Henkilöstöjohtaminen koulutus, Johtamiskoulutus

Kokemuksia strategian dialogisuudesta johdon kehittämisohjelman aikana

Julkaistu 07.06.2023
Kokemuksia strategian dialogisuudesta johdon kehittämisohjelman aikana

Strategia helppo, toimeenpano vaikea on yleisesti liikkeenjohdossa jaettu totuus. Tutkimuksetkin sitä tukevat. Kyvyttömyys panna strategia toimeen on pääeste organisaation menestykselle sekä johtajille tehtyjen kyselyiden että usean liikkeenjohdon tutkimusten mukaan. Helikopteriperspektiivistä on älykkäiden ja osaavien ammattilaista helppo määritellä mitä pitäisi tehdä. Toimeenpano vaatii kuitenkin kymmeniltä, sadoilta ja tuhansilta toiminnan, usein kivuliasta, muutosta. Aluksi niin kirkkaalta tuntunut kuva hämärtyy päivittäisten mikrovastoinkäymisten tahmeuteen. Samojen tutkimusten mukaan vain yksi kolmesta organisaatiosta onnistuu viemään merkittäviä strategisia muutoksia asetettuihin tavoitteisiin.

Siksi organisaation sitoutumisen rakentaminen on noussut strategiaprosesseissa yhä tärkeämmäksi. Jos olet itse mukana tekemässä yhteistä tulevaisuutta, tuntuu myös toiminnan muutos helpommalta. Myös teknisesti organisaation osallistaminen strategia prosessiin on Howspacen kaltaisten alustojen ja ohjelmistojen kautta helpottunut huomattavasti.

Strategia ja sen toimeenpano eivät kuitenkaan ole yksittäisiä projekteja vaan jatkuvasti iteroituvaa vuorovaikutteinen prosessia. Muutoksia tapahtuu sekä organisaation sisällä että sen toimintaympäristössä jatkuvasti. Ne vaativat muutosta ja joustoa suunnitelmiin ja tavoitteisiin. Tästä syystä strategiatoiminta on muuttunut yhä dialogisemmaksi. Toiminnan suunta vaatii väsymätöntä keskustelua, joka taas kysyy ihan omia rakenteitaan ja tilaa.

Teen paljon työtä johdon kehittämisohjelmien kanssa. Niissä tapahtuva aito strateginen dialogi on voimakkaasti lisääntynyt. Kehittämisohjelmilla on yleensä tavoitteita, jotka liittyvät johtamisen taitotason ja sisäisen verkoston kehittämiseen. Yleisen liikkeenjohdollisen osaamistason ollessa monissa organisaatioissa jo sangen korkealla tasolla, on ohjelmien luonne muuttunut. Niistä ei haeta tietoa vaan ne toimivat yhä enemmän yhteisen ymmärryksen luomisen alustoina. Kehittämisen fokus on juuri keskinäisessä strategisessa dialogissa organisaation kannalta parhaan toiminnan löytämisessä. Koska työn rytmi on niin nopeaa, että johdon ajasta suurin osa menee nopeaan reagointiin, on kehittämisohjelman kaltainen alusta osoittautunut jonkinlaiseksi ajattelun keitaaksi keskellä tiukan tekemisen erämaata.

Kirjoittaja

Tauno Taajamaa

Tauno Taajamaa toimii liiketoimintajohtajana MIFissä ja vastaa johtamisen, kansainvälistymisen ja viestinnän koulutuksista. Valmentamisen erityisosaamisalueina mm. johtoryhmän kehittäminen ja vaativa henkilöstötyö.

Lue lisää

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa