Johtamiskoulutus

Johtamisen tärkein sana on me

Julkaistu 29.03.2018
johtamiskoulutus tärkein sana me

Ajattele johtamaasi ryhmää – tiimiä, yksikköä, organisaatiota tai organisaatiorajat ylittävää verkostoa. Miten puhut tästä ryhmästä? Onko ryhmä puheessasi ”me”? Vai puhutko ryhmällesi käyttämällä sanoja ”te” ja ”minä”?

Puhetavallasi on suuri merkitys kyvyllesi johtaa ryhmää.

Me-puheella on valtava voima

On havaittu, että puheessaan useammin ”me”-sanaa käyttävät nousevat ryhmässään todennäköisemmin johtajan asemaan kuin johtajaehdokkaat, jotka puhuvat minä-muodossa. ”Meidän tavoitteemme on suunnitella markkinoiden kilpailukykyisin ratkaisu” motivoi ryhmää aivan eri tavoin kuin lausahdus ”minun tavoitteeni on saada teidät suunnittelemaan markkinoiden kilpailukykyisin ratkaisu”.

Mutta yksin puhe ei riitä.

 

Me-puhe vaatii ”meidät”

Me-puhe ei tehoa, jos sinut nähdään ryhmästä ulkopuolisena tai jos ryhmältä puuttuu yhteinen identiteetti – jos ei ole mitään ”meitä”. Me-puheen inspiroiva voima nousee yhteisestä identiteetistä, eräänlaisesta ”me-hengestä”. Vain samaa ryhmää edustavan johtajan me-puhe onnistuu vaikuttamaan ryhmään halutulla tavalla.

Tämä väite saa tukea aivotutkimuksen saralta: on huomattu, että aivoalueemme aktivoituvat eri tavoin eri ryhmiä edustavien johtajien me-puheelle. ”Meidän” ryhmämme johtajan me-puhe aktivoi sementtisia aivoalueita, jotka liittyvät merkityksenantoon ja tulkintaan – eli asioihin, jotka ovat tärkeitä oman motivaatiomme herättelyyn. Jotain toista ryhmää, ”heidän ryhmäänsä” edustavan johtajan me-puhe ei onnistu aktivoimaan näitä samoja aivoalueita.

Esimerkiksi viesti ”meidän visiomme on nostaa asiakastyytyväisyys uuteen ulottuvuuteen” herättää aivan erilaisen innostuksen riippuen viestijän taustasta. Keitä ovat me? Jaammeko me tämän vision todella vai onko se jonkun muun ryhmän visio?

Yhteisen identiteetin rakentamisen apuja

Ajatus me-puheen merkityksestä sekä yhteisen identiteetin tärkeydestä on hyvin intuitiivinen. Silti siihen ei perinteisessä suomalaisessa johtamisessa ja johtamiskoulutuksessa panosteta kovinkaan paljon. Kuitenkin esimerkiksi ryhmän motivoinnissa me-puhe sekä ryhmän yhteinen identiteetti ovat avainasemassa: onnistutko rakentamaan ryhmästäsi sisäisesti motivoituneen, yhdessä vaikeudet voittavan huipputiimin?

Tutustu uuteen, pian lanseerattavaan Team Identity Compass-koulutukseemme. Me-puheen voimaan perehdytään myös Viestintäjohtajan kehittymisohjelma VPK Executivessa.

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

26.02.2024

Keskustelukulttuurin johtaminen

Webinaaritallenne, jossa kouluttajamme Minja Wahlsten ja Tauno Taajamaa keskustelevat terveen keskustelukulttuurin rakentumisesta. Samanmielisyys supistaa perspektiiviä ja aiheuttaa näköalattomuutta, mutta miten…

Lue lisää

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.