Projektityön määrä ja monimutkaisuus ovat kasvaneet merkittävästi lähes kaikilla toimialoilla. Yhä useammin projektipäällikön rooli sijoittuu matriisiorganisaatioon, jossa aikataulut, vastuut ja resurssit on jaettu. Tämä tuo mukanaan uusia ajankäytön haasteita: projektipäällikön on johdettava omaa aikaansa, mutta myös muiden ajankäyttöä – ilman suoraa esihenkilöasemaa.
Ajankäytön hallinnassa korostuvat tällä hetkellä inhimillisyys, palautumisen rytmittäminen ja kyky erottaa olennainen kiireen keskellä. Työelämän monikanavainen viestintä, jatkuvat keskeytykset ja sidosryhmien ristiriitaiset odotukset kuormittavat projektipäälliköitä. Tulevaisuudessa menestyvät ne, jotka eivät pelkästään suunnittele aikaa, vaan osaavat johtaa sitä vuorovaikutteisesti, tilannetietoisesti ja oppien jatkuvasti aiemmista projekteista.
Kohderyhmä
Koulutus soveltuu erityisesti asiantuntijaorganisaatioihin, joissa projektit linkittyvät muuhun työhön ja edellyttävät yhteistyötä useiden sidosryhmien kanssa. Koulutus on hyödyllinen myös julkiselle sektorille, kunnille, hyvinvointialueille, korkeakouluille sekä teknologia-, palvelu- ja rakennusalalle.
Koulutus on suunnattu projektipäällikön, projektikoordinaattorin, tiiminvetäjän, asiantuntijan tai kehittämistehtävissä toimiville. Se sopii hyvin myös yksikön päälliköille, osastonjohtajille, tuoteomistajille tai palvelupäälliköille, joiden rooliin kuuluu projektinomaisia kokonaisuuksia.
Lisätietoa osallistujille
Osallistujilta ei vaadita erityistä projektinhallinnan koulutustaustaa, mutta oma kokemus projektityöstä auttaa peilaamaan oppeja arkeen. Koulutus soveltuu myös kokeneemmille projektipäälliköille, jotka haluavat syventää omaa otettaan ajankäytön johtamiseen ja kehittää ajatteluaan.
Koulutukseen ei tarvita ennakko-osaamista eikä erityisjärjestelyitä.
Tässä koulutuksessa pureudutaan ajanhallintaan inhimillisestä ja kokonaisvaltaisesta näkökulmasta: ei pelkästään suunnittelemalla aikaa, vaan ymmärtämällä, miten aika vaikuttaa itseeni, muihin ja koko projektiin. Konkreettisesti osallistujat saavat välineitä oman työn rytmittämiseen, priorisointiin ja keskeytysten hallintaan. He oppivat tunnistamaan omaa ajankäyttötyyliään ja hahmottamaan, millaiset tekijät vaikuttavat heidän tai projektitiimin ajankäytön onnistumiseen.
Valmennuksen opit soveltuvat kaikkiin tilanteisiin, joissa projektityötä tehdään tiukassa aikaraamissa, epäselvässä roolijaossa tai sidosryhmäpaineiden ristitulessa. Niitä voi hyödyntää niin projektin suunnittelussa, arjen operatiivisessa johtamisessa kuin tilanteissa, joissa täytyy puuttua viiveisiin, priorisoinnin ristiriitoihin tai yhteistyön häiriöihin.
Hyödyt
Kehität kykyäsi suunnitella ja johtaa omaa ajankäyttöäsi kokonaisvaltaisesti.
Tunnistat ja muutat haitallisia kiireen ja keskeytysten malleja.
Opit johtamaan aikaa myös muiden kanssa – vuorovaikutteisesti ja viisaasti.
Saat konkreettisia työkaluja priorisointiin, rytmitykseen ja palautumiseen.
Vahvistat projektityön hallintaa reflektoivan ja oppivan työotteen kautta.
KEHITÄ
ja johda ajankäyttöäsi kokonaisval-taisesti.
MUUTA
kiireen ja keskeytysten haitallisia malleja.
JOHDA
aikaa vuorovaikutteisesti ja viisaasti.
VAHVISTA
projektityön hallintaa.
Koulutuksen ohjelma
Päivän tavoite ja esittelyt
Kolme aikaulottuvuutta ajankäytön tarkasteluun: nykyisyys, kokemus, tulevaisuus
Osallistujien omien ajankäytön haasteiden esiin tuominen
Ennakkotehtävän kooste ja virittäytymiskysymykset
Ajankäytön johtaminen osana projektipäällikön tehtävää
Tekninen ajankäyttö vs. inhimillinen ajanhallinta
Toimintatyylit ja niiden vaikutus kiirekokemukseen
Harjoitus: Oman ajankäytön tyylin tunnistaminen
Minipoll ja kuvakorttikysymys kiireen tunteesta
Projektin vaiheet ja niiden erityispiirteet ajankäytön näkökulmasta
Rytmin rakentaminen: ajattelu- ja päätösaikojen merkitys
Aikapuskureiden ja palautumisen suunnittelu
Harjoitus: Oman projektin elinkaarikartta ajankäytön kannalta
Aikajana ja reflektiokysymys projektin vaiheista
Tärkeän ja kiireellisen erottelu käytännössä
Keskeytysten hallinta ja oman reagointityylin tunnistaminen
Ajankäyttö huomion ja energian ohjaamisena
Harjoitus: Viikkopeili – miten aikani jakaantuu?
Valintaelementti ja osallistujien jakamat huomiot
Aika vallankäytön välineenä: kuka määrittää kiireellisyyden?
Asiakkaiden ja organisaation vaikutus projektipäällikön ajankäyttöön
Roolin ja vastuun tunnistaminen
Harjoitus: Vallan ja ajan vaikutuspiirikartta
Väittämäkeskustelu ja kokemusten jakaminen
Tiimin yhteinen rytmi ja työn imu
Paineettoman ilmapiirin vaikutus ajanhallintaan
Puuttumisen kulttuuri ja reiluuden tunne
Harjoitus: Ajankäytön ekosysteemi – ketä oma aikani koskettaa?
Harrilla on yli 15 vuoden kokemus asiantuntijoiden, projektipäälliköiden ja esihenkilöiden kehittämisestä eri toimialoilla. Hän on erikoistunut valmentavaan johtamiseen, ajanhallinnan, työn rytmittämisen ja projektityön kokonaisuuksien hahmottamisen tukemiseen. Kokemuksen kautta hän tuo osallistujille käytännönläheisiä oivalluksia tukemaan projektityötä kiireen, epävarmuuden ja jatkuvien keskeytysten keskellä.
25.9.2025 | Helsinki | Skills for expertsKonkreettisia työkaluja odotusten kartoittamiseen, rehelliseen lupauskulttuuriin ja ennakoivaan viestintään – onnistu projekteissa ja solmi pitkäaikaisia asiakassuhteita.
3.9.2025 | Remote | Skills for expertsAI-AGENTTI Oletko valmis mullistamaan organisaatiosi toimintaa? Agentit ovat täällä auttamassa sinua saavuttamaan uusia tehokkuuden ja tuottavuuden tasoja. Agentit eivät ainoastaan...