Tecnotree ja Intian yritysoston haasteet
Istumme Tecnotreen, kansainvälisen telealan IT-ratkaisuja tarjoavan yrityksen palaveritiloissa Espoossa.
Sisään kölkyttää kyynärsauvoilla isäntämme. — Tuli urheiluvamma hiihtoreissulla. Lääkärillä ja minulla oli vähän erimielisyyttä sairasloman pituudesta, naurahtaa Tuomas Wegelius, CFO Finance and Administration, mies joka silminnähden nauttii työstään.
Tecnotree on jo vanha tekijä ohjelmistoalalla: alunperin Tecnomeninä vuonna 1978 perustettu yritys on toiminut 1980-luvun lopusta lähtien telecom-sektorilla. Globaalin konsernin liikevaihdosta vain prosentti on Suomesta ja myyntiedustustojakin on kattavasti neljällä eri mantereella.
– 99% liikevaihdosta syntyy ulkomailla. Henkilökunnastakin vain murto-osa on Suomessa, sillä Intiassa on tuotekehitys- ja tuotantolaitos ja toimintaa on myös Irlannissa ja Brasiliassa, Tuomas kertoo.
Tecnotreen suurin kasvu kehittyvissä maissa
– Järjestelmiemme suurin kasvu on kehittyvissä maissa, joissa ratkaisumme tarjoavat operaattoreille vaihtoehdon perinteiselle palvelutarjonnalle ja laskutukselle, Tuomas toteaa. Latinalainen Amerikka, Lähi-Itä ja Afrikka ovat tällä hetkellä meidän isoimmat markkinat.
MIF (entinen Fintra) tuli mukaan Tecnotreen tarinaan siinä vaiheessa kun Tecnotree yrityskaupan kautta laajensi merkittävästi liiketoimintaansa Intiassa. Hankkimalla tuotekehitys- ja tuotantokapasiteettia Intian Bangaloresta Tecnotree pääsi konkreettisesti hyödyntämään uusia markkinoita ja osaamista. Intia tarjosi valtavat mahdollisuudet, mutta myös riskit olivat suuret: miten toimia ympäristössä, joka oli liiketoiminnaltaan ja yrityskulttuuriltaan niin erilainen kuin tutut pohjoismaalaiset ympyrät?
Working with Indians -valmennusohjelma
– Oikeastaan yhteistyömme MIFin kanssa oli onnellista sattumaa. Eeva tuli MIFistä keskustelemaan kanssani ihan muista valmennusvaihtoehdoista ja satuin mainitsemaan Intian yritysostomme ja siihen liittyvät haasteet. Eeva ehdotti heti valmennusta, joka oli kuin tehty meidän akuuttiin tarpeeseen: Working with Indians -valmennus.
Vastapäätä istuva MIFin asiakkuuspäällikkö Eeva Källbacka ei malta olla kommentoimatta.
– Pystyimme toteuttamaan valmennuskokonaisuuden neljässä eri maassa lyhyellä varoitusajalla. Meillä on onneksi laaja, kansainvälinen asiantuntija-valmentajien verkosto, joten pystyimme vastaamaan Tecnotreen valmennustarpeeseen tiukasta aikataulusta huolimatta. Laaja valmentajaverkosto myös takaa sen, että aina löytyy varamies remmiin. Näin ollen vaikka yksittäinen valmentaja sairastuisi, valmennus voidaan toteuttaa.
Working with Indians -valmennusohjelma oli englanninkielinen. Valmennuksen päävetäjänä toimi kokenut kansainvälinen valmentaja, joka on erikoistunut kansainvälisen tiimityön ja monikulttuurisen yritystoiminnan valmennuksiin. Kaiken kukkuraksi valmentaja oli viettänyt suurimman osan lapsuudestaan Pakistanissa, joten Intian niemimaan monimuotoinen kulttuuriperintö ja ihmislähtöinen asenne olivat hänelle arkipäivää.
– Käytännönläheinen valmennus pidettiin ennen Intian toiminnan aloittamista, jotta pystyimme ennaltaehkäisemään mahdolliset ongelmat, Tuomas toteaa. Olimme kuulleet muilta Intiassa toimivilta yrityksiltä varoittavia tarinoita siitä, mitä kaikkea pystyi menemään pieleen Intiassa. Usein kyse oli alunperin pienistä virheistä ja väärinymmärryksistä, joista syntyi yrityksille mittavaa haittaa. Jälkiviisaina yrityksistä kerrottin, että ongelmat olisi usein helposti voitu välttää ottamalla etukäteen selvää miten Intiassa toimitaan.
Kaikkien aikojen suosituin henkilöstökoulutus
Tecnotreen Suomen, Irlannin ja Brasilian henkilöstölle pidettiin nopeaan tahtiin Working with Indians -valmennusohjelmat.
– Valmennuksen myötä konkreettisesti ymmärsimme, miten erilailla toimimme Suomessa verrattuna muuhun maailmaan, Tuomas toteaa. Oikeastaan suomalaiset kuuluvat maailmassa pieneen vähemmistöön, sillä useimmissa maissa toimitaan paljon autoritäärisemmin ja hierarkiarakenteita kunnioitetaan. Oli mielenkiintoista huomata, miten Tecnotreen brasilialainen ja intialainen henkilöstö ymmärsi usein toisiaan hyvin kun taas suomalainen yrityskulttuuri koettiin vieraaksi.
– Sähköpostitse tapahtuva suomalaistyyppinen etäjohtaminen delegointeineen ei toimi Intiassa, Tuomas täsmentää. Sen sijaan henkilökohtaiset kontaktit ovat tärkeitä ja sähköpostien sijaan kannattaa käyttää ahkerasti puhelinta. Aina on oltava tarkka checklist yksityiskohtineen ja säännölliset videopalaverit jossa käymme checklistit läpi.
– Myös kulttuurivalmennuksesta oli hyötyä. Esimerkiksi intialaiset kollegamme ovat lähes poikkeuksetta kasvissyöjiä ja perhetapahtumat eivät ole Intiassa samalla tavalla yksityisiä kuin Suomessa. Kun intialaisen osastonjohtajan isä kuoli, koko osasto osallistui hautajaisiin. Intiassa myös syntymäpäivien julkinen noteeraaminen työpaikalla koetaan tärkeäksi. Toimistossamme on kehitetty keino, jolla huomioimme tätä tärkeää syntymäpäiväperinnettä tehokkaalla tavalla: kerran kuussa pidetään tilaisuus, jossa juhlistamme kaikki siinä kuussa syntyneet työntekijät.
Suomalaiset ovat erilaisia
Tecnotree järjesti myös intialaisille työntekijöilleen vastaavan valmennuksen: Working with Finns
-valmennusohjelman.
– Katsoin uteliaisuuttani mitä intialaisille opetettiin suomalaisista työkumppaneina. Kyllä siinä vahvasti painottui suomalaisten ”kivikasvoisuus” ja yksityisyyden tarve.
– Working with Indians -valmennuksesta oli hämmästyttävän paljon hyötyä, Tuomas toteaa. Siinä ei ollut turhaa teoriaa vaan puhdasta käytäntöä, jota sovellettiin oikeissa työtilanteissa. Ohjelmasta tulikin Tecnotreen kaikkien aikojen suosituin henkilöstökoulutus.
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa