Viestintäkoulutus

Minuuttivideoilla voimaa ja vaikuttavuutta viestintään

Julkaistu 16.05.2023
viestintäkoulutus minuuttivideot blogi

Kun opiskelin nuorena elokuvatuottajaksi, pohdimme jokaisella kurssilla ydinkysymystä: Mistä vaikuttava tarina syntyy? Miksi äänen ja kuvan yhdistelmä koskettaa meitä niin voimakkaasti? Miksi me olemme ihmiskuntana aina kertoneet tarinoita? Miten vaikuttaa ihmisiin ja mistä ihmiset vaikuttuvat?

Oma arkinen työni liittyy nykyään organisaatioiden viestinnän kehittämiseen. Siinä on paljon samoja asioita kuin elokuvan tuottamisessa. Jokainen organisaation tarvitsee tarinan ja henkilöitä, jotka osaavat kertoa tarinat aidolla ja vakuuttavalla tavalla.

Erityisesti organisaatiot pohtivat miten viestiä tehokkaammin ja saavuttaa eri mediasukupolviin kuuluvat ihmiset. Video on ollut jo useita vuosia viestinnän ja markkinoinnin kiihtyvä trendi. Muutos ei ole vain TikTokin, Reelsien tai YouTuben aikaansaamaa. Kyse on kokonaisen mediasukupolven viestintäkulttuurin muutoksesta.

Audiovisuaalinen viestintä on monipuolisempaa kuin tekstimuotinen viestintä ja lyhyt vertikaalivideo, alle minuutin mittainen video, on tällä hetkellä kaikkein nopeimmin kasvava sisältöformaatti. Minuuttivideon teho perustuu tarinaan, kertojan läsnäoloon ja kykyyn välittää sekunneissa tietty ’tone of voice’, eli puhuttelun sävy. Alkusysäys on tärkein elementti jokaisessa tarinassa. Miten vangita katsoja tai kuulija? Miten herättää kiinnostus? Miten luoda aito ja autenttinen suhde yleisöön? Nämä samat kysymykset ovat tärkeitä, oli sitten kyseessä tunnin mittainen dokkari, pitkä elokuva tai minuuttivideo sosiaalisen median alustalla.

Videon avulla voi tiedottamisen lisäksi opettaa, markkinoida ja vaikuttaa tunteisiin, sitouttaa yleisöä, tuoda oivalluksia, viihdyttää ja toisaalta herättää ajattelemaan vakavampia ajatuksia. Video on ollut myös koko Ukrainan sodan vaikuttamistyön ytimessä. Kukapa meistä ei muistaisi presidentti Zelenskyin videovetoomukset. Minuuttivideo ei ole enää vain TikTok-sukupolven viihdyttävä juttu. Jokaisen organisaation ja viranomaisen tulisi ottaa minuuttivideoiden vaikuttavuus haltuun. Myös mediatalot ovat heränneet tähän. Lyhyestä videosta on tullut tiivis juttuformaatti ja tärkeä sisäänheittotuote mediataloille.

Meillä on Suomessa monia eri mediasukupolvia ja heidän tapansa hankkia tietoa eroaa toisistaan merkittävästi. Osa luottaa perinteiseen journalistiseen mediaan, toiset lukevat vielä ahkerasti sähköposteja ja toisia ne eivät puhuttele lainkaan. Miten sinä saat lisää tehoa ja vaikuttavuutta sisäiseen viestintääsi? Miten tarjoat tietoa ja sisältöä, niin että se erottuu? Miten teidän organisaation sisältöstrategiassa on huomioitu eri mediasukupolvet?

Minuuttivideoiden teko ei ole siis vain nuoren selfiesukupolven juttu. Moderni johtamisviestintä tulee ottaa haltuun myös audiovisuaalisesti. Miten me vaikutamme, vakuutamme, puhuttelemme ja tavoitamme tulevaisuudessa ja nyt sidosryhmämme – on jokaisen johtajan ja viestijän haaste.

Kirjoittaja

Korpiola Lilly

Lilly Korpiola

Lilly Korpiola on mediastrategi sekä johtamisen ja viestinnän valmentaja. Hänen erikoisosaamistaan ovat mm. digitalisaatio, kriisiviestintä, muutosjohtaminen, strateginen viestintä ja johtamisviestintä.

Lue lisää

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.