsee suomalaisen korkeakoulun verkkokurssille avoimesti ja ilmaiseksi? Internetissä oleviin luokkahuoneisiin mahtuu, eikä näiden kurssien sisäänottokiintiöille ole enää perustetta.

Strateginen johtaminen on kyseenalaistamista, osaamista, valintojen tekemistä ja ihmisten johtamista arjessa yhdessä töitä tehden tavoitteiden saavuttamiseksi ja uudenlaisen maailman luomiseksi.

On uusien strategioiden synnyttämisen ja toteuttamisen aika. Toivomme maan hallitukselle ja kaikille suomalaisille menestystä strategisessa johtamisessa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Helsingin Sanomissa 28.5.2015 

Timo Helosuo

Timo Helosuo

Toimitusjohtaja, Rehtori, Management Institute of Finland, MIF, 2012-2015

Ville Saarikoski

Suomen strategisen johtamisen seuran hallituksen puheenjohtaja, Yliopettaja Laurea-ammattikorkeakoulu
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje