Johtamisosaaminen vanhenee – mikä avuksi?

Julkaistu 02.02.2018

Lähes 20% johtajien osaamisesta vanhenee vuosittain.

Tämä hätkähdyttävän suuri luku on johtajien itsensä arvioima. Luku tulee esille Harvard Business Schoolin ja The Official Boardin vastikään toteuttamassa laajassa tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistui yli 7 000 eri toimialoilla ja kansallisissa kulttuureissa toimivaa suuren tai keskisuuren organisaation johtajaa. Pääosa vastanneista työskenteli rahoituksen, markkinoinnin, IT- tai kiinteistöalan tehtävissä.

Merkittävin syyllinen osaamisen vanhentumiseen on johtajien mukaan teknologia: Teknologia tuo uusia työvälineitä, kiihdyttää liike-elämän tahtia ja rikkoo olemassa olevien bisnesmallien valtaa. Vastoin monien uskomuksia teknologian alulle panema, osaamista vanhentava muutos ei koske vain perinteisiä liiketoimintamalleja ja organisaatioita – sen vaikutukset näkyvät myös uusinta uutta edustavissa high-tech-yrityksissä.

Osaamisen vanhenemisen tahti kiihtyy

Tutkimukseen osallistuneista johtajista lähes puolet (42%) katsoi osaamisen vanhentumisen kiihdyttäneen vauhtiaan viimeisen kymmenen vuoden aikana – toisaalta kolmasosa (32%) piti tahtia samanlaisena kuin kymmenen vuotta sitten. Monet muutokset näyttäytyivät myös mullistavampina kuin aiemmin:

”Kymmenen vuotta sitten monet muutokset tapahtuivat ikään kuin jatkumona, pieninä ja hitaampina. Nykypäivänä jotkut muutokset ovat disruptiivisia. Koko alan bisneslogiikka voi muuttua ja vaatia täysin uudenlaista osaamista” kuvaili esimerkiksi eräs tutkimukseen osallistunut suomalainen talousjohtaja.

Miten huolehtia osaamisen uudistumisesta?

Tutkimuksen johtajat uskoivat vankkumatta kykyynsä uudistua ja pysyä muutoksen etulinjassa. He muistuttivat kuitenkin, että huomisen osaamistarpeisiin varautuminen vaatii aikaa ja huomiota tänään: On otettava selvää uusista trendeistä ja innovaatioista sekä tehtävä töitä oman osaamisen uudistamiseksi.

Johtajat antoivat omat ohjeensa osaamisen uudistamiseen. Kun mietit omia osaamisen kehittämisen keinojasi, hyödynnä näiden johtajien asiantuntemusta ja kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

  1. Olenko sopeutumiskykyinen sekä avoin uusille työtavoille, ideoille ja prosesseille?
  2. Seuraanko edistymistäni ja onnistumistani? Pyydänkö palautetta muilta? Huomioinko palautetta toiminnassani?
  3. Verkostoidunko muiden johtajien kanssa? Hyödynnänkö koulutustilaisuudet ja seminaarit verkostonäkökulmasta?
  4. Seuraanko alani ja työelämän ”isoa kuvaa”? Näenkö megatrendejä? Osaanko pohdiskella, mitkä seikat tulevat korostumaan tulevaisuudessa omalla alallani? Osaanko erotella, mitä uhkia ja mahdollisuuksia megatrendit voivat tuoda mukanaan?
  5. Luenko laaja-alaisesti ja/tai paljon? Työskentelenkö organisaationi ulkopuolisten kanssa?

Jos vastauksesi suurimpaan osaan kysymyksiä oli myönteinen, olet selkeästi hyvin varautunut osaamisen jatkuvaan kehittämistarpeeseen: Ratsastat muutoksen aallonharjalla.

Jos vastasit joihinkin kysymyksiin kielteisesti, mieti toimintatapoja, jotka auttaisivat sinua kehittämään juuri näiden kysymysten kuvaamia asioita.

Voit esimerkiksi tutustua osaamisen kartoittamisen ja kehittämisen palveluihimme, jotka auttavat sinua päivittämään osaamisesi huomisen tarpeisiin. Osaamisen vanheneminen ei ole uhka – se on upea mahdollisuus!

ajatusjohtaja-satu-koivisto-mif-infor

 

 

Kirjoittaja
Satu Koivisto
Ajatusjohtaja, tutkimuspäällikkö, Management Institute of Finland MIF Oy

 

Voit tutustua tässä blogitekstissä referoituun tutkimukseen täällä. 

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.