Blogi

Esimies, arvosta alaistasi!

Tänään vietetään Arvosta alaistasi-päivää. Vaikka arvostavan kohtelun pitäisi olla osa aivan jokaista päivää, nyt on mainio hetki pohtia, miksi arvostavaan kohteluun todella kannattaa panostaa – tai miksi siihen ei ole varaa olla panostamatta.

Esimiehen osoittama arvostava ja kunnioittava kohtelu vaikuttaa laajalti

Esimiehen osoittaman arvostavan kohtelun vaikutukset näkyvät sekä työpaikalla että sen ulkopuolella.

Työpaikalla esimiehen arvostava kohtelu saa alaiset sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin ja yhteistyöhön. Se suojaa työstressiltä sekä lisää tyytyväisyyttä työhön.  Erityisesti muutostilanteissa esimiehen osoittama arvostava kohtelu toimii ikään kuin bufferina muutoksen uhkaaviksi koettuja elementtejä vastaan.

Työpaikan ulkopuolella arvostava kohtelu vaikuttaa jopa yöuniimme. On tieteellisesti todistettu, että reilun esimiehen alaiset nukkuvat paremmin.

Arvostava kohtelu muovaa identiteettiämme

Tiesitkö, että esimiehen osoittama kunnioittava kohtelu heijastuu myös identiteettiimme? Siihen, miten näemme itsemme – millaisia koemme olevamme.

Tämä löydös tulee vahvasti esille omassa väitöskirjassani.

Esimiehen kunnioittava kohtelu saa meidät pitämään itseämme arvostettuina työryhmän jäseninä. Se saa meidät uskomaan, että oma asemamme työryhmässä on vakaa ja arvostettu.

Tämä puolestaan vaikuttaa haluumme ponnistella ryhmän tavoitteiden eteen. Ilman tätä kokemusta työryhmässä työskentely on usein tehotonta – ja monesti ryhmästä pyritään lähtemään hyvinkin pian.

Kuuntele, huomioi, kunnioita

Esimies, panosta siis toiminnassasi erityisesti alaistesi arvostavaan kohteluun. Kuuntele, huomioi ja toimi kunnioittavasti.

Arvostava kohtelu lähtee pienistä seikoista, joilla on valtava merkitys.

MIF-asiantuntija-Satu-Koivisto-apunasi

Satu Koivisto

Ajatusjohtaja ja tutkimuspäällikkö
Lähetä sähköpostia
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje