Ammatilliset tutkinnot
SOTE-uudistuksiin varaudutaan yli toimialarajojen
- Etusivu
- Blogi
- Ammatilliset tutkinnot
- SOTE-uudistuksiin varaudutaan yli toimialarajojen
Sosiaali- ja terveysalan organisaatioissa odotetaan hallituksen lopullisia sote-linjauksia henkeä pidätellen. Mutta moni muukin toimija joutuu miettimään prosessinsa uusiksi valmistautuessaan tuleviin muutoksiin.
Yksi tällainen organisaatio on Hämeenlinnan Seudun Työvalmennussäätiö Luotsi. Siellä valmentautuminen muutoksiin on aloitettu hyvissä ajoin. Vaikka hallituksen sote-linjaukset eivät ehkä suoraan kosketa säätiön toimintaa, muuttavat ne radikaalisti tärkeiden yhteistyökumppaneiden eli sosiaali- ja terveyspalveluiden organisoitumista. Luotsi-säätiö tarjoaa työvalmennusta haastavissa työmarkkinatilanteissa oleville ihmisille. Tyypillisiä asiakkaita ovat pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttajat, mielenterveyskuntoutujat ja kehitysvammaiset.
Jotta Luotsin henkilökunta osaisi vastata muuttuneen toimintaympäristön tarpeisiin ja asiakkaiden palvelut saadaan turvattua, halusi säätiön johto että heiltä osallistutaan MIF Sote Lean Master – muutosvalmennukseen.
“Kaikkien organisaatioiden tulee nyt profiloitua terävästi oman alan huippuosaajaksi. Vain näin voidaan vastata tulevaan kilpailuun, millaista se sitten tuleekaan olemaan”, linjaa Luotsi-säätiön palvelupäällikkö Sonja Aarnio. Hän on tyytyväinen MIFin sote-valmennuksen antamiin Lean-eväisiin.
“Meillä on valtavasti uudistuksia vireillä, siksi koulutus osui meille juuri nappiin. Kehittämiskohteita riittää lähes loputtomiin, ja minulle jäi koulutuksesta hautumaan monta konkreettista parannusideaa”, Aarnio toteaa.
Sote-valmennuksesta avaimet Lean- kehittämiseen
Sonja Aarnio loi MIFin sote-muutoskoulutuksessa lopputyökseen Valmennuksen portaat -mallin, jonka tavoitteena on tehdä asiakkaille työvalmennuksessa eteneminen mahdollisimman läpinäkyväksi.
“Meillä on ompelimo, muuttopalvelu, pukuvuokraamo ja ties mitä muita palveluita, joissa asiakkaamme pääsevät harjoittelemaan työelämätaitoja. Osalle riittää, että oppii tulemaan ajoissa ja oikeana päivänä töihin, kun taas toiset tähtäävät heti korkeammalle”, Aarnio taustoittaa.
Valmennuksen portaat -mallissa eri työtehtävät on avattu tasoille 1–5 niiden vaativuuden mukaan. Tavoitteena on osoittaa, että mitä monipuolisemmista työtehtävistä on kyse, sitä enemmän niihin sisältyy vastuuta. Kunkin asiakkaan kanssa mietitään, millä tasolla ollaan nyt ja mitä vaatisi seuraavalle tasolle pääseminen. Ideana on lisätä etenemisen läpinäkyvyyttä.
“Kaikilla ei ole tähtäimessä porras 5, vaan se oma porras voi tuntua jo upealta. Työkalu auttaa löytämään ja hyväksymään sen hetkisen tilanteensa. Se voi antaa myös elämyksiä kuten jippii, olen oppinut, siirryn seuraavalle portaalle”, Aarnio kertoo. Hänen mukaansa asiakkaat ja kollegat ovat olleet innoissan. “Jotkut aluksi mietti, onko porrastaminen eriarvoistavaa. Se ei tietenkään ole niin, koskaan kenenkään ei tarvitse jäädä tietylle portaalle, vaan päinvastoin tässä eteneminen tehdään läpinäkyväksi.”
Idearikkaalla Aarniolla syntyi MIFin sote-valmennuksessa lukuisia oivalluksia siitä, miten omaa työyhteisöä voidaan kehittää. Lopputyöhön valikoitui Valmennuksen portaat -työkalu, mutta seuraavaksi palvelupäällikkö aikoo tarttua perehdyttämisen prosesseihin.
“MIFin koulutuksen parasta antia oli Lean-ajatteluun tutustuminen. Seuraava etappi on viedä oppimaansa käytäntöön!”, hän naurahtaa.
MIFin Sote Lean Master -ohjelmasta saat uutta näkökulmaa toiminnan kehittämiseen ja opit myös soveltamaan kehittämisessä tarvittavia menetelmiä ja työkaluja. Kehitysohjelma soveltuu yksityisen ja julkisen puolen sote-organisaatioissa työskenteleville. Erittäin suositussa Sote Lean Master -ohjelmassa on tällä hetkellä yli 300 osallistujaa ympäri Suomen. Katso lisätiedot ja tulevat kurssiajat ja -paikkakunnat >>
Kuva: Samuel Zeller on Unsplash