Ammatilliset tutkinnot

Kyberturvallisuus kuuluu kaikille

Julkaistu 17.10.2022
Kyberturvallisuus

Kun keskustelun aiheeksi nousee kyberturvallisuus, ajattelemme helposti, että kyse on vain tietotekniikkaan liittyvistä asioista, jotka eivät minulle kuulu. Kyberturvallisuudessa on kuitenkin kyse paljon tätä laajemmasta ilmiöstä ja se kuuluu kaikille.

Siinä on toki kyse turvallisista teknisistä ratkaisuista ja prosesseista, mutta erityisesti siinä on kyse ihmisten osaamisesta ja tietoturvallisesta käyttäytymisestä. Tällöin tarkastelun kohteeksi nousee kyky havaita riskejä, ennakoida ja varautua niihin, osaamista ja motivaatiota toimia arjen tasolla nämä riskit tiedostaen. Ja jos jotain kuitenkin tapahtuisi, se on osaamista reagoida nopeasti ja tehokkaasti mahdollisten vahinkojen minimoimiseksi.

Nyt, enemmän kuin koskaan, kyberturvallisuudella on jopa ratkaiseva vaikutus ihmisten ja organisaatioiden toimintaan ja tulevaisuuteen. Jokainen varmasti ymmärtää sen, että rikollisuus etsiytyy sinne, missä ihmiset ovat. Näin ollen työnteon, kaupankäynnin ja sosiaalisen kanssakäymisen digitalisoituminen ja muun muassa sota Euroopassa vaikuttaa kaikkien meidän kyberturvallisuusriskeihin ja tarvittaviin ratkaisuihin.

Hyvä lukijani. Haluan esittää sinulle ”käsi sydämellä” kysymyksen. Oletko tietoinen kaikista omaan elämääsi liittyvistä kyberturvallisuusriskeistä? Tällä tarkoitan sekä siviilielämääsi että työelämääsi. Tiedän, että tämä teema voi olla hieman epämiellyttävä ja hankala, mutta pään pistäminen pensaaseen ei pidemmän päälle ole viisasta. Jos tunnet piston sydämessäsi, niin tee asialle jotain. Nyt.

Katso ihan ensiksi vaikka tämä Aapo Cederbergin haastattelu – Mitä edellyttää uskottava kyberturvallisuus? Aapo on alan pioneeri ja kansainvälisesti tunnustettu asiantuntija. Videon kesto on vain n. 5 min. Siitä pääset alkuun.

 

Jos video ei näy selaimessasi, voit katsoa sen täällä »


Kirjoittaja Anders Starck toimii MIF Tutkinnoissa kehittämistehtävissä.

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.