Viestintäkoulutus

Vaihda juhannustaikojen kukkaset kirjoihin!

Julkaistu 17.06.2021
Kirjablogi Infor

Teetkö sinä juhannustaikoja? Kukkean kesän kunniaksi seitsemän kukkaa tyynysi alle?

Me inforilaiset suosittelemme, että tänä kesänä valitset tyynynaluskukkien sijaan pinon kirjoja yöpöydälle! Tulevan aviopuolison unessa näkemisen sijaan voit siten saada näkymiä uusiin ideoihin ja avartaa ajatteluasi!

Kokosimme sinulle vinkkilistan kirjoista, jotka ovat viivähtäneet omilla (t)yöpöydillämme tänä keväänä. Koska lomalla jokaisella on täysi oikeus valita huvi tai hyöty (tai toki molemmat!), mukana on seitsemän ”kirjallisuuden kukkaa” molemmista kategorioista.

Näkökulmia viestintäasiantuntijuuteen

Nämä kevään 2021 aikana ilmestyneet kirjat ja muut julkaisut ovat meille sydäntä lähellä paitsi ajankohtaisen sisältönsä vuoksi myös siksi, että osa niiden kirjoittajista (Elisa Juholin, Lilly Korpiola, Unna Lehtipuu, Laura Olkkonen, Petro Poutanen, Sini Vikkula) kuuluu valmentajaverkostoomme. On etuoikeus saada tehdä yhteistyötä huippuasiantuntijoiden kanssa, jotka pitävät itsensä vahvasti ajan hermolla kirjaprojektiensa myötä!

Elämäsi paras puhe. Unna Lehtipuu & Antti Mustakallio, Alma Talent, 2021

Kirjoittajien tavoite on lisätä vaikuttavan, vakuuttavan ja myös viihdyttävän puheen määrää maassamme. Kaikki lähtee liikkeelle hyvän puheen perusteista, joita jokainen voi hyödyntää vaikkapa jo syksyn Teams-palavereissa. Lisäksi kirjassa annetaan paljon konkreettisia vinkkejä harjoitteluun sekä esimerkkejä hyvistä puheista eri tilanteissa. Mukana on myös neuvoja maailman parhaimpien puhujien puheenkirjoittajilta.

Kasvata vaikutusvaltaasi. Heikki Kankaanpää, Heikki Laakso & Sini Vikkula, Kauppakamari, 2021

Yksi työelämän keskeisimmistä taidoista on kyky ja taito vaikuttaa myönteisesti muihin ihmisiin. Kirja tarjoaa siihen työkaluja sekä kirjoittajien luoman vahvan vaikuttamisen mallin. Vaikuttamistaitoja käsitellään niin yksilön, tiimin kuin työyhteisönkin näkökulmasta. Erityisesti kirja on suunnattu heille, joiden työtä on viedä asioita eteenpäin ilman muodollista valta-asemaa.

Korona ja digitaalinen riskiyhteiskunta. Lilly Korpiola & Petro Poutanen, Tammi, 2021

Koronapandemia on ollut sekä globaali mediavälitteinen tapahtuma että historiallinen käännekohta. Media on yhä keskeisempi osa globaalia politiikkaa, ja pandemia on historian suurimpia globaaleja mediatapahtumia. Uutistapahtumien lisäksi aivan tavallinen arkikin on yhä mediavälitteisempää. Koronapandemia on ollut viimeinen herätys digitaalisten riskien maailmaan, josta on järkevää olla tietoinen. Kirjan näkökulmiksi on valittu media, viestintä, johtaminen ja verkon sosiaalinen maailma Suomi-lähtöisesti.

Luottamuskysymys. Jaana Haapala & Unna Lehtipuu, Alma Talent, 2021

Luottamusta on nykymaailmassa rakennettava tietoisesti. Enää ei riitä se, tekeekö yritys, mitä se sanoo tekevänsä, vaan sen on puhuttava, hengitettävä ja toimittava arvojensa mukaisesti. Luottamus syntyy silloin kun tarkoitus, sanat ja teot kohtaavat. Kirja laajentaa ymmärrystä ja antaa uusia työkaluja siihen, miten yritys, järjestö tai brändi voi kasvattaa ja ylläpitää luottamusta tärkeisiin sidosryhmiinsä.

Media & viestintä -lehti. Media ja viestintätieteellinen seura Mevi ry

Jos sinua kiinnostaa organisaatio- ja kriisiviestintä, maineen hallinta, viestintäteknologia, mediasisältöjen analyysi, journalismin uudet muodot tai vaikkapa yleisöt ja julkisuus, on Media & viestintä -lehti sinua varten! Kaikki lehden numerot ovat vapaasti saatavilla Journal.fi-portaalissa. Lehdestä löydät mm. Elisa Juholinin ja Henrik Rydenfeltin (2020) oivaltavan artikkelin ”Strateginen viestintä ja organisaation tavoitteet: mihin viestinnällä pyritään?”

Vastuullinen viestintä. Kirsi Eräranta & Visa Penttilä (toim.), ProCom ry, 2021

Organisaatioiden vastuullisuus on noussut erottamattomaksi osaksi niin tieteellistä kuin yhteiskunnallista keskustelua. Vastuullisuudesta on osattava myös viestiä. Vastuullinen viestintä -kirja avaa laajasti vastuullisuuden ja viestinnän lähestymistapoja ja monipuolistaa ymmärrystämme aiheesta. Mukana on mm. Laura Olkkosen organisaatioaktivismia käsittelevä artikkeli ”Yritysaktivismi – kantaaottava ja kahtiajakava vastuullisuusviestintä”.

Viestinnän ja vuorovaikutuksen tieteellinen aikakauslehti Prologi. Viestinnän ja vuorovaikutuksen tieteellinen yhdistys Prologos ry

Tutkittu tieto luo parhaan pohjan viestinnän kehittämiselle, ja viestinnän ja vuorovaikutuksen uusimmasta tutkimuksesta pääset nauttimaan myös Prologissa. Työyhteisöjen vuorovaikutus, viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, teknologiavälitteinen vuorovaikutus, viestintäkoulutuksen kysymykset, poliittinen viestintä… Olipa kiinnostuksen kohteenasi mikä tahansa ihmisten välistä vuorovaikutusta koskeva kysymys, kannattaa kurkata, mitä aiheesta voisi oppia Prologissa!

Irti arjesta kirjallisin siivin

Viestijän työkaluiksi mainitaan usein monialainen yleissivistys, luovuus ja uteliaisuus sekä menneisyyden hahmottaminen ja tulevaisuuden ilmiöiden ihmettely. Omasta hyvinvoinnistaan huolehtiva asiantuntija osaa irrottaa itsensä sopivasti työajatuksista ja heittäytyä ihan muihin maailmoihin. Omaa kieltään ja mieltään voi rikastuttaa lukemalla monenlaista kirjallisuutta. Arjesta irrottaa tietokirja, jonka aihe ei millään tavalla liity omaan työhön, vaan yleiseen maailmanmenoon, trendeihin ja ilmiöihin. Fiktiivistä kirjallisuutta lukemalla voi taasen oppia valtavasti viestinnästä, vuorovaikutuksesta, johtamisesta, ongelmanratkaisusta, ryhmätyöskentelystä, tunteista, ihmisyydestä ja kaikesta muusta tärkeästä!

Hyvän historia. Rutger Bregman, Atena, 2021

Tämä populaaritiedekirja kyseenalaistaa väitteen pohjimmiltaan itsekkäästä ja aina omaa etuaan ajavasta ihmisestä. Hyvän historia kääntää ajatuksen ihmisen pahuudesta ylösalaisin. Kiinnostavien ja viihdyttävien tutkimustarinoiden kautta paljastuu uusi ja lohdullisempi ihmiskuva. Lukemisen jälkeen katsot kanssaihmisiäsi toivottavasti uudella tavalla.

Kansallispuistot. Tea Karvinen, Docendo, 2017

Suomi on ainutkertaisen kaunis. Ainutlaatuisen viehättävä on myös tämä valokuva- ja tietokirja, jonka avulla pääset tutustumaan maamme luonnon helmiin: kansallispuistoihin. Näyttävien kuvien katselu ja kiinnostavien tekstien tutkailu saattaa herättää matkakuumeen, mutta onneksi omille luonnon tutkimusretkille pääsee helposti mistä päin vain Suomea. Kirjan kirjoittaja on viettänyt yli 700 päivää Suomen kansallispuistoissa, ja hänen asiantuntemuksensa valaisee kirjan sivut.

Katse horisontin yli. Tove Jansson, WSOY, 2020

Turhan usein katsomme liian lähelle. Katse horisontin yli sisältää Tove Janssonin kauneimpia ja ajatuksia herättävimpiä sitaatteja luonnosta, merestä ja ihmisluonnosta. Vahvojen ja herkkien luontovertauksien avulla kirja lennättää lukijansa ihmisluonnon liikkeiden luokse: niin elämän suurimpien kysymysten kuin pienten, tarkkanäköisten arjen havaintojen äärelle. Kirjaa kuvittavat Toven omat luontomaalaukset, joiden ansioista kirjaa on myös ihanaa vain selailla.

Naiset, joita ajattelen öisin. Mia Kankimäki, Otava, 2018

Yönaiset ovat naisia, jotka ovat oman aikansa naiskäsityksiin verrattuna toimineet poikkeuksellisesti. Naisia, jotka voivat nykypäivänäkin innoittaa määrätietoisuudellaan ja näkemyksellisyydellään niinä unettomina öinä, joina miettii omia elämänsä valintoja. Kirja on yhdistelmä tieto- ja matkakirjaa sekä kirjailijan omaelämänkerrallista pohdintaa. Tarinat eivät noudata perinteistä historiallista kerrontaa ja ovat siksikin virkistäviä.

Roihu. Tuomas Niskakangas, Otava, 2021

Vauhdikkaassa trillerissä naisen polttoitsemurha kietoutuu poliittisiin kiemuroihin huomispäivän Suomessa. Kuolleen naisen jättämä salaisuus voi kaataa koko hallituksen. Pääministeri joutuu hengenvaaraan selvittäessään kuvioita valtapolitiikan pimeällä puolella. Kuka ohjailee tapahtumia? Keneen voi enää luottaa? Mitä Suomelle oikein tapahtuu? Niskakankaan esikoisteos on taitavasti kirjoitettu ja pitää tiukassa otteessaan loppuun saakka. Kirja saa kiitokset myös yleissivistävän asiatiedon osuuksistaan.

Suo, kuokka ja Hollywood. Angelika Leikola & Ismo Leikola, Siltala, 2021

Kiinnostava ja humoristinen kuvaus koomikon uran rakentamisesta Hollywoodissa. Leikolat kuvaavat oivaltavasti viihdebisneksen hahmoja ja arkielämän hankaluutta vieraassa kulttuurissa. Vaikka kirjassa ei sketsejä kuvata, Leikoloiden elämä naurattaa ja koskettaa. Samalla saa mainion syväluotauksen amerikkalaiseen kulttuuriin.

Uskollinen lukija. Max Seeck, Tammi, 2021

The New York Timesin best seller -listalle noussut suomalaistrilleri! Todella koukuttava psykologinen jännitysromaani, jossa rikoskirjailijan teokset muuttuvat karmivalla tavalla todeksi. Kuka tai ketkä ovat naisten murhien takana? Max Seeck kirjoittaa tämän hetken vetävintä jännitystä. Uskollinen lukija tuo rikoksen iholle ja todistaa, että Seeckillä on ilmiömäinen kyky luoda huikeita cliffhangereita ja yllättää lukijansa yhä uudestaan. Täyttä tavaraa viimeiselle sivulle asti!

 

Kirjoittajat: Johanna Ansamaa, Ilari Hylkilä, Eeva Källbacka, Anne Laajalahti, Susanna Pääkkönen, Laura Sarparanta ja Tauno Taajamaa

 

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.