Pätevyyskurssit

Voiko oikein epäonnistua?

Huomenna ke 28.4.2021 vietetään Maailman työturvallisuus- ja työterveyspäivää. Päivän tavoitteena on valistaa epäterveellisten ja vaarallisten työolojen riskeistä sekä varmistaa yksilön oikeus turvalliseen ja terveelliseen työympäristöön.

Me kaikki – yhdessä ja erikseen – voimme turvata toisillemme turvallisen työpaikan ja työolot, joissa kunnioitamme yksilön oikeutta, vastuuta ja velvollisuuksia sekä kaikessa tekemisessämme korostamme ennaltaehkäisyn tärkeyttä.

Työturvallisuuskeskuksen 19.4.2021 järjestämässä tilaisuudessa kerrottiin ilouutisia. Työturvallisuus on pitkällä aikavälillä parantunut ja viime vuoden osalta työtapaturmia uskotaan ennakkotietojen pohjalta olevan ennätyksellisen vähän. Myös vakavammat työpaikkatapaturmat ovat pudonneet sekä teollisuuden ja rakentamisen alalla tapahtuneet työpaikkatapaturmat ovat olleet laskusuunnassa.

Sattuuhan sitä – paremmissakin piireissä

Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Jukka-Pekka Jantunen kertoi, että työtapaturmatilaistoista on havaittavissa turvatoimien kehittyminen – enenevässä määrin tapahtuneet tapaturmat ovat pienempiä haavereita. Jantunen kiteyttää trendin hyvin – ”On opittu epäonnistumaan turvallisesti”. Hänen mielestä teknisesti työtapaturmien vähentäminen ja välttäminen on yleisesti kunnossa. Seuraavaksi pitäisi panostaa työturvallisuuden havainnointiin ja reagoitiin koko organisaation tasolla. Meidän jokaisen tekemisestä on kiinni, miten hyvin me hyödynnämme meille annetut mahdollisuudet ja menetelmät.

Me olemme työturvallisuuskulttuurin edelläkävijöitä

Jokaisella meistä on siis avaimet ja työkalut turvallisuuteen. Riittääkö pelkästään se, että tiedämme ja tunnemme työturvallisuuden periaatteet. Olemmeko todella sitoutuneet siihen? Työturvallisuuskulttuuri ei ainoastaan kata työturvallisuutta vaan se on myös asenteita, ajatuksia sekä yksilöllisiä ja yhteisöllisiä tapoja. Yrityksen työntekijöiden ja johdon yhteinen haaste on saada kaikki yhdessä luomaan työturvallisuuskulttuuria ja saamaan se osaksi arjen työtehtäviä.

Me MIF Pätevyyksissä liputamme työturvallisten ja työterveellisten työyhteisöjen puolesta. Me panostamme jokaisen työntekijän ja asiakkaan hyvinvointiin. Johtomme antaa innostavalla esimerkillään motivaatiota työn tekemisen kehittämiseen ja avoin keskustelukulttuurimme tukee ajatusten vaihtoa kaikkien kesken. Haluamme tarjota mahdollisuuden elinikäiseen oppimiseen kaikkien alojen ammattilaisille.

Toivotamme kaikille erittäin turvallista ja terveellistä työpäivää!

 

Lähteet:

Yle uutiset

Työturvallisuuskeskus

YK-liitto

Elina Salaja

tuotepäällikkö pätevyyskoulutukset
Lähetä sähköpostia
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje