Viestintäkoulutus

Vertaistuki auttaa viestijää eteenpäin

Julkaistu 28.10.2021
Blogikuva

Puursin jokin aika sitten yrityksemme sisältöstrategian parissa. Kerta oli ensimmäinen, ja homma tuntui jumittavan päivästä toiseen paikallaan. Useaan kertaan epäilys valtasi mielen: olenko ihan hakoteillä?

Muistin erään tutun viestijän tehneen samaa urakkaa omassa organisaatiossaan, ja sovimme Teams-puhelun aiheesta.

Perspektiivin laajentaminen auttoi saman tien. Ymmärsin, että pieni askel kerrallaan eteneminen on sisältöstrategian teossa jopa suotavaa, ja pystyin näkemään projektin uudessa valossa. Kollegan onnistumisen kokemukset kannustivat jatkamaan sinnikkäästi omaa työtä.

Muutkin ovat maratonilla

Uskallan ennustaa, että tulevaisuudessa vertaistuki yli organisaatiorajojen tulee entisestään lisääntymään viestinnän ammattilaisten keskuudessa.

Työ ei viestijöiltä lopu: viestinnän painoarvo yhteiskunnassa on kasvanut entisestään koronakriisin aikana, ja erityisesti sisäisen viestintätyön määrä organisaatioissa on kasvussa (ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry:n jäsen- ja sidosryhmätutkimus, 2021 ). Tehtäväkentän laajentuessa käytännön vinkit viestinnän onnistumisista ja epäonnistumisista ovat kullanarvoisia. Pyörää ei tarvitse viestinnässäkään keksiä uudelleen, vaan muualta lainaaminen ja omaan organisaatioon sopivaksi muokkaaminen on täysin sallittua.

Pienemmissä yrityksissä koko viestinnän paletti työyhteisöviestinnästä asiakas- ja vastuullisuusviestintään saattaa olla yhden tai kahden henkilön vastuulla.

Toisaalta isoissa organisaatioissa erityisesti viestintäjohtoon kohdistuu odotuksia, joita ei välttämättä voi aina käydä läpi oman viestintätiimin kesken.

Tällaisissa tilanteissa oman työpaikan ulkopuolelta saatu tuki voi olla kullanarvoista. Roolista riippumatta on lohdullista tietää, että pikajuoksun sijaan viestintä on kaikissa organisaatioissa maratontyötä. Joskus kompastellaan ja toisessa hetkessä nautitaan vauhdin hurmasta.

VPK-vuosi antoi näkökulmaa

Vapaamuotoisten juttutuokioiden lisäksi erilaiset koulutusohjelmat ovat mainioita paikkoja vertaistuelle.

Vuoden kestävä Inforin Viestintäpäällikön koulutusohjelma antaa laajan katsauksen viestinnän nykytilaan. VPK:ssa case-tehtävien ratkominen, kriisiviestintälausuntojen antaminen kameran edessä ja talousviestinnän termistö tulivat tutuiksi rennossa ilmapiirissä. Omaa osaamistaan pääsi haastamaan sopivasti ja ennen kaikkea oppimaan kollegoilta ympäri Suomen.

Parhaimmillaan vertaistuki ja verkostot kirkastavat myös omaa urapolkua ja saattavat johdattaa ottamaan seuraavan askeleen työelämässä.

Mieleeni on jäänyt VPK-kollegan lausahdus koulutusohjelman alussa: ”tulin tänne rakastumaan viestintään uudelleen” – ja niin myös tapahtui.

 

Infor blogi vpk

Riikka Leinonen työskentelee viestintäpäällikkönä rakennusalalla. Hän osallistui Inforin Viestintäpäällikön koulutusohjelma VPK 44:ään vuosina 2020–2021. Leinonen on koulutukseltaan filosofian maisteri pääaineenaan puheviestintä. Leinosen sydäntä lähellä ovat strateginen viestintä, johtaminen ja työhyvinvointi. Tällä hetkellä hän on vanhempainvapaalla ja toimii ProCom ry:n Tampereen jaoksen puheenjohtajana.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa