Tehostuva työskentely

Suloinen sunnuntai

Ah, viikonloppu koittaa perjantaisin työpäivän jälkeen. Moni tuntee olevansa työn raskaan raataja ja onkin jo mielestään ansainnut parin päivän breikin.

Euroopan tasolla suomalaisesta työnteosta on vuosien varrella uutisoitu ääripäitä. Yksi vuosien takainen tutkimus väitti, että suomalaiset tekevät lyhyintä työviikkoa, toinen taas väitti suomalaisten puurtavan Euroopassa pisimpään.

Maailman mittakaavassa suomalaisten työnteon määrä asettuu toisiin ulottuvuuksiin. Esimerkiksi USAssa, Kanadassa ja monessa Aasian maassa työviikko ja työpäivät ovat pidempiä ja lomapäiviäkin on puolet vähemmän. Siinä seurassa suomitytöt ja -pojat näyttävät vapaaherrattarilta ja -herroilta. Työtehosta voidaan toki olla vielä yhtä mieltä. Voiko ihminen enää olla tuottava, jos hän puurtaa päivästä toiseen 10-12 tuntisia päiviä 6-7 päivää viikossa? Siitä voi työn ilo olla kaukana ja työn imu saada käänteisen käsitteen.

Vaikka työtuntien määrästä vielä käydään keskustelua, se ainakin on selvää, että monen suomalaisen työajat ovat muuttuneet. Työskentelemme aikavyöhykkeiden yli niin idässä aasialaisten kanssa kuin lännessä Amerikkalaisten kanssa. Viestinnän ja vuorovaikutuksen kehittynyt teknologia antaa meille mahdollisuuden olla läheisemmässä yhteydessä tiimeihin ja asiakkaisiin eri puolella maailmaa. Sosiaalinen media asettaa myös paineita olla läsnä 24-7. Kriisien ratkomista ei enää voi odottaa toimistoajan alkuun, vaan on oltava heti läsnä.

On näistä muutoksista mitä tahansa mieltä, työkulttuurin muutos on väistämätön ja muutoksessa kannattaa olla mukana. Globaalin kanssakäymisen lisäksi työnteon tapoja muokkaavat uudet lähityökaverit eri sukupolvista ja kulttuureista. Jatkuvasta on-line läsnäolosta voi oppia myös nauttimaan. Suloista sunnuntaita ei välttämättä riko viesti työtoverilta, kun sen voi vastaanottaa ja siihen vastata nopeasti älypuhelimella oman ruokapöydän äärellä, aamukahvia hörppien… Ei pääse työpöytä kasaantumaan. Ja luethan sinäkin juuri nyt työelämään liittyvää blogia, vaikka saattaa olla vapaapäiväsi.

Sosiaalisen median vastapainoksi on hyvä kohdata ihmisiä myös face to face. Yhdistä nämä kaksi asiaa, ja tule tapaamaan tuttuja ja verkostoitumaan uusiin kiinnostaviin tekijöihin. Tervetuloa siis Elonmerkkiin, jossa globaalin maailman viestintäilmiöitä pohditaan tänä vuonna.

Iloisin mielin uuteen viikkoon! 🙂

Inforin-asiantuntija-Laura-Sarparanta-apunasi

Laura Sarparanta

Asiakkuuspäällikkö, FT
Lähetä sähköpostia
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje