Viesti vaikuttavasti [ladattava huoneentaulu]

viesti-vaikuttavasti-inforMikä on hienoin puheenvuoro, jonka olet eläessäsi kuullut? Minulla se on filosofi Pekka Himasen liki kymmenen vuotta sitten pitämä luento Helsingin yliopistolla.

Puheenvuoro kertoi elämän vaikeuksista ja niiden voittamisesta. Himanen, tuo 20-vuotiaana tohtoriksi väitellyt akateemikko, sai koko monisatapäisen yleisön pauloihinsa. Hän kätteli kaikki sisääntulijat, pysähtyi ottamaan jokaisen henkilökohtaisesti vastaan, ja antoi kaikkensa puhuessaan ihmisyydestä. Hän puhui elämästä avoimesti, kuin läheinen läheiselle, välillä ryydittäen kertomustaan Beethovenin sävellyksillä. Hän avasi yleisölle kuuluisan säveltäjän elämän kipeitä käännekohtia ja soitti pätkiä, joista huomasi miten vaikeudet kuuluivat hänen musiikissaan.

Beethoven on harvoin kuulostanut korvissani niin vivahteikkaalta kuin sinä iltana.

Kun luento oli ohi, olin häkeltynyt. Päässä vilisi uusia ideoita, olo tuntui kevyeltä, ja syksyinen Kaisaniemikin näytti valoisammalta.

Mitä luennosta sitten jäi käteen? Tarkka asiasisältö on jo kauan sitten pyyhkiytynyt mielestäni. En enää muista, mitä olivat ne Beethovenin kohtaamat vaikeudet tai Himasen esittämät elämänhallintaan liittyvät teesit. Mutta muistan elävästi sen innosta poreilevan tunteen ja sen valtavan energian, jonka puheenvuoro sai minussa virtaamaan.

Kokemus toimii minulle muistutuksena siitä, että hyvä puheenvuoro voi olla liikkeelle paneva voima moneen suureen muutokseen. Onneksi puheen pitämisen taito ei ole harvojen lahja. Harjoittelemalla kuka tahansa voi oppia niin hyväksi puhujaksi, että hänen sanojaan muistellaan vielä vuosien päästä – riippumatta siitä, minkälaiset ovat lähtötason valmiudet.

Listasin alle keskeisiä asioita, jotka ovat toistuneet kaikissa minua sykähdyttäneissä puheissa. Siitä voi vapaasti poimia itselleen vinkkejä. Ja jos puheen pitäminen tuntuu silti hankalalta, muista, että kaikkea ei tarvitse opetella yksin.

Vaikuttavan viestinnän teesit:

 1. Paljasta itsestäsi jotain arkaa
  Ole avoin niistä vaikeuksista, joita elämässäsi olet kohdannut. Tämä herättää yleisössä valtavasti kaikupohjaa ja kasvattaa empatiaa.
 2. Rohkene antaa uusi näkökulma
  Oman näkökulman esiintuominen ei ole tuputtamista, vaan antaa kuulijoille tuoreen ja vaihtoehtoisen tavan tulkita asioita.
 3. Puhu yleisölle kuin hyville ystävillesi
  Kaikki ihmiset syttyvät avoimesta ja lämpimästä vuorovaikutuksesta. Muista silti noudattaa tilanteen vaatimaa protokollaa.
 4. Puno juoni
  Puhuitpa mistä aiheesta tahansa, yleisön mielenkiinto pysyy parhaiten yllä, kun asiat etenevät loogisessa järjestyksessä ja noudattavat draaman kaarta.
 5. Tehosta esitystäsi tuoreella tavalla
  Aina Powerpoint-esitys ei ole se paras tehoste. Ihmisellä on monta aistia, miksi et joskus hyödyntäisi vaikka yleisön tunto- tai makuaistia? Yllättävillä ratkaisuilla voit synnyttää pysyviä muistijälkiä.
 6. Harjoittele, harjoittele
  Parhaat puheenvuorot kuulostavat siltä, että ne heitetään lonkalta. Taustalla on kuitenkin aina valtava valmistautuminen. Älä mene yleisön eteen ilman, että sinulla on vahva tunne siitä että tiedät, mitä teet.
 7. Nauti mahdollisuudestasi vaikuttaa
  Yleisö on valmiiksi puolellasi. Ihmiset haluavat lähtökohtaisesti pitää sinusta ja viihtyä esityksesi aikana. Anna heille siihen mahdollisuus.

Lataa Adèlen Vaikuttavan viestinnän huoneentaulu >>

Adèle Couavoux

Kirjoittaja on pedagogisesti suuntautunut viestinnän ammattilainen,
joka syttyy kotimaisista puolukoista ja syksyn multaisista tuoksuista.

Like and share with your friends:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone