Työntutkimus ja kehittäminen

Etätyö edellyttää kykyä johtaa itseään

Julkaistu 05.05.2020
itsensä johtaminen jto

Keväällä 2020 koettiin kertamullistus, kun peräti miljoona suomalaista siirtyi tekemään etätöitä kerralla. Yle:n Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan puolet vastanneista etätyöskentelijöistä ilmoitti jatkavansa mielellään etätöitä kriisin jälkeenkin.

Työelämän murros on jo ennen viruksen aiheuttamaa kriisiä muuttanut tapaamme tehdä työtä. Työ on entistä useammin ajasta ja paikasta riippumatonta ja sitä tehdään monenlaisissa suhteissa. Asiantuntijan työ on entistä itsenäisempää ja toisaalta kuormittavampaa. On otettava yhä enemmän vastuuta siitä, millä tavoin omaa työtä organisoi ja miten aikaansa käyttää.

Itseohjautuvuus edellyttää kurinalaisuutta ja kykyä johtaa itseään. Moni työntekijä kuitenkin johtaa itseään samoilla opeilla ja tavoilla, jotka omaksui työelämään tullessaan. Mitä kiireisemmäksi työelämä käy, sitä vähemmän on aikaa kyseenalaistaa omia vakiintuneita toimintatapojaan.

Monella on tapana aika ajoin käydä läpi elämäntapojaan ja muuttaa ruokailutottumuksiaan tai lisätä kuntoilua. Yhtä suuri ellei suurempi tarve olisi pohtia omia työtapojaan ja sitä, miten ne tukevat tuloksellisuutta ja jaksamista.

Entäpä jos käyttäisit päivän siihen, että selvittäisit, mitkä työskentelytapasi tukevat työsi tavoitteita ja omaa hyvinvointiasi. Entä mitkä tavat voisit korvata paremmilla ja tehokkaammilla?

Me ihmiset olemme tapaorientoituneita eläimiä. Oman työn äärellä pysähtyessä eniten yllättää yleensä se, miten itsestään selvinä omia tapojaan pitää. Maailman muuttuessa parhaatkin tavat kuitenkin virttyvät ja vanhenevat.

Kaikkea ei tarvitse muuttaa. Tavoitteena on maksimaalinen hyöty minimaalisilla päivittäisillä tai viikoittaisilla muutoksilla. Pienillä teoilla on suuri kerrannaisvaikutus, kunhan ensin tunnistaa, mitä kannattaa lähteä kehittämään.

Itsensä ja oman työn johtaminen on tiivis ja käytännöllinen valmennus, jonka tavoitteena on löytää yksilölliset ratkaisut ja vinkit oman työn ja hyvinvoinnin kasvattamiseen.

Kirjoittaja Sini Vikkula on muutosviestinnän ja muutoksen johtamisen ammattilainen. Sinin erikoisosaamista ovat johtamisen kehittäminen ja johdon valmennukset, itsensä ja oman työn johtaminen, ajanhallinta, vuorovaikutustaidot työssä, strateginen viestintä, esiintyminen ja vuorovaikutus, coaching ja valmentava esimiestyö. Hänellä on CPCC (Certified Professional Co-active Coach) ja PCC (Professional Certified Coach) sertifikaatit.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa