Asiantuntijatyön kehittäminen
Millaista työtä me teemme 2024 – kaksi näkyvissä olevaa murrosta
- Etusivu
- Blogi
- Asiantuntijatyön kehittäminen
- Millaista työtä me teemme 2024 – kaksi näkyvissä olevaa murrosta
Päättynyttä vuotta 2023 voi vähän kliseisesti kutsua tietotyön murrosvuodeksi. Tekoäly tuli voimalla isoksi osaksi melkein jokaisen asiantuntijatyötä tekevän arkea. Olemme vielä sen osalta vaiheessa, jossa tekoäly nopeuttaa ja tehostaa asiantuntijan tietotyötä. On kuitenkin ilmiselvää, että erilaiset tekoälytyökalut tulevat tulevaisuudessa vastaamaan yhä suuremmasta määrästä inhimillistä asiantuntijatyötä. Siksi meiltä ihmisiltä odotetaan yhä enemmän luovaa ja kriittistä ajattelua. Asiantuntijan osaamisrooliin kuuluu siis enemmän kyky kyseenalaistaa ja ajatella poikkeuksellisesti. Pelkkä oman syväosaamisalan tietäminen ja tekeminen ei enää riitä. Ensimmäinen näkyvissä oleva murros on vaade siirtyä tietotyöstä ajatustyöhön.
Toinen näkyvissä oleva murros liittyy ihmiseltä ihmiselle tapahtuvan työn korostumiseen. Tulevaisuuden tutkimus on kohtuullisen yksimielinen siitä, että tekoälyn ja robotiikan kehittyminen tarkoittaa ihmistyön jatkuvaa siirtymää yhä enemmän palvelutyöhön, jossa työn vastaanottamisen kokemus on keskiössä. Tämä onkin aito haaste etenkin meille härmäläisille. Suomi on palveluyhteiskuntana alikehittynyt sekä rakenteiden että asenteiden osalta. Tällä faktalle on toki hyvät historialliset ja demografiset syyt, mutta palveluosaamisen kehittämiseen on aito kiire. Palvelutyön asenteen muuttamisen osalta voisi olla hyödyllistä miettiä uudelleen työtä kuvaavia sanoja (koska sanat luovat todellisuutta). Palvelua voisi paremmin kutsua elämykseksi. Siitä ainakin maksetaan enemmän kuin palvelusta. Esimerkiksi kävisi vaikka ne tuhannet ihmiset, jotka vuosittain maksavat satoja ja joskus tuhansia euroja musiikinkäytöstään konserttitapahtumissa, vaikka musiikin peruskäyttöpalvelut ovat lähes ilmaisia.
Millaista työtä siis teemme 2024? Jätän lukijalle kaksi avainsanaa: elämyksellistä ajattelutyötä! Näiden ohjenuorien avulla me MIFissä ainakin pyrimme auttamaan asiakkaitamme. Iloista ja innostavaa uutta työvuotta 2024.