Henkilöstöjohtaminen koulutus, Johtamiskoulutus

Johtamisen vahvistaminen työnohjauksen keinoin – aika hakea itselle uutta virtaa!

Julkaistu 26.03.2024
johtamisen vahvistaminen työnohjauksen avulla

Kuulluksi ja kohdatuksi tulemista, omia ajatuksia haastavia keskusteluja ja uusia oivalluksia – sitä on työnohjaus parhaimmillaan. Samaa herkkua oli tarjolla MIFin 10 kk:n pituisessa Johtamisen täydennyskoulutus työnohjaajille -koulutusohjelmassa. Pilottiryhmämme 2022–2023 oli pieni, mutta sitäkin monipuolisempi. Mukana oli kokopäiväisiä yrittäjätyönohjaajia, oman työnsä ohella sivutoimisesti ohjaavia sekä työnohjauksellisia keinoja omassa esihenkilötyössään käyttäviä kollegoita eri puolilta Suomea.

Koulutuksen fokuksessa oli johtaminen ja sen vahvistaminen työnohjauksen keinoin. Pääkouluttajamme Jarmo Pekkanen sekä vierailijat Satu Koivisto ja Juha Arikoski sekä lukuisat oppikirjat johdattivat meitä keskustelemaan ja tutkimaan erilaisia näkökulmia mm. johtamisesta, yrityskulttuurista, yhteisöohjautuvuudesta ja muutoksissa johtamisesta. Janosimme tuoreen tiedon lisäksi mahdollisuutta jakaa omia näkemyksiämme, kuulla toistemme kokemuksia ja saada uusia ideoita. Tälle kaikille kouluttajamme antoivat paljon tilaa, mistä olen erityisen kiitollinen. Pelkkä informaation jakaminen ja passiivinen kuunteleminen ei olisi tyydyttänyt meitä, jotka kuuntelemme muita työksemme.

Paitsi toisiltamme ja toisistamme, opimme myös itsestämme. Pyysimme palautetta työyhteisöiltämme ja verkostoiltamme, ja teimme sen ja itsearvioinnin perusteella henkilökohtaisia kehittymissuunnitelmia. Itselleni parasta oppia oli tehdä koulutusohjelmaan sisältyvää lopputyötä: pitkästä aikaa tuli järjestettyä omaan kalenteriini tilaa työelämän tuoreimpien ilmiöiden tutkimiselle ja sen kiteyttämiselle, mikä tässä ajassa on itselleni tärkeää työnohjaajana. Kollegoiden lopputöistä saimme taas monenlaista uutta mietittävää.

Toimin itse työnohjaajien kouluttajana Oulussa ja sain tästä täydennyskoulutuksesta uusia ideoita ja lähestymiskulmia myös siihen työhön. Yrittäjänä teen jatkuvasti johdon ja esihenkilöiden työnohjauksia, joten koulutukseen sisältyvät harjoitusohjaukset tuli tehtyä osana työarkea. Asiakkaani pääsivät nauttimaan saamistani opeista ja oivalluksista heti tuoreeltaan. Samoin omassa työnohjauksessani sain mutustella koulutuksen antia yhdessä oman työnohjaajani kanssa.

Jo eläköitynyt kollegani sanoi, että aina kun hän tunsi olonsa työnohjaajana jotenkin nääntyneeksi ja kaikkensa antaneeksi, hän hakeutui pitkään koulutukseen. Sama resepti toimii itsellänikin: tämä pitkä jatkokoulutus ei ollut työnohjaajan perusopintojeni (v. 2000–2002 Johtamistaidon opistolla) jälkeen ensimmäinen eikä jää viimeiseksi. Jos siis janoat jotain uutta ja inspiroivaa, kannattaa hakeutua virvoittavien vesien äärelle – jakamaan osaamista ja ajatuksia kollegoiden kanssa. Johtamisen työtä tekeviin kohdistuu tulevina vuosina entistä enemmän paineita ja siinä maailmassa me työnohjaajat voimme olla merkittävänä tukena. Nyt on hyvä aika hakea itselle uutta virtaa!

Sari Ridell
Sydänlanka Oy
johdon ja esihenkilöiden työnohjaaja STOry

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

26.02.2024

Keskustelukulttuurin johtaminen

Webinaaritallenne, jossa kouluttajamme Minja Wahlsten ja Tauno Taajamaa keskustelevat terveen keskustelukulttuurin rakentumisesta. Samanmielisyys supistaa perspektiiviä ja aiheuttaa näköalattomuutta, mutta miten…

Lue lisää

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.