Menestyksekäs kansainvälistyminen

Voiko Venäjä muuttua?

Voidaan kysyä, miksi Venäjän ja Neuvostoliiton historian tunteminen on nyt ajankohtaista, kun kaikki pelkäävät ja arvailevat, mitä tulevaisuus tuo tullessaan Putinin Venäjällä. Taustalla kuitenkin on venäläisten arvostus historiaa kohtaan. Venäjällä menneisyys – tai paremminkin sen kulloinenkin tulkinta – on aina läsnä. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Putinin puheet, jotka ovat täynnä viittauksia historiaan ja siihen, miten tärkeää historia on Venäjälle.

Voiko Venäjä muuttua?

Vallanpitäjät ovat kautta aikojen hallinneet kirjoittamalla historiaa uusiksi. Kun Stalinin ajan tärkeistä valokuvista retusoitiin puhdistuksissa kadonneet pois, historia saatiin “ajan tasalle”. Menneisyyden hallinta jatkuu Putinin valvomassa mediassa, kun uutisoidaan Ukrainan kriisistä tai kun kirjoitetaan uutta virallista, “oikeata” Venäjän historiaa.

Länsi ja Venäjä puhuvat toistensa ohi

Yhteisten käsitteiden puuttuminen ja arvojen erilaisuus saavat aikaan tilanteen, jossa vastapuolten on hankala ymmärtää toisiaan. Rakentava keskustelu ei ole näissä olosuhteissa helppoa. Venäläiset ovat aina pyrkineet kulkemaan omia polkujaan. He ovat olleet yhtä haluttomia ottamaan vastaan lännestä tulevia uusia arvoja kuin lännessä on oltu haluttomia ymmärtämään venäläisiä käsitteitä ja arvoja. Venäjällä pelätään, että jo läntisten arvojen ymmärtäminen on niille periksi antamista.

Lännessä ollaan vakuuttuneita siitä, että jos venäläiset ymmärtäisivät länsimaista demokratiaa, he automaattisesti haluaisivat myös tulla osaksi sitä. Demokratia ja markkinatalous ovat saaneet vallan uudet sisällöt Venäjällä: suvereeni demokratia ja venäläinen markkinatalous.

Vuonna 1991 uskottiin laajalti, että Venäjä siirtyy lännen kaltaiseen demokratiaan ja markkinatalouteen. Lännen reaktiona oli auttaa Venäjää kaltaisekseen. Venäjällä pitkään työskennelleet eivät ymmärtäneet täysin läntistä uskoa ja illuusiota. Ihmeteltiin, mihin perustuivat läntiset päätökset. Olivatko päätösten taustalla poliitikkojen perinteisesti käyttämä perustelu toivosta ja uskosta, vai oliko mukana kokemusta, faktoja ja Venäjän tuntemusta? Auttamisen aikakausi kesti vajaat kymmenen vuotta. Jeltsinin kauden loputtua alkoi vihdoin näyttää, että läntinen demokratia ei toteudu Venäjällä.

Miten suomalainen pärjää Venäjällä?

Kielitaito on tärkeää mutta vieläkin tärkeämpää on kielen ja kieliopin ohella tuntea venäläistä tapaa ajatella ja nähdä sekä oma maansa että ympäröivät maat. Venäjän tuntemuksen kolme kovaa ydintä ovat historia, kirjallisuus ja maantieto. Maan historian tunteminen antaa mahdollisuuden ymmärtää nykypäivää ja tehdä arvauksia tulevaisuudesta.

Venäläinen kirjallisuus on verraton informaation lähde, jos haluaa oppia tuntemaan ihmisiä, liike- ja neuvottelukumppaneita ja toimintatapoja.

Maantieto auttaa ymmärtämään, miksi Venäjällä “kilometri on lyhyempi ja minuutti pidempi” kuin Lännessä. Kartat auttavat ymmärtämään Venäjää eurooppalaisena maana ja sitä, millainen Suomi on suhteessa Venäjään. Paasikiven perusopetus Venäjän tuntemisessa oli: Katsokaa karttaa!

Henkilökohtaisuutta on pidetty tärkeänä elementtinä venäläisten kanssa toimittaessa, mutta mitä se käytännössä oikein merkitsee? Siihen ei riitä, että on tavannut kumppaninsa elävänä ja puhunut kasvokkain, vaan siihen liittyy myös tietämys venäläisen partnerin arvoista ja tottumuksista. Kenttätyössä on oltava kurassa polviaan myöten ja yritettävä selviytyä arvaamattomista tilanteista.

Venäläinen kumppani arvostaa keskustelukumppaninsa tietoja ja käytännön kokemusta Venäjästä.

Neuvostoaikana ulkomaankauppa oli olennainen osa Neuvostoliiton ulkopolitiikkaa. Markkinatalouden Venäjällä tilanne on hiukan muuttunut, mutta vanha ajattelu elää yhä vahvana ja näkyy venäläisenkin markkinatalouden ratkaisuissa.

Nyt on kouluttautumisen aika

Lännen ja Venäjän keskustelu on muuttunut mustavalkoiseksi eipäs-juupas-inttämiseksi. Kauppa on kuihtumassa ja tuloksellinen toiminta on lamassa. Nyt on aika pysähtyä ja miettiä myös tulevaisuutta. Viesti suomalaisille on yksinkertainen. Miten Venäjän-tuntemus voidaan siirtää tuleville päättäjille eri alojen suomalaisille ammattilaisille? Miten ja millainen tieto on välitettävä meille ja muuallekin?

Ensimmäinen askel on kouluttautua ja hankkia tietoa Venäjällä toimimisesta. MIF tarjoaa esimerkiksi seuraavia valmennuskokonaisuuksia:

Venäjän viennin ja tuonnin käytännöt
Ulkomaankaupan erikoisammattitutkinto
International Sales Skills
Viennin käytännöt – Export in Practice

Kari Ketola

Kari Ketola

Venäjän liiketoimintatapoihin erikoistunut MIF-asiantuntija
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje