search login
Koulutukset ja valmennukset
Lähdetkö kauemmaksi kalaan? Koulutus on nopein tie kansainvälisen kaupan ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Vientikoulutus

Vientikoulutus – menestystekijä kansainväliseen liiketoimintaan

Suomi on pieni markkinatalous ja kaikille kasvaville kotimaisille yrityksille tulee väistämättä vastaan kysymys kasvun lähteistä. Vastauksena on yleensä aina vienti – halu kasvaa Suomen rajojen ulkopuolelle. Ilman osaamista se ei kuitenkaan onnistu. Siksi vientikoulutuksen tarve nousee kansainvälistyville yrityksille esiin heti seuraavaksi. Miten vientikoulutuksen kautta voitaisiin nostaa organisaation henkilöstön osaamista kansainvälisessä liiketoiminnassa. Kun liiketoimintaa viedään valtion rajojen yli, nousee esiin iso joukko osaamisen ongelmia. Millaisten sääntöjen mukaan liiketoimintaa tehdään, millaisia sopimuksia meidän tulee tehdä, millaisia riskejä osaamme tunnistaa, miten varaudumme näihin riskeihin, miten hallitsemme jälleenmyyntikanavia. Kaikki nämä ovat olennaisia vientikoulutukseen liittyviä osaamisalueita. Usein yrityksillä on se harha, että Suomessa opittu ammattimainen toiminta ei poikkea merkittävästi kansainvälisestä liiketoiminnasta. Usein tämä harhaluulo maksaa yrityksille isoja summia ja luo pahimmillaan isoja riskejä ja tappioita. Investointi vientikoulutukseen auttaisi merkittävästi näiden riskien minimoinnissa

Vientikoulutuksen sisällöt ja kohderyhmät

Tärkein vientikoulutuksen kohderyhmä on kansainvälistyvän yrityksen johto. He tekevät kaikki liiketoimintakriittiset päätökset ja usein päättävät vakavista virheistä. Toki tälle kohderyhmälle toteutettava vientikoulutus kannattaa pitää strategisella tasolla. Kansainvälistymisstrategia, investoinnit ja riskit ovat oikeita vientikoulutuksen teemoja johdolle. Vientipäälliköt ja vientiassistentit tarvitsevat sitten paljon yksityiskohtaisempaa vientikoulutusta. Erityisesti kansainvälisen kaupan käytännöt ovat tälle kohderyhmälle oikeita vientikoulutuksen teemoja. Esimerkiksi sisältöinä ovat, millaisia kansainvälisen kaupan ehtoja noudatamme, kun sovimme toimitusehdoista ja vastuista kansainvälisen liikekumppanin kanssa. Millaisia rahoitustyökaluja ja sopimusmalleja meidän olisi hyvä soveltaa? Miten toimimme viennin asiakirjojen kanssa. Vientikoulutuksessa onkin iso joukko erittäin yksityiskohtaisia ja tärkeitä sisältöjä. Usein haasteena onkin, että kaikki vientikoulutusta tarvitsevat eivät sitä yrityksissä saa. Tämän takia Fintra suosittelee yrityskohtaisia toteutuksia erilaisista vientikoulutuksista.

Vientikoulutuksen tekijät

Fintra toteuttaa vientikoulutusta vain kokeiden kouluttajien kanssa. Kaikki vientikoulutuskouluttajat ovat asiantuntijoita ja ovat tehneet kansainvälistä liiketoimintaa käytännössä usein vuosikymmenten ajan. Fintran vientikoulutukset ovatkin siksi sekä sisältönsä että käytännönläheisyytensä osalta aivan omassa luokassaan. Esimerkiksi viennin käytännöt vientikoulutus nojaa yli 30 vuoden kokemukseen kansainvälisen liiketoiminnan asiakirjoista, verotuskäytännöistä ja sopimusmalleista. Vastaavasti kansainvälisen jakeluverkoston hallinnan kouluttaja ja asiantuntija on henkilökohtaisesti johtanut usean suuren suomalaisen yrityksen jakeluverkostoa. Vientikoulutuksen tekemisessä vuorovaikutteisuus onkin yksi isoista hyödyistä. Osallistujat kokevat erittäin tärkeäksi vientikoulutuksessa, että heillä on mahdollisuus kiinnostavan oppisisällön pohjalta kysyä kysymyksiä oman liiketoimintansa näkökulmasta. Onkin tärkeää, että vientikouluttajalla on kyky ottaa yrityksen tilanne huomioon ja vastata osallistujan kysymyksiin konsultoivalla ja klinikkamaisella lähestymistavalla.

Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje