Siirry sisältöön

Koulutukset ja valmennukset

Johtamiskoulutus

Lisää tehoa ja tuloksia, lisää iloa niitä tehdessä. Tule johtamiskoulutukseen hakemaan tarvittavat eväät muutosjohtamiseen.

Johtamiskoulutus on muuttunut

Johtamiskoulutus voi sanana tuntua vanhanaikaiselta. Miksi johtajia koulutetaan? Voiko johtamiskoulutus enää ratkaista monimutkaisia liiketoimintaongelmia, joissa johtajilta vaaditaan yhä monipuolisempaa kykyä ratkaista innovatiivisesti ja luovasti ennennäkemättömiä ja kokemattomia liiketoimintaongelmia?

Aiemmin johtamiskoulutuksen kohderyhminä olivat lähinnä isojen ja keskisuurten yritysten linjajohto ja funktiona oli valmistaa keskijohtoa vaativampiin tehtäviin, viestiä strategiasta, tuoda esille yrityksen halua investoida johtajiin ja sitouttaa heitä. Organisaatioiden toimintaympäristön ja työn tekeminen on kuitenkin radikaalisti muuttunut ja johtamiskoulutus muuttunut sen mukana. Keskijohtoa ei useimmissa organisaatioissa enää edes ole ja johtamiskoulutus käydään yhä useammin omilla rahoilla ja osana omaa urapolkua. Useimmat johtamiskoulutuksen osallistujat tavoittelevat seuraavaa työtehtäväänsä oman organisaationsa ulkopuolella. Siksi johtamiskoulutuksen sisällöt ja luonne ovat merkittävästi muuttuneet.

Johtamiskoulutuksen muodot

Johtamiskoulutus on tänä päivänä jakaantunut hyvin selkeästi tutkintoon johtavaan johtamiskoulutukseen ja hyvin tarkasti kohdistettuun täsmäjohtamiskoulutukseen. Tutkintoon johtava johtamiskoulutus palvelee erityisesti yksilön halua kehittää omaa uraansa ja omia taitojaan johtajana. Tyypillisesti tämä tapahtuu bisnes-koulujen pyörittämissä MBA-tyyppisissä johtamiskoulutuksissa tai liikkeenjohdon teoreettista taustaa hyvin pohjustavissa laajan oppimäärän omaavissa tutkinto-ohjelmissa.

Yksi lähestymistapa on näyttötutkintoon pohjautuvat johtamiskoulutukset, jossa yksittäinen johtaja osoittaa oman johtamisosaamisensa näyttöjen kautta. Myös näyttöihin kuuluu useasti oppisisällöltään laaja valmistava johtamiskoulutus.

Toinen näkökulma on täsmäkoulutus. Näissä johtamiskoulutuksissa yleensä organisaatio on määrittänyt tarkkaan yhden johtamisen osa-alueen, jonka se haluaa johtajiensa hallitsevan. Tyypillisesti johtamiskoulutusta tässä tapauksessa voi olla strateginen ajattelu ja strategian toimeenpano. Myös johtoryhmävalmennukset, muutoksen johtamisen taidot sekä kova talous- ja investointilaskenta ovat teemoja, joita pidetään kohdistettuina johtamiskoulutuksina.

Koulutukset

Johtamiskoulutuksen vaikutus

Johtamiskoulutuksen vaikuttavuuden mittaus on tematiikka, josta akateeminen tutkimus ja johtamiskoulutusta ostava HR-funktio on ollut erittäin kiinnostunut. Johtamiskoulutus on kallista ja siihen investoidulle pääomalle on haluttu selvästi kommunikoitavissa olevaa tuottoa. Haasteena johtamiskoulutuksen vaikuttavuuden todentamisessa on johtamisen konteksti. Johtamiskoulutuksen vaikutusta johtajien toimintaan ja tehokkuuteen on vaikea todentaa ja eristää kaikista muista organisaation kilpailukykyyn vaikuttavista tekijöistä. On pystytty todentamaan, että hyvällä taitavalla johtamisella on merkittävä vaikutus yrityksen tulokseen ja kilpailukykyyn. On myös pystytty todentamaan, että johtamiskoulutus kehittää johtajia lyhyellä aikavälillä. Johtamiskoulutuksen pitkän aikavälin vaikutusta on kuitenkin vaikea todentaa johtajien vaihtaessa organisaatiota yhä useammin ja nopeammin sekä liiketoimintaympäristön jatkuvan muutoksen takia. Selvää on kuitenkin, että johtamisosaaminen vanhentuu nykyään yhä nopeammin. Selvää myös on, että johtamiskoulutus on edelleen yksi tärkeimmistä keinoista pitää johtajien osaaminen ajan tasalla. Siksi johtamiskoulutusta tarvitaan vielä.

Lue myös henkilöstön kehittämisestä ja tutustu ammattitutkintoihimme!

Ota yhteyttä

Lähetä yhteydenottopyyntö

Referenssit

Logo
Referenssit

KOJA-Yhtiöt esimiesten koulutusohjelma

Koja-Yhtiöt on nopeasti kasvanut teollinen perheyritys, jonka ydinliiketoimintaa ovat älykkäät ja energiatehokkaat ilmankäsittelyratkaisut. Koja teki 2019 ison kasvuloikan ostamalla jäähdytys-...

Lue lisää

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.