Ammatilliset tutkinnot, Viestintäkoulutus

Tutkijalle valmennusta mediakieleen

Julkaistu 08.11.2016
VTT

VTT ja MIF (entinen Infor) ovat tehneet jo 15 vuoden ajan yhteistyötä mm. media- ja kirjoittamiskoulutuksissa.

Räätälöidyt mediavalmennukset ovat kehittäneet paitsi tutkijoiden taitoa ja itsevarmuutta viestiä mediassa myös heidän halukkuuttaan tuoda asioita julkisuuteen.

”Yhteiskunnan näkökulmasta VTT on suorastaan velvoitettu kertomaan tutkimuksestaan julkisuudessa”, kertoo VTT:n tiedotuspäällikkö Sakari Sohlberg. ”Mitä useampi tutkija ymmärtää mediayhteistyön tarpeellisuuden ja saa työkaluja siihen, sitä helpompi on toteuttaa tätä tavoitetta.”

”VTT:n tuottamien tutkimusten aiheet ovat monimutkaisia ja vaikeitakin. Tutkijoiden on hyvä ymmärtää, että median lähestymistapa ja tiedontarve on toisenlainen kuin ammatti- ja tiedeyhteisöissä”, Sohlberg korostaa.

Taitoa ja rohkeutta

”Mediakoulutuksen käyneet tutkijat ovat kokemukseni mukaan yhteydessä yleismediaan ammattimedioiden lisäksi”, Sohlberg toteaa. ”He tulevat rohkeammin esiin mediassa ja ottavat jopa yhteyttä viestintään kysyäkseen lupaa järjestää lehdistötilaisuus.”

Keväällä 2011 Tutkija kohtaa median -valmennukseen osallistuneelle älyliikenteen erikoistutkija Satu Innamaalle valmennus oli avartava ensikatsaus yleismedian toimintatapoihin.

Innamaa tutkii älyliikennesovellusten, kuten ajantasaisen liikennetiedotuksen tai taloudellisen ajon opastimen, vaikutuksia esimerkiksi liikenteen sujuvuuteen ja liikenneturvallisuuteen.

Innamaa on aiemmin ollut yhteydessä vain asiantuntijalehtiin, mutta älyliikennetutkimuksen tunnettuuden kasvaessa on hänen varauduttava yleismediankin yhteydenottoihin lähi-tulevaisuudessa.

”Kynnys suostua esimerkiksi televisiohaastatteluun on huomattavasti madaltunut media-valmennuksen jälkeen”, Innamaa toteaa. ”Ennen valmennusta olisin varmasti suoralta kädeltä kieltäytynyt. Nyt, kun olen valmennuksessa päässyt kokeilemaan tiukkaakin haastattelutilannetta, tv-haastattelusta on tullut pienempi peikko.”

Käytännön vinkkejä ja laajempaa ymmärrystä

”Sain valmennuksesta loistavia käytännön vinkkejä, kuten mihin kädet pannaan tai missä pidetään katse”, Innamaa kuvailee. ”Nämä yksittäiset seikat tuovat varmuutta omaan toimintaan, eikä valmennuksen jälkeen niitä tarvitse enää murehtia.”

Innamaa kertoo valmennuksen avartaneen myös hänen ymmärrystään mediasta.

”Nyt ymmärrän paremmin, miksi toimittajat toimivat niin kuin toimivat”, Innamaa kuvailee. ”Myös kokonaiskuva mediasta erilaisine mahdollisuuksineen on nyt kattavampi.”

Tutkijoiden epävarman mediakohtaamisen tilalle on valmennusten myötä tullut jopa hinkua esiintyä mediassa. Haittaa siitä ei tietenkään ole, sillä motivaation lisäksi myös taidot ovat kehittyneet.

”Kaikki mediassa esiintyvät tutkijamme suoriutuvat oikein mallikelpoisesti nykyään”, Sohlberg toteaa tyytyväisenä.

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.