Vaikuttava viestintä

Viisi tienviittaa matkalla mestaripuhujaksi

Työelämässä havaitsemme nopeasti, että puhetaidon ja esiintymisen kyvyt ovat lähes välttämättömiä. Eteemme tulee lähes päivittäin tilanteita, joissa joudumme pääsemme avaamaan suumme. Kunpa meitä tällöin kuunneltaisiin ja sanamme tekisivät vaikutuksen!

Vaikuttavan puhumisen perusteet on helppo oppia, mutta puhujana kehittymisessä riittää haastetta koko iäksi. Jos sisäistät seuraavat viisi vinkkiä ja otat taidot käyttöösi, tulet varmasti petraamaan esiintymistäsi!

1) Valmistaudu huolellisesti

Toisinaan pääsemme todistamaan todella säkenöivän ja valovoimaisen puhujan huippuesitystä. Ihokarvamme väreilevät vielä tunteja esityksen jälkeen. Ehkä hieman useammin joudumme kuuntelemaan lattean ja innottoman esityksen. Erinomaisen ja kehnon välinen ero ei ole (ainoastaan) puhujien temperamentissa vaan yleensä kyse on valmistautumisesta ja sen puutteesta.

Jos syvennyt tekemään hyvissä ajoin ennen puhettasi aivotyötä puheesi sanomasta, tavoitteista, yleisöstä, sisällöistä jne. sekä harjoittelet puheenvuoroasi etukäteen, mahdollisuutesi onnistua enemmän kuin tuplaantuvat. Huippupuhujille esiintyminen näyttää olevan helppoa, koska he ovat vuodattaneet asian eteen hikeä ja kyyneleitä.

2) Tiedosta mitä puheellasi teet

Puhe on parhaimmillaan väkevä muutoksen väline. Älä siis kysy itseltäsi ”mitä sanoisit” vaan, mitä haluat saada puheellasi aikaan. Miten haluat vaikuttaa kuulijoiden asenteisiin, uskomuksiin ja toimintaan? Mitkä asiat ovat puheesi jälkeen eri tavalla kuin ennen puhettasi?

Monen puheen ongelma on, että niiden tähtäyspiste tuntuu olevan hukassa, ne ovat löyhästi toisiinsa liittyviä ajatuskokoelmia. Toki yksittäiset oivalluksetkin voivat olla viihdyttäviä, mutta jos haluat ottaa tosissasi puheen mahdollisuudet, älä tyydy tähän.

Kun tiedät mihin puheellasi pyrit, tämä fokus ohjaa puheesi suunnittelua ja esiintymiseen valmistautumista.

3) Tunne yleisösi

Maailma muuttuu ihmisten kautta. Kuulijasi ovat työtovereitasi. Sinun pitää ottaa heidät tosissasi, olla kiinnostunut heistä. Ole kiinnostunut heistä muutenkin kuin puheesi ”kohteina”. Jos olet kiinnostunut kuulijoistasi ja osoitat sen, he ovat todennäköisesti kiinnostuneita myös sinusta ja sanomastasi.

Kun tunnet yleisösi pelot, toiveet, odotukset, ennakkoluulot, uskomukset ja asenteet, osaat sovittaa sanasi heille sopiviksi. Jos puhuja ei ota huomioon kuulijoitaan, hänen puheensa ei välttämättä tee kovinkaan syvällistä vaikutusta.

4) Tunne itsesi ja anna sen välittyä

Vaikuttavat puheet synnyttävät ja välittävät tunnetta. Kuulijoissa syntyvät myönteiset tunteet painavat sanoman heidän mieliinsä ja sydämiinsä ja tekevät siitä merkityksellisen. Tunne syntyy sanomasi lisäksi sinusta itsestäsi: siitä että olet kuulijoittesi edessä rehellisenä, vilpittömänä itsenäsi. Annat yleisölle sanomasi lisäksi itsesi.

Tällainen vaatii rohkeutta, ja rohkeus nousee itsetuntemuksesta. Kun tiedostat vahvuutesi ja heikkoutesi, pelkosi ja intohimosi, uskallat tuoda niitä myös esille. Kun sinä olet innostunut jostain, into välittyy kuulijoihin. Kun sinä olet aidosti liikuttunut, yleisösi yhtyy tunteeseesi.

5) Poista erottavat muurit esityksestäsi

Vaikuttavimmat esiintyjät puhuvat ilman muistiinpanoja, ilman lukupulpetin tukea, ja säilyttävät jatkuvan katsekontaktin kuulijoihinsa. Vaikket pääsisikään heti tällaisen välittömyyden tasolle, siihen suuntaan on hyvä pyrkiä. Puhetilanteessa ratkaisevaa on se, minkälaisen yhteyden saamme solmittua kuulijoidemme kanssa.

Kaikki puhujan ja kuulijoiden välistä yhteyttä häiritsevät tekijät heikentävät esityksen tehoa. Jos luet puheesi tyystin paperista, ihmisiä liikuttavaa jännitettä tuskin syntyy. Jos piiloudut puhujanpönttöön, yleisö näkee puhuvan pään.

Eikö olisikin mahtavaa, jos voisit pitää sujuvan puheen henkilökohtaisesti tärkeästä asiasta ilman mitään kättä pidempää? Sinun ja kuulijoittesi välillä ei olisi mitään vaan kontakti olisi välitön. Se on mahdollista harjoituksen, harjaantumisen, kokemuksen ja heittäytymisen kautta.

Puhujana voimme rohkeasti ottaa tavoitteita kehittyä aina paremmiksi. Matkalla parhaat neuvot löytyvät usein palaamalla puhetaidon perusteisiin, niihin samoihin, jotka osoittivat voimansa jo pari tuhatta vuotta sitten antiikin aikana.

Jos haluat tietää lisää, tutustu viestintäkoulutuksiimme!

Antti Mustakallio

Vaikuttavan puhumisen taito – Matkaopas esiintyjille -kirjan kirjoittaja, puhetaidon kouluttaja ja Retoriikan kesäkoulun rehtori
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje