Menestyksekäs kansainvälistyminen

Brexit-peikko ei ehkä olekaan satuolento

Brexit-päivämäärä siirtyi, mutta tilannetta se ei selkeyttänyt. Emme vieläkään tiedä, millä ehdoilla kauppaa Iso-Britannian kanssa tehdään ihan kohta.

Entä jos brexit-peikko ei olekaan satuolento | hard-brexit | Fintra-bloggaus

Pientä päivitystä:
Alunperin tätä kirjoittaessani aikaa brexit-päivään oli 1,5 viikkoa. Sittemmin tuli pari viikkoa lisäaikaa, jolloin vihonviimeinen eropäivä olisi ollut 12.4.2019. Nykyisin tiedämme, ettei se oli vain yksi virstanpylväs Brittien EU-matkalla. Alkaa olla jo työlästä suhtautua vakavasti seuraavaan dead lineen, joka on muuten 31.10.2019.

 

Entä jos siitä tulee hard-brexit…?

On todella vaikea uskoa sopimuksettomaan eroon, hard-brexitiin. Että Britannia muuttuisi käden käänteessä EU:n ulkopuoliseksi vientimaaksi tulleineen ja asiakirjavaatimuksineen päivineen. Haitat ovat niin suuret, ettei se vaihtoehto tunnu realistiselta.

Toisaalta maailmalta kantautuvat viestit kertovat aivan päinvastaista tarinaa. Niitä puheita vasten tämä luottavaisuus alkaa tuntua kovin sinisilmäiseltä. Entä jos Brexit-peikko onkin totta?

Rauhallinen odottaminen alkaa tuntua melkein yhtä hämmentävältä kuin brittiparlamentin hurmioitunut väittely.

Monet ovat selittäneet rauhallisuuttaan sillä, ettei riskeistä ja varautumismahdollisuuksista ole tietoa. Koska olen siinä onnellisessa asemassa, että minulle sitä on kantautunut, jaan tässä linkkejä ja asiantuntijoidemme mietteitä brexitiin varautumisesta.

 

Brexit-peikon ilmenemismuotoja

Koulutustemme osallistujien ja asiantuntijoiden kanssa keskustellessa nousee esiin arkisia käytännön asioita, joita ei ole tullut edes ajatelleeksi.

 

”Muuttuuko UK:ssa olevan varaston status, kun EU-VAT-koodi varasto ei enää ole mahdollinen?”
”Jos varautumismielessä toimitettuja tavaroita tuodaankin varastosta takaisin vaikka Suomeen, niin onko se tuontia EU:n ulkopuolelta? Eli omista tavaroista joudutaan tekemään tullaus, laskemaan tuontiarvot ja alv-perusteet ja raportoimaan Suomessa?”

♦  ♦  ♦

”Kenen vastuulle kuuluu huolehtia, että UK:n yhtiössä olevat henkilöt tietävät mitä tehdä ja saavat tullattua tuotteet sisään heti päivästä yksi alkaen?”

♦  ♦  ♦

Tarkastusten vuoksi satamat ja terminaalit tulevat ruuhkautumaan. ”Entä minkä verran yrityksen vientikaupan määrä kasvaa brexitin myötä? Jos se moninkertaistuu, niin riittävätkö resurssit hoitamaan kaikki UK-kaupan tarvitsemat asiakirjat EU:n ulkopuolisena vientikauppana?”

♦  ♦  ♦

”Onko tuotteeni kaksikäyttötuote (dual use)? Tarvitsenko vientivalvonnan luvan viedäkseni niitä britteihin?”

♦  ♦  ♦

”Paljonko tuotteessa voi olla UK-alkuperää ennen kuin kriittinen raja ylittyy?” ”Mitä silloin tapahtuu etuuskohteluille”?

♦  ♦  ♦

”Minkähän verran meillä on epäsuoraa vientiä britteihin? Asiakkaan asiakkaita?”
”Kuinka usein tuotteemme ylittävät Britannian rajat arvoketjun aikana?” ”Seisottaako brexit tärkeitä komponenttejamme tullissa?”

♦  ♦  ♦

”Ovatko aiemmin Britanniassa myönnetyt todistukset, lisenssit ja luvat voimassa brexitin jälkeen?”
”Pitäisiköhän varmistaa, että ovatko vienti-/tuontikaupan käytännöt tuttuja brittiläisille asiakkaillemme ja/tai toimittajillemme?”

♦  ♦  ♦

 

Lisätietoa

Kaikkiin yllä oleviin kysymyksiin ei ole vastausta vielä missään. Sitä mukaa kartutan listaa, kun vastauksia alkaa tulla.

Jos olet löytänyt hyödyllisen tietolähteen, lähetä se jaettavaksi »muodossa

 

Fintran koulutukset

 

Satuimme aikatauluttamaan Export Operations in a Nutshell -koulutuksen aivan täydelliseen hetkeen brexitiä ajatellen. Se pidetään 2.4., joten koulutuksessa saadut tiedot auttavat selvittämään tärkeimmät asiat vielä ennen eropäivää.

 

Suurkiitos asiantuntijoillemme Pirjo Leinolle ja Päivi Pietariselle avusta. Ilman teidän apuanne tämä artikkeli ei olisi koskaan tullut julkaisuvalmiiksi.

Fintran asiantuntija Heidi Leidenius apunasi

Heidi Leidenius

Portfolio Manager
Lähetä sähköpostia
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje