Johtamiskoulutus

Mikä on tärkeää meille jouluna, tulee yhä merkityksellisemmäksi myös työelämässä

Julkaistu 12.12.2023
Johtamiskoulutus joulubloggaus

Suoratoistopalvelut pursuavat tähän aikaan vuodesta jouluaiheisia elokuvia ja erikoisjaksoja. Niiden resepti on aina samanlainen. Päähenkilöllä on ihmissuhdeongelmia tai toivoton ihastus. Tilanne korostuu ja monesti eskaloituu joululoman aikana laajennetun perheen viettäessä yhdessä aikaa. Tämä perheaika pakollisine perinteineen tuodaan aluksi esille päähenkilöä raskauttavana ja rasittavana asiana. Perheen kanssa eläminen on jatkuvaa tunnetyötä. Katsoja voi nauttia kaikesta humoristisesti helpottuen – tv-perhe on onneksi vielä kauheampi kuin oma.

Monen kiemuran kautta päähenkilö oppii ymmärtämään itseään ja ympärillä olevia ihmissuhteita paremmin ja ratkaisee jotain merkittävää elämässään niiden suhteen. Katsojille muistutetaan perheen ja tunnetyön huolehtimisen tärkeydestä sekä oman että ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi. Jouluelokuvat ovat rakastettuja, koska ne auttavat mukavan ulkoistetusti meitä käsittelemään omia ihmis- ja (erityisesti) perhesuhteitamme. Yhteinen perheen jouluelokuvakokemus taatulla onnellisella lopulla onkin monille perheille se turvallisin osa jouluperinteitä.

Mitä yhteistä perhejoululla on sitten tämän päivän työelämän kanssa? Eivätkö ne tavallaan ole eräänlaisen loma-työulottuvuusakselin ääripäissä? Yhteinen tekijä löytyy tunnetyön tärkeydestä.

Työelämä on 2000-luvulla muuttunut yhä enemmän tietotyöstä vuorovaikutustyöksi. Se nostaa kyvyn käsitellä ihmissuhteita ja tunteita tärkeimmäksi työelämän metataidoksi. Tähän vähittäiseen muutokseen on tullut merkittävänä katalyyttinä tekoälyn erittäin nopea kehittyminen. Uskon, että jälkikäteen moni katsoo vuotta 2023 tekoälyn läpimurtona samalla tavalla kuin 90-luvun puoliväliä katsotaan internetin osalta.

Tekoälyn hyödyntäminen on arkipäiväistynyt tämän vuoden aikana lähes kaikessa asiantuntijatyössä. Samalla se on herättänyt paljon huolta ja keskustelua ihmisen tekemän asiantuntijatyön tulevaisuudesta. On perusteltua väittää, että tekoäly nopeuttaa merkittävästi asiantuntija-ammattien muutosta (ja katoamista). Vaikka muutos on nopeaa ja väistämätöntä, uskon että työ tulevaisuudessakin on tavalla tai toisella myös ihmisten tekemää. Sen luonne kuitenkin muuttuu entistä enemmän ihmiseltä ihmiselle tapahtuvaksi vuorovaikutus- ja palvelutyöksi. Siksi perhejoulu ja tulevaisuuden työ saattavat alkaa näyttää yhä enemmän samankaltaisilta. Tulevaisuuden huippuosaajat ovat siis niitä tätejä ja setiä, jotka vain jotenkin saavat riitaisen perheen hyvälle tuulelle ja toimimaan yhdessä joulun tekemiseen.

Ihanaa tunnetyön tekemisen harjoitteluaikaa kaikille!

Kirjoittaja

Tauno Taajamaa

Tauno Taajamaa toimii liiketoimintajohtajana MIFissä ja vastaa johtamisen, kansainvälistymisen ja viestinnän koulutuksista. Valmentamisen erityisosaamisalueina mm. johtoryhmän kehittäminen ja vaativa henkilöstötyö.

Lue lisää

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

26.02.2024

Keskustelukulttuurin johtaminen

Webinaaritallenne, jossa kouluttajamme Minja Wahlsten ja Tauno Taajamaa keskustelevat terveen keskustelukulttuurin rakentumisesta. Samanmielisyys supistaa perspektiiviä ja aiheuttaa näköalattomuutta, mutta miten…

Lue lisää

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.