Henkilöstöjohtaminen koulutus

Minustako työnohjaaja?

Julkaistu 16.05.2023
henkilöstön kehittäminen työnohjaaja blogi

Minua pyydettiin kiteyttämään kolmella sanalla, millainen on hyvä työnohjaaja. Ei ollut helppo tehtävä, mutta intuitiivisesti valitsin viisauden, tarkkuuden ja rohkeuden.

Viisas

Hyvä työnohjaaja on viisas. Ei kuitenkaan viisas tietämällä, vaan tällä kertaa toisin päin.

Työnohjaaja on ei-tietävä. Hän ei tiedä, mikä on hänen ohjattavilleen parasta, miten heidän pitäisi toimia ja ratkaista ongelmansa. Työnohjaaja ei ratkaise, ei anna ohjeita eikä neuvoja, vaikka miten neuvotuttaisi.

Työnohjaaja tarjoaa yksilötyönohjattaville ja työnohjausryhmille arvostavan ja rehellisen peilin, jonka avulla työhön ja työyhteisöön liittyviä kysymyksiä voidaan yhdessä ihmetellä ja tutkia. Siihen minkä tiedostaa, voi vaikuttaa.

Omasta tietämisen tarpeestaan luopunut työnohjaaja kohtaa ohjattavansa niine tunteineen ja tarpeineen, jotka sillä hetkellä ovat olemassa. Työnohjaajan tehtävä on rakentaa kohtaamisia varten psykologisesti turvallinen tila.

Turvallinen tila rakentuu työnohjaajan läsnäolosta, empatiasta ja lämmöstä. Tilassa työnohjaaja kurottautuu ohjattaviaan kohti.

Tarkka

Hyvä työnohjaaja on tarkkakorvainen ja -silmäinen. Hän paitsi kuuntelee, myös kuulee ja näkee asioita, jotka ovat pinnan alla.

Jos ihmistä kuorii kuin sipulia, saattaa löytää tarpeita, kokemuksia ja tunteita, jotka voivat olla niin piiloon työnnettyjä ja koteloituneita, että niitä ei itsekään tunnista. Silti piilossa oleva värittää ihmisen elämää ja heijastuu myös työyhteisöön – hyvässä ja pahassa.

Myös ryhmällä on olemassa näkymätön systeeminsä ja dynamiikkansa. Ryhmäkin kantaa alitajuisesti mukanaan oman historiansa tapahtumia ja selvittämättömiä asioita. Näkymätöntä dynamiikkaa ei aina tunnisteta vaan ryhmän ongelmat pannaan henkilökemioiden piikkiin.

Työnohjauksessa näkymätön tehdään näkyväksi. Pinnan alla olevista, usein vaietuista asioista voidaan puhua. Asioita päästään turvallisesti yhdessä tutkimaan ja ratkaisemaan. Työnohjaaja on avuksi ihmettelemässä ääneen ja kysymässä kysymyksiä, joita ei ehkä koskaan ole kysytty.

Rohkea

Hyvä työnohjaaja viljelee rohkeutta ympärilleen. Työnohjauksessa saa antautua vuorovaikutukseen sellaisena kuin on. Saa ajatella ilman valmiita vastauksia.

Työelämässä ihmisiltä odotetaan usein parasta versiota itsestään. Työnohjaus on paikka, jossa turvallisuuden ja luottamuksen ilmapiirissä saa luvallisesti näyttää itsestään myös heikommin hallinnassa olevan version. Saa ilmaista aidot tunteensa. Saa tehdä itsensä näkyväksi kaikkine tarpeineen.

Rohkea työnohjaaja kuulee ja näkee. Hän myös uskaltaa ottaa asioita esiin silläkin uhalla, että vastaan tulee ongelmia ja konflikteja. Asioista voidaan puhua ja löytää ratkaisukeinoja.

Rohkeutta on myös myöntää, että ihminen on aina jollakin tavalla keskeneräinen. Kaikkea ei voi hallita. On pakko opetella sietämään muutoksia, ennalta-arvaamatonta ja epävarmuutta. On kohdattava se, mitä edessä on.

Kirjoittaja

Mertasaari Taina

Taina Mertasaari

Taina Mertasaari on kirjoittamisen asiantuntija ja viestintävalmentaja. Lisäksi hän toimii ratkaisukeskeisenä työnohjaajana ja työyhteisösovittelijana.

Lue lisää

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa